Betonul este un material de construcție extrem de flexibil si durabil dupa ce a fost pus în opera. Pentru a va folosi cu adevarat de aceste caracteristici fiecare constructie sau lucrare care utilizeaza betonul va folosi o reteta beton adecvata cu produsul ce se doreste obtinut.
Navigare in pagina
Cum stabilesti compozitia betonului?
In mod obligatoriu un proiect realizat profesional va atrage atentia in mod explicit asupra acestui aspect si va include doua date esentiale: varianta retetei de beton care se va prepara si cantitatea necesara de beton pentru fiecare segment in parte al lucrarii.
Furnizand aceste date statiei pentru prepararea betoanelor veti primi in mod sigur necesarul din tipul de beton specificat.
Lucrarile de turnare de placi din beton, dale, sape de egalizare sau sape pentru garaje ori parcari, reprezinta o parte dintre produsele care se obtin din beton.


Retete beton disponibile
Verificati cu atenție corelarea intre reteta de beton si produsul pe care doriti sa-l obtineti. Pentru a avea evaluare corespunzatoare vom prezenta în continuare cele mai cunoscute retete pentru beton si utilizarea lor asa cum este recomandata de specialistii in prepararea betoanelor.
Multe dintre retetele solicitate statiilor pentru prepararea betoanelor sunt cele care folosesc compozitie beton fundatie, fie sunt pentru o reteta sapa de egalizare, sau o reteta de sapa turnata continuu.
Pentru a simplifica calculul necesarului pentru o lucrare de turnare continua a betonului, aveți in continuare valori pentru materialele din care va rezulta prin malaxare 1m3 de beton preparat in stația pentru betoane.
Retineti ca in cazul in care se doreste prepararea manuala a uneia dintre retete, valorile prezentare se vor adapta proportional cu capacitatea malaxorului si per total cu necesarul de beton preparat.
Reteta pentru beton C08/10 (B150)
Reteta de beton B150 din clasa C08/10 este recomandata utilizarii la turnare de fundatii sau sape armate. In egala masura se va comporta perfect si pentru constructia de utilitati care deservesc retele de apa si canal, in speta caminele de vizitare.
Se retine ca acest tip de reteta beton se va turna pentru produse finale ce nu depasesc inaltimea de 1,5 metri, iar lucrarea de turnare continua se realizeaza la temperatura pozitiva. Este posibil ca unele produse cu inaltime mica sa nu aiba nevoie de armare.
Pentru 1m3, in statia de betoane, se vor amesteca:
- ciment: 279 kg/m3 (65,5 lopeti de ciment/m3)
- balast: 1.999 kg (439 lopeti de balast/m3)
- apa curata: 190 litri/m3
C12/15 (B200)
Betonul de tip B200 din clasa C12/15 se regaseste ca necesar pentru proiectele in care se construiesc structuri de rezistenta cum sunt: stalpi, centuri, placa de fundatie, buiandrugi, etc. Valoarea rezistentei pentru acest tip de produse din beton turnat continuu este cotata la nivel mediu de incarcare.
Se retine ca va fi aleasa o zi cu temperatua pozitiva pentru punerea in opera, iar grosimea oricarui produs anuntat anterior nu va depasi 1,5 metri. Pentru aceasta categorie, armarea este obligatorie.
Pentru 1m3, in statia de betoane, se vor amesteca:
- ciment: 320 kg/m3 (75,5 lopeti de ciment/m3)
- balast: 1.971 kg (433 lopeti de balast/m3)
- apa curata: 190 litri/m3.
C16/20 (B250)
Betonul de tip B250 din clasa C16/20 este specificat pentru utilizare atunci cand incarcarea de rezistenta este superioara in comparatie cu reteta anterioara. Se presupune ca realizarea de centuri, buiandrugi, stalpi sau placi de fundatie vor intra in structura unei constructii cu mai multe niveluri si cu incarcari suplimentare.
Ramane activa indicatia pentru a se realiza turnare continua mecanizata cand temperatura exterioara este pozitiva si simultan verificarea ca limita de 1,5 metri pentru grosimea structurilor turnate sa nu fie depasita.
Pentru 1m3, in statia de betoane, se vor amesteca:
- ciment: 355 kg/m3 (83,5 lopeti de ciment/m3)
- balast: 1.932 kg (425 lopeti de balast/m3)
- apa curata: 190 litri/m3
C20/25 (B350)
Betonul de tip B350 din clasa C20/25 este o reteta beton din clasa betoanelor speciale. Turnarea sa mecanizata se realizeaza in cofraje armate sau nearmate si va avea drept scop obtinerea de sape care pe durata de utilizare nu vor fi expuse fenomenelor abrazive.
Fiind vorba despre o reteta ce are o complexitate aparate, acest tip de beton nu va fi obtinut in regie proprie, ci doar la statia pentru betoane. Grosimea de turnare va putea depasi 1,5 m, sau va fi egala cu aceasta valoare.
Pentru 1m3, in statia de betoane, se vor amesteca:
- ciment – 300 kg/m3 (70,5 lopeti de ciment/m3)
- nisip granulatie 0-4 mm – 507 kg/ m3 (131 lopeti nisip/m3)
- nisip granulatie 4-8 mm – 215 kg/ m3 (49 lopeti/m3)
- nisip granulatie 8-16 mm – 350 kg/ m3 (83 lopeti/m3)
- nisip granulatie 16-31,5 mm – 473 kg/ m3 (75 lopeti/m3)
- apa curata – 173 litri
C25/30 (B400)
Betonul de tip B400 din clasa C25/30 este reteta speciala de beton utilizabil pentru sape care nu vor fi expuse abraziunii si se vor putea turna atat produse care includ sau nu armatura.
Cu ajutorul acestui beton se poate depasi granita grosimii de 1,5 metri pentru o structura turnata continuu. Se va evita incercarea de preparare individuala, din cauza nivelului ridicat de precizie al retetei.
Pentru 1m3, in statia de betoane, se vor amesteca:
- ciment -352 kg/m3 (83 lopeti de ciment/m3)
- nisip granulatie 0-4 mm – 552 kg/ m3 (140 lopeti de nisip/m3)
- nisip granulatie 4-8 mm – 237 kg/ m3 (53 lopeti/m3)
- nisip granulatie 8-16 mm – 381 kg/ m3 (88 lopeti/m3)
- nisip granulatie 16-31,5 mm – 500 kg/ m3 (83 lopeti/m3)
- apa curata – 201 litri/m3


Cum stabilesc ce tip de beton sa folosesc?
Singura varianta corecta pentru alegerea tipului de beton pe care il veti utiliza in lucrari de constructii este citirea indicatiilor din proiect. O reteta beton preparata in centrala pentru betoane si care ulterior este turnata mecanizat si continuu, nu poate decat sa conduca la rezultate foarte bune.
Variantele de betoane uzuale pentru diferite lucrari sunt prezentate in cele ce urmeaza.
Sape
O sapa din beton armat sau fara armatura se obtine in conditii perfecte odata cu turnarea continua a unei retete de beton din clasa C8/10 (beton tip B150) sau din clasa C12/15 (beton tip B200).
Cele doua retete de preparare se pot comanda si livra mecanizat de statia pentru betoane.
Fundatii
Pentru lucrari de turnare a stalpilor, centurilor sau fundatiei, alegeti retete de beton din clasa C16/20 (beton tip B250) sau din clasa C20/25 (beton tip B350).
In functie de proiect si nivelul de incarcare structurala se va alege reteta potrivita.
Placi
Pentru obtinerea unei placi de pardosea, ori a unei placi pentru separatie etaj/etaje, indicatia este spre comandarea unei retete de beton din clasa C20/25 (beton tip B350) sau din clasa C25/30 (beton tip B400).
Vorbim aici despre betoane care sunt specifice includerii in proiecte care suporta incarcatura structurala mare si vor fi alese conform proiectului.
Pregatire beton manual (la betoniera)
Cand sunteti in faza realizarii unor lucrari de constructie in regie proprie si proiectul nu implica executii de anvergura, atunci betonul necesar poate fi preparat si in regie proprie.
Decizia corecta este legata de respectarea unei retete care se prepara de regula in statia pentru betoane, asigurandu-va insa ca proportiile materialelor incluse sunt bune si in functie de cantitatea necesara pentru turnare.
Chiar si asa o varianta profesionala de preparare ar putea fi de luat in considerare pentru siguranta unui rezultat impecabil.
Etapele de preparare manuala la betoniera pe santier sunt:
- Realizare stoc necesar de materiale.
- Alegerea variantei mecanizate pentru malaxare.
- Alegerea si respectarea unui model de cantarire pentru materialele puse in malaxor.
- Malaxarea pentru un timp corespunzator si turnare continua.


Avantaje (livrare de la centrala vs preparare manual)
Solutiile profesionale pentru prepararea betoanelor sunt in mod sigur de luat in considerare, fie si pentru lucrari de mica anvergura. Profitati astfel de confortul primirii unui beton care respecta in totalitate reteta clasei din care face parte. In plus, aveti siguranta unei livrari continue care se traduce si prin turnare continua mecanizata pana cand produsul este complet.
Evaluand corect complexitatea unei lucrari puteti decide daca este justificat, sau nu, sa colaborati cu o statie pentru betoane.
Setul de avantaje legate de prepararea profesionala de retete beton:
- Cantitati si sorturi de materiale respectate intocmai cu reteta.
- Trimitere in santier in regim continuu.
- Turnare mecanizata continua.
- Preturi competitive.
- Calitate la cel mai bun nivel.
Concluzie
Drept concluzie pentru cele prezentate aratam ca regulile in constructii trebuiesc respectate. Se va porni de la angajarea unui proiectant care va defini clar necesarul si tipul de betoane care se vor folosi pentru fiecare parte a constructiei.
Este evident ca pentru o sapa obisnuita pe care veti parca masina veti primi si ulterior solicita la statia de betoane o reteta sapa adecvata. In cazul unei sape cu destinatie speciala sigur va fi necesara o reteta sapa de egalizare.
Pentru cladiri fundatia este capitala, prin urmare profitati de o turnare de compozitie beton fundatie ce este realizata in regim mecanizat.
Pentru constructorii profesionisti este de inteles ca vor opta pentru retete beton preparate si livrate de statie pentru betoane si, de cele mai multe ori, mai putin pentru cele preparate in santier.