betonare curte

Betonare curte. Ce beton sa aleg? Cine executa lucrarea?

Extinderea accesibilitatii proprietatii exterioare reprezinta o imbunatatire a confortului ce se poate realiza prin betonare curte. In prezent aceasta tinta este usor de atins cand proiectul si punerea lui in opera sunt executate de profesionisti.

Daca viziunea designului ati putea sa o realizati individual, operatiunea de tunare a betonului decorativ pentru curte va fi facuta de specialistii unei firme profesioniste.

Aici este vorba de materiale si echipamente de lucru specializate, dar si de experienta legata de turnarea betonului pe alee sau in alte spatii din curte.

Ce tehnologie de beton sa folosesc?

In functie de particularitatile concrete ale spatiului pe care doriti turnarea de alei sau platforme din beton in spatiului curtii, veti primi cel putin cateva solutii tehnologice pentru aceasta manopera.

Fiecare dintre aceste variante aduc cu ele o varietate mare de tehnologii de finisare ce vor aduce forma, textura, culoare si modalitati de utilizare diferite.

Din aceasta paleta de optiuni pentru betonare curte vi le recomandam pe cele mai des accesate de catre clientii rezidentiali si chiar de catre cei comerciali atunci cand este nevoie de alei sau alte platforme din beton in curte.

Beton amprentat

Betonul amprentat este recunocut ca fiind cea mai noua si avansata tehnologie legata de betonare curte. Beneficiile produsului sunt asociate cu posibilitatea de a imita perfect diferite texturi de materiale de constructie ce pot fi uneori foarte scumpe de pus in opera.

betonul amprentat in curte

In plus, betonul amprentat ofera doritorilor o paleta extinsa de culori pentru finisaj, totul fiind asociat cu o durabilitate excelenta gratie stratului de sigilare ce-i ofera duritate. Poate fi ales ca solutie pentru betonarea de alei sau platforme in curte atat pe teren plat, cat si pe teren in panta.

Cereti oferta de pret, gratuit!

Beton periat

Betonul periat se incadreaza perfect in necesitatile de acoperire a zonelor de curte cu alei pentru care se doreste un anumit tip de aderenta. Fie ca aleile sunt in panta, fie ca exista motive climatice cand o perioada mare din an zona tranzitata necesita sa fie cat mai aderenta, betonul periat reprezinta cea mai sigura si convenabila solutie.

beton periat

Punerea in opera se realizeaza personalizat pentru ca aceasta solutie permite accentuarea „ridurilor” pe suprafata betonului proaspat turnat pana la nivelul dorit de catre client. In plus este posibila realizarea unui model care contrubuie concret la partea estetica a amenajarii.

Beton dezactivat

Betonul dezactivat va fi ales ca solutie pentru alei din beton atunci cand necesitatea practica privind aderenta impune cert acest lucru. Pentru a primi exact ceea ce va doriti este necesar ca proiectantul sa solicite un anumit tip de reteta la statia pentru betoane.

beton dezactivat alee din curte

Acest lucru trebuie mentionat pentru ca tehnologia de finisare dupa turnarea mecanizata, va pune in evidenta o suprafata cu nivel de aderenta ce este asociat cu dimensiunea agregatelor incluse reteta de preparare.

Noua alee din beton va oferi un acces sigur pe terenurile cu panta, dar si un aspect uniform al suprafetei.

Preturi turnare beton in curte?

Turnarea betonului in curte reprezinta o etapa esentiala in amenajarea exterioara. Fie ca-i facuta doar din punct de vedere al design-ului, fie din necesitati practice, este necesar sa cunoastem costurile pentru aceasta etapa.

Desi nu este un pret fix ci bugetul pentru un astfel de proiect este calculat in functie de mai multe variabile (preparare suport, grosime beton, clasa de beton, tehnologie de betonare), putem, totusi, estima care ar fi pretul pe metru patrat.

Astfel, avem urmatoarele informatii pentru a va ajuta in calculul bugetului:

Medie de 100 RON per metru patrat pentru betonare folosind tehnologiile betonului decorativ (amprentat, dezactivat, periat) – se aplica suprafetelor de pana in 150 m2. Pretul poate fi mai mic sau mai mare in functie de necesitatile proiectului. Standard, sunt incluse: manopera, materiale, beton cu grosime de 10cm, aplicare lacuri de protectie, pregatire suport (poate sa includa costuri auxiliare).

Totusi, cel mai bun mod de a afla preturile pentru turnarea betonului in curte este printr-o oferta personalizata, dupa o intalnire pe santier.

Cereti oferta de pret, gratuit!

Ce clasa de beton sa aleg?

Duritatea betonului turnat este recunoscuta. Cu toate acestea asocierea intre tipul retetei pentru beton si destinatia utilizarii produsului care rezulta trebuie sa fie respectata.

Pentru acest motiv este determinant sa evaluati corect cum veti utiliza aleile din beton. Aceasta evaluare trebuie precizata direct constructorului pentru ca a fi realizata o turnare de beton cu reteta potrivita.

Pentru alei care vor fi folosite exclusiv pietonal la betonare curte se va folosi un beton din clasa B250. In schimb pentru aleile care vor fi tranzitate de autovehicule, sau vor deveni spatii de parcare pentru acestea, betonul turnat trebuie sa fie din clasa superioara, respectiv B350.

Prin urmare tipul betonului asociat cu tipul finisajului aleilor din beton turnat mecanizat va aduce calitate si confort in utilizare pe termen lung.

Este necesara izolarea betonului cu folie?

O lucrare executata profesional va include montarea de folie din PVC inainte de instalarea cofrajului cu armatura. Aceasta etapa de lucru are rol dublu cand se realizeaza o betonare curte.

In principal acest material este unul hidroizolant si va impiedica apa freatica sa afecteze betonul turnat. Al doilea rol este de moment, daca se poate spune asa, folia asigurand pastrarea in interiorul cofrajului al pastei de beton, adica a apei care tinde sa se scurga din pasta de beton turnata.

Ca atare, aceasta procedura este recomandata in situatia in care veti realiza in regie proprie o alee in curtea casei, sau oricare alt tip produs din beton turnat.

E recomandat sa torni beton iarna?

Daca va propuneti sa realizati o betonare curte in timpul iernii cand temperaturile sunt scazute sau negative, nu este recomandat in nicio situatie.

Este cunoscut faptul ca firmele de constructii stopeaza activitatea pe timp friguros, prin urmare nu aveti motive sa incercati realizarea de alei sau dale din beton in curte pe timp de iarna.

Cu siguranta este total contraidicat sa turnati beton pentru structuri de rezistenta in conditii de iarna.

Motivele tin in primul rand de reactia betonului turnat cand temperatura este scazuta. Procesele chimice care se dezvolta pana la maturarea intregii suprafete turnate sunt impiedicate de la cursul lor firesc.

In plus, incercarea de a utiliza retete beton cu ingrediente pentru grabirea intaririi betonului este posibil sa nu aiba rezultatul scontat si vor consuma fonduri banesti mult peste scopul pe care il aveti.

Etape turnare beton in curte

Etape turnare beton in curte

Prin respectarea normativelor cu privire la turnare beton in curte este asigurata calitatea viitorului produs, fie ca sunt alei, dale, sau alte structuri care deservesc confortul si siguranta accesarii spatiului rezidential.

Succesiunea lucrarilor va fi urmatoarea:

Pregatire teren – Inainte de turnarea betonului pe alee este necesar sa marcati clar aceasta suprafata si sa o curatati cat mai amanuntit de resturi de orice fel, pietre sau alte obiecte care nu au ce cauta in acel spatiu. Nivelarea este importanta, insa nu uitati sa verificati ca nu cumva traseul noii alei sa acopere traseele subterane pentru utilitati.

Cofraj – Cofrajul este un element temporar in aceasta constructie, insa trebuie sa fie perfect etans si bine sustinut incat sa poata prelua greutatea sapei turnate.

Armatura – Armatura se realizeaza conform cu proiectul prin folosirea de plase cu ochiuri sau bare de otel, in functie de utilizarea ulterioara a produsului.

Turnare propriu-zisa – Etapa de turnare este indicat sa fie continua si mecanizata pentru ca suprafata marcata prin cofraj sa fie umpluta deodata, la o sigura turnare.

Nivelarea si finisare in functie de tehnologia de beton folosita – Procedurile de nivelare manuala sau mecanizata se pun in opera in functie de tehnologia de finisare pentru care ati optat. Fiecare tip de tehnologie vine cu operatiuni specifice ce trebuiesc executate in timp si cu manopera profesionala.

Concluzie

Pretul pentru betonarea unei curti se va stabili in stransa legatura cu varianta de tehnologie ce va fi aplicata de firma de constructii, dar si de reteta de beton ce va fi preparata la statia pentru betoane.

Un alt element ce intra in pretul pe m2 pentru betonarea unei curti este suprafata totala care va intra in lucru.

Daca sunteti in situatia de a alege in regim individual tipul de beton pentru betonarea curtii, stabiliti clar ca o alee pietonala va ramane mereu pietonala, iar aleea care duce spre garaj va suporta greutatea propriului autoturism.

Asta inseamna ca pentru destinatii de utilizare diferite, veti alege o retete de beton diferite.