pardoseli din beton

Pardoseli din Beton: Tipuri – Utilizari – Pret

Realizarea unei pardoseli din beton este poate cea mai practica si cea mai eficienta solutie de finisare a podelelor. In plus, desi rezistenta crescuta recomanda acest material in special pentru utilizarea in scop industrial, acesta poate fi utilizat cu succes si in constructiile civile.

Dat fiind faptul ca tehnologia pardoselilor industriale este in continua expansiune, in cele ce urmeaza vom discuta despre toate aspectele pe care ar trebui sa le cunoasteti legat de pardoselile din beton:

  • Care sunt principalele tipuri de pardoseli realizate din beton;
  • Cum se construieste o pardoseala din beton;
  • Cat costa si cum se calculeaza tarifele de constructie a acestora;

Ce este o pardoseala din beton?

In principiu, pardoseala din beton consta dintr-o placa de baza turnata din beton si care poate fi de asemenea armata cu otel. Cu toate acestea, aceasta se diferentiaza prin mai multe aspecte. Unul dintre acestea este calitatea cimentului.

Astfel, cimentul utilizat in constructia pardoselilor din beton este de foarte buna calitate si asigura rezistenta chiar si la o presiune foarte mare. Un al doilea aspect prin care pardoselile din beton se diferentiaza de placi este modul prin care acestea sunt finisate.

Pentru a spori proprietatile mecanice, betonul este fie elicopterizat, fie sclivisit. Daca, insa, se opteaza pentru pardoseli din beton decorative, suprafetele vor fi finisate prin amprentare. 

pardoseala din beton

Ce caracteristici trebuie sa aiba o pardoseala din beton?

Realizarea unei pardoseli din beton urmareste in principiu imbinarea utilului cu placutul, astfel incat sa se obtina maximul de eficienta. In acest sens, pardoseala ar trebui sa respecte anumite norme (caracteristici) de calitate. Iata cateva dintre acestea:

  • Rezistenta: In primul rand, pardoselile din beton trebuie sa reziste unor incarcaturi foarte mari, fara a se deteriora (fisura sau crapa). In al doilea rand, presiunea trebuie distribuita in mod uniform pe tot planul, pentru a nu exista puncte slabe. Iar in al treilea rand, prin procesul de finisare (elicopterizare sau sclivisire), suprafata acestora trebuie sigilata astfel incat sa devina mai putin permeabila. 
  •  Mentenanta: Pentru a fi considerate practice, pardoselile din beton trebuie sa fie usor de intretinut. Asadar, suprafetele acestora trebuie in principal sa fie rezistente la praf si sa poata fi curatate cu usurinta. In plus, in afara de curatarea regulata, acestea nu ar trebui sa necesite investitii in alte tratamente de specialitate. 
  • Durabilitate: Datorita rezistentei crescute, dar si a mentenantei facile, durata de viata a unei pardoseli construite din beton este cu de pana la 8 ori mai mare decat in cazul altor materiale de finisare a pardoselilor. 

Tipuri de pardoseli din beton in functie de tehnologie

Exista mai multe tipuri de pardoseli din beton, iar acestea se impart in principiu fie in functie de tehnologia de finisare, fie in functie de zona in care sunt aplicate. In ce priveste tehnologia de finisare, am identificat mai sus trei tipuri de betoane: elicopterizat, sclivisit si amprentat. 

Beton elicopterizat

Elicopterizarea presupune tratarea in final a suprafetei pardoselii cu un strat special de cuart si alti compusi meniti pentru a creste rezistenta. Prin procesul de elicopterizare se asigura asadar omogenizarea betonului, astfel incat pardoseala din beton sa aiba aceleasi proprietati de rezistenta in toate punctele.

De asemenea, suprafata semifinisata sau super-finisata va impiedica absorbtia lichidelor, crescand astfel rezistenta pardoselii. Mai mult decat atat, elicopterizarea se realiza mult mai rapid decat alte metode de finisare. De exemplu, o echipa de profesionisti poate executa pana la 1000 mp. intr-o singura zi. 

pardoseli din beton elicopterizat

Beton sclivisit

Spre deosebire de betonul elicopterizat, cel sclivisit nu este neaparat tratat cu cuart, ci poate fi doar finisat cu lac. In schimb, pasii de realizare, dar si proprietatile mecanice ale celor doua tehnologii sunt asemanatoare. De altfel, pardoselile din beton elicopterizat sunt de asemenea sclivisite de mai multe ori, pentru omogenizare si pentru obtinerea efectului lucios. 

Beton amprentat

Prin amprentare, suprafetele din beton sunt finisate astfel incat sa imite diferite forme (placi de piatra, marmura, dale etc.). Astfel, in procesul de realizare al betonului amprentat, se va turna o placa din beton, iar suprafata acesteia va fi modelata cu ajutorul unor forme speciale.

Avantajul principal pe care acest tip de pardoseala din beton il reprezinta este pretul scazut, prin comparatie cu materialul pe care il imita. De exemplu, costurile cu o pardoseala realizata din beton amprentat care imita piatra naturala sunt cu pana la 70% mai mici decat.   

beton amprentat

Tipuri de pardoseli in functie de zona de aplicare

In ce priveste zona de aplicare a unei pardoseli din beton, identificam doua tipuri de pardoseala: pardoseli interioare si pardoseli exterioare. Intelegem astfel din aceasta afirmatie faptul ca pardoseala din beton este una dintre cele mai versatile solutii disponibile pe piata, putand fi adaptata nevoilor oricarei persoane. 

  • Pardoseli interioare din beton: In principiu, pardoselile interioare sunt de cele mai multe ori finisate prin sclivisire sau elicopterizare si arareori prin amprentare. Acestea se remarca in primul rand prin usurinta cu care pot fi curatate. 
  • Pardoseli exterioare din beton: La exterior, cea mai raspandita solutie de finisare este cea prin amprentare. Astfel, suprafetele se realizeaza intr-un timp foarte scurt si se remarca printr-o rezistenta crescuta. In plus, pentru ca placa este turnata continuu (fara intreruperi) riscul de deformare este extrem de scazut. 

Mod general de executie

Daca planuiti turnarea unei pardoseli din beton, ar trebui sa stiti ca acest tip de lucrare este destul de complexa si (dupa cum spuneam) nu presupune doar cofrare, armare si turnare. Pentru finisarea suprafetei, este necesar un anumit grad de experienta.

In acest sens, se recomanda sa apelati intotdeauna la profesionisti care va pot garanta o lucrare de calitate. Acestea fiind spuse, pentru ca scopul materialului de astazi este sa va ofere informatii complete despre pardoselile din beton, iata care sunt etapele de executie:

  • Pregatirea suprafetelor: Se va proceda la pregatirea suprafetelor pe care urmeaza a fi turnata pardoseala din beton. Astfel, dupa ce ati delimitat conturul placii, veti pregati terenul si veti batatori atent intreaga suprafata, pentru a asigura o grosime uniforma. 
  • Armarea: Pentru a spori rezistenta pardoselii si pentru a preveni macinarea, veti monta armaturile pe toata suprafata. Acestea se pot realiza din bare de fier sau otel, ori chiar din plasa sudata (de Buzau). 
  • Betonarea: Desi puteti prepara betonul pe santier, va recomandam sa achizitionati materialul dintr-o statie speciala pentru betoane. Odata transportat la santier, acesta se va turna si se va intinde uniform pe toata suprafata pardoselii. Sfat util: Utilizati un laser special pentru asigurarea nivelului. 
  • Sclivisirea: Sclivisirea se realizeaza in mai multe etape, in prima instanta pentru omogenizarea materialelor, iar apoi in functie de gradul de finisare pe care il doriti (semifinisata sau super-finisata). Pentru efectul de oglinda, sclivisirea finala se realizeaza cu autorul unor utilaje speciale denumite „elicoptere”. 
  • Finisarea: In final, dupa ce betonul se va fi uscat, veti putea spala pardoseala si veti putea aplica un strat de lac pentru sigilare. Nu in ultimul rand, veti putea proceda la realizarea si astuparea rosturilor de dilatare.
beton dezactivat

Care sunt principalele utilizari?

Asa cum spuneam, pardoselile din beton sunt extrem de versatile si au o gama foarte variata de aplicabilitate. Iata totusi doar cateva dintre principalele utilizari ale unei pardoseli din beton:

  • Productie industriale: Pardoseala din beton este recomandata pentru amenajarea spatiilor de productie destinate in special industriei alimentare si a celei chimice sau farmaceutice. Acest lucru se datoreaza faptului ca suprafetele finisate nu permit acumularea  bacteriilor si sunt avizate sanitar. In plus, pardoselile din beton sunt usor de curatat, in cazul in care activitatea profesionala presupune generarea unui anumit grad de dezordine. 
  • Spatii comerciale: Dat fiind ca rezista foarte bine unor presiuni mari, pardoseala din beton este utilizata in amenajarea magazinelor, a supermarket-urilor sau a showroom-urilor. 
  • Curti sau terase: Asa cum ati observat, betonul amprentat este poate cea mai eficienta metoda de decorare a curtii. Acesta poate fi utilizat atat pentru amenajarea pardoselilor exterioare in scop rezidential, cat si a celor in scop comercial. 
pardoseala industriala din beton

Care este pretul de executie?

In principiu, pretul mediu de executie a unei pardoseli din beton este de aproximativ 150 de lei pe metru patrat. Cu toate acestea, trebuie spus faptul ca tarifele difera de la o tehnologie la alta, dar si in functie de complexitatea lucrarilor.

Asadar, daca planuiti sa construiti o pardoseala din beton, pentru a obtine un tarif concret, va recomandam sa contactati o firma specializata. In functie de suprafata pe care trebuie sa o acoperiti, dar si de particularitatile proiectului, acestia va vor putea oferta in consecinta. 

Asadar, pardoselile din beton sunt una dintre cele mai eficiente si economice solutii de finisare. Cu toate acestea, inainte de a demara o astfel de investitie, luati legatura cu un specialist pentru a putea determina solutia potrivita pentru dumneavoastra. Acestea fiind spuse, nu ne ramane decat sa va uram spor!