Confortul in spatiul privat al gradinii poate fi dobandit usor daca masurile pe care le luati sunt simple si clar definite.
Desi zona destinata spatiului verde am dori sa fie extinsa pe toate suprafata, exista totusi un necesar de spatii si zone de sol acoperit cu un suport solid. Acest suport poate fi obtinut prin construirea de pardoseli exterioare din beton al caror impact estetic si practic va fi foarte bine primit.
Navigare in pagina
Definitie
Prin urmare pardoseala exterioara din beton trebuie desentata la propriu pe o schita pentru a indentifica daca dupa turnarea mecanizata si finisarea dorita a betonului veti primi ceea ce va doriti.
Varietatea acestor pardoseli pentru exterior este suficienta pentru a o alege pe aceea care se adapteaza cel mai bine cu estetica generala a spatiului.
Nu trebuie ignorata nici partea practica legata de acces facil si sigur la diferite zone ale gradinii si ale proprietatii in general.
In randurile ce urmeaza aveti de descoperit cateva dintre cele mai des utilizate versiuni de lucrari din beton pentru pardoseli exterioare, precum si locatiile unde se adapteaza cel mai bine in functie de caracteristicile fiecaruia.
Tipuri de pardoseala exterioara din beton
Betonul este un material pentru constructii ce are o versatilitate foarte buna in privinta lucrabilitatii in timpul turnarii si a aducerii sale in forma finisata in diferite variante. Totul porneste de la stabilirea zonelor ce vor fi acoperite cu beton comandat de la centrala pentru pardoselile exterioare si turnarea sa mecanizata in cofraje.
Imediat dupa turnare, in functie de tipul de beton comandat si de tipul finisarii pentru care ati optat, se incep operatiunile care aduc forma definitiva pentru o pardoseala exterioara decorativa din beton.
Pe langa aceasta varianta de pardoseala pentru gradina, sunt disponibile si pardoseli cu destinatie speciala, pe care le vom prezenta in continuare.
Beton amprentat
Betonul amprentat este foarte apreciat datorita varietatii foarte mari de materiale de constructie care se pot iminta si culori pe care le propune la dotarea curtilor cu pardoseli exterioare din beton.
Tehnologia amprentarii betonului proaspat adus de la centrala care il produce special pentru pardoseli exterioare, este deja verificata si se pune in opera cu mare precizie.
Rezultatul care se obtine intrece orice fel de asteptare in materie de aspect, functionalitate si design general pentru o pardoseala exterioara din beton.
Aspectul gradinii, sau al terasei de langa casa, aspectul aleii pana la casa sau al zonei de intrare din fata usii casei, sunt doar cateva locuri in care betonul amprentat isi pune la propriu amprenta in designul ambiental al proprietatii.
Beton dezactivat
Betonul dezactivat ca forma finala de utilizare se bazeaza pe o tehologie aparte ce i se aplica imediat dupa turnarea sa in cofraj.
Pentru aceasta varianta de pardoseala exterioara realizata din beton este necesar sa apreciati corect nivelul de rugozitate, sau aderenta, de care aveti nevoie.
Acest lucru se pregateste inca de la malaxarea ingredientelor din reteta de beton pe care o comandati la centrala pentru pardoseli exterioare.
Drept utilizare acest tip de pardosea din beton pentru exterior va fi foarte convenabila pentru alei de acces la garaj, alei de acces care sunt amenajate pe terenuri in panta, sau pentru oricare intrebuintare unde este necesar un anumit nivel de aderenta la parcurgerea unor spatii exterioare rezidentiale sau comerciale.
Betonul clasic (simplu)
Betonul clasic, asa cum este pregatit in centrala pentru pardoseli de exterior, este cel putin la fel de util ca si restul variantelor din care ati putea alege.
Singurul aspect de care trebue sa tineti cont este legat de destinatia produsului care va fi turnat, in speta, in ce maniera va fi utilizat: pietonal sau auto.
Este necesara aceasta atentionare pentru ca gradul de duritate al betonului influenteaza calitatea produsului. In plus tipul de beton folosit implica, sau nu, montarea de armatura in cofrajul construit.
Varianta de pardoseli exterioare din beton simplu se preteaza pentru orice tip de locatie, pentru construirea de spatii de joaca, terenuri pentru parcare, alei de acces, drumuri de rezidenta, pavaje pentru terase, etc, unde nu se pretinde neaparat o reglare deosebita a designului.
Beton elicopterizat
Betonul elicopterizat reprezinta cea mai buna alegere pentru realizarea pardoselilor cu destinatie speciala. Aici includem in primul rand spatiile cladirilor care adapostesc diferite ramuri ale industriei, dar si spatii destinate publicului larg care sunt reprezentate de centrele comerciale.
Atributul principal al acestui beton elicopterizat este duritatea suprafetei si abilitatea de a fi extrem de rezistenta la factori de stres importanti cum sunt, trafic de mare intensitate si tonaj, caderi de corpuri grele, frecari si abraziune intense.
Prin urmare betonul elicopterizat este recomandat drept cel mai bun beton pentru pardoselile exterioare sau interioare, acolo unde se intrevede ca stresul provocat prin utilizarea spatiilor acoperite cu o astfel de pardosea va fi extrem de ridicat.
In plus betonul elicopterizat se poate realiza in culoarea diferite, lucru important pentru marcarea unor zone distincte pe intreaga suprafata acoperita astfel.
Avantaje
O alegere corecta a variantei de pardoseli exterioare din beton ofera in mod cert un cumul de beneficii pentru utilizatori rezidentiali sau comerciali, in comparatie cu clasicele pavaje din pavele si cu atat mai mult fata de turnarea de bitum.
Cele mai importante avanttaje le regasiti in continuare:
- Varietate insemnata de modele si culori
- Adaptabilitate in functie de destinatia utilizarii
- Punere in opera rapida prin turnare mecanizata continua
- Finisare de top cu materiale si utilaje profesionale
- Durata de utilizare foarte mare
- Rezistenta foarte buna la oboseala si compactare
Grosimea unei pardoseli din beton
In functie de modul in care veti folosi pardoseli exterioare din beton se va determina si grosimea stratului de beton pentru pardoseli exterioare. Acest lucru este important pentru a putea pregati anticipiat cofrajul si armatura corespunatoare.
Prin urmare, pentru alei care au drept utilizare doar trafic domestic sau comercial pietonal, grosimea stratului turnat va fi cuprinsa intre 8 si 10 cm.
In cazul realizarii de drumuri sau alei pentru accesul autoturismelor, grosimea stratului de beton turnat va fi de crica 10 pana la 15 cm.
Dincolo de aceasta grosime, adica peste 15 cm, se presupune ca produsul obtinut va servi drept pardoseala din beton pentru spatii din domeniul industriei, sau va fi utilizat drept loc de parcare, garaj, depozit sau drum pentru utilaje de mare tonaj.
In functie de destinatia utilizarii se vor comanda retete diferite de beton la centrala pentru pardoseli exterioare sau interioare.
De la cea mai simpla utilizare la cea mai dificila, ordinea retetelor pentru beton este: beton tip B250, beton tip B300, beton tip B350, ajungandu-se chiar si la beton tip B400 cand este necessar.
Concluzie
Din cele prezentate este evident ca betonul poate deveni un produs final de exceptie atunci cand coordonarea intre reteta de beton aleasa si nivelul profesional al finisajelor este realizata corect.
La fel de util este sa colaborati cu expertii de la centrala pentru pardoselile exterioare, lucru care va determina siguranta utilizarii pe termen lung a oricarui tip de pardoseli exterioare din beton.