turnare beton cu pompa

Cum putem turna betonul in mod corespunzator?

Betonul este si va ramane inca pentru multa vreme preferatul celor care construiesc. Este un produs ieftin cu care se pot obtine structuri deosebite, atat arhitectural, cat si din punct de vedere al posibilitatii de incarcare in plan vertical. Totul se rezuma la proiect, respectarea lui si participarea unei centrale de preparare si turnare beton.

Actualmente toate operatiunile sunt procesate computerizat, de la primirea comenzii, la prepararea retetelor pentru beton, livrare si turnare propriu-zisa in santier, astfel:

  • Mixare ciment, apa, agregate si/sau aditivi pentru turnari speciale.
  • Expediere si turnare mecanizata continua.
  • Proceduri mecanizate de vibrare si/sau nivelare / amprenare / elicopterizare / dezactivare.

Turnare beton in functie de destinatie

Nicio lucrare in constructii nu seamana cu o alta. Motive sunt suficiente, de la particularitatile evidente ale proiectului, la specificul terenului si pana la solicitarile clientului care poate veni cu completari (justificate si posibile) chiar in timpul lucrarilor.

Pentru aceste motive etapa pentru turnare beton joaca un rol important si flexibilitatea proprie operatiunii ajuta foarte mult in toate etapele constructiei.

Aspectul de care trebuie sa fiti mereu siguri este continuitatea livrarii de beton din centrala pentru preparare. Cand in lucru sunt etape importante cum ar fi turnarea de beton pentru fundatie, centuri, stalpi sau plansee, baza este in aportul adus de echipa centralei pentru preparare si livrare beton.

Nu sunt lasate la intamplare nici produsele din beton turnat pentru amenajari exterioare in curtea casei. Oricand puteti solicita un proiect pentru turnare beton in curte pentru alei, dale, sape, sau orice alte pavaje care implica turnare continua de beton pentru obtinerea unei suprafete plane si sigura pentru folosire.

Detinand aceasta logistica nu pot aparea neajusuri nici chiar atunci cand aveti de realizat turnare beton iarna.

Specialistii din centrala sunt mereu pregatiti pentru astfel de situatii si adapteaza cu atentie reteta de beton in functie de temperatura mediului ambiant.

Cele mai uzuale operatiuni de turnare beton sunt urmatoarele:

Pentru fundatie

Fundatia unei constructii reprezinta punctul de pornire al ridicarii acesteia. Se subintelege ca exista un proiect avizat si specificatii concrete ce trebuiesc respectate.

Succesiunea pasilor de lucru este normata, prin urmare se porneste de la delimitare zonei de lucru, montarea confrajelor si armaturii si in final etapa de turnare a betonului in regim mecanizat si continuu.

Atat timp cat proiectul este executat de centrala pentru preparare si turnare de beton, cantitatile necesare sunt cunoscute si nu se va face risipa de materiale. Folosind cofraje cu imbinari bune, nu exista risc de scurge de „lapte” de beton, iar vibrarea isi va indeplini rolul.

turnare beton in fundatie

Pentru placa

Partile plane ale unei constructii sunt cunoscute drept placi. Fiind vorba despre un tip de turnare de beton comuna este suficient ca lucrarea sa fie inceputa si finalizata de echipa specializata a centralei pentru betoane.

O astfel de placa poate fi parte integranta a unei constructii. Va avea rol de pardosea sau plafon, insa este solicitata si in afara unei lucrari de tip cladire, dandu-i-se alta utilizare.

In aceasta situatie se va pregati zona de turnare continua a betonului prin curatarea spatiului atribuit acestei placi. Se lucreaza cofrajul si armantura, dupa care etapa de turnare mecanizata in regim cotinuu poate fi executata.

La o grosime mare a placii poate fi necesara vibrarea si chiar ajutor specific pentru eliminarea caldurii degajate la uscarea betonului.

turnare placa beton

Pentru dala (sapa)

Accesul in si dinspre orice tip de proprietate se doreste a fi facil. In lipsa unor lucrari de calitate, sau pentru completarea celor existente, se poate recurge la solutia de turnare beton continua mecanizata pentru o dala din beton. Dimensiunea acestui produs variaza in functie de necesitati.

Folsind o dala, sau mai multe pentru acoperirea necesarului, proiectul poate fi finalizat rapid cand faceti o solicitare la centrala pentru turnare dale din beton. Se va folosi de fiecare data un cofraj si eventual armatura.

Ati putea opta si pentru valorificarea estetica pentru dala turnata. Exista metode puse la punct prin care betonul proaspat turnat poate fi amprentat sau dezactivat in scop de tranzit auto.

Oricare dintre aceste lucrari va fi predata in folosire in cel mai scurt timp, respectandu-se cerintele beneficiarului.

turnare dala beton

Pentru curte, alee, terasa

Dotarile rezidentiale sunt necesare pentru acces si locuire in conditii sigure, prin urmare si gama de proiecte trebuie adaptata in consecinta.

Un astfel de model este cel prin care se construieste o alee in curte, sau o terasa care necesita turnare de beton in curte.

Aplicarea metodei de turnare de beton in varianta mecanizata si executata continuu este cea mai rapida si economica operatiune pe care o puteti solicita.

Ati putea concepte un traseu pentru alee ce este format din dale care se pot finisa cu un model amprentat, sau ati putea avea necoie de o sapa pentru terasa, ori spatiul de parcare.

Dupa terminarea lucrarilor executate de centrala pentru turnare beton, aceste produse devin parte integranta din spatiul exterior rezidential si se vor utiliza o perioada mare de timp cu  intretinere minima.

Turnare beton la temperaturi negative?

Pentru ca apa din reteta de beton joaca un rol foarte important, pe timp de iarna dozajul trebuie realizat cu multa atentie.

Avand in vedere ca temperaturile pot fi negative, sau in orice caz foarte scazute, timpul de intarire al betonului turnat este ingreunat. Din aceste motive apelati pentru turnare beton iarna doar la o echipa profesionista.

Pentru situatii deosebite, betonul va fi preparat cu aditivi speciali, iar operatiunile tehnice de malaxare, transport, turnare si vibrare vor avea particularitati aparte.

Un set complet de etape pentru turnare de beton iarna va cuprinde:

  • Se reduce cantitatea de apa la preparare.
  • Se completeaza cu aditivi speciali.
  • Se amesteca agregate sortate dupa granulatie.
  • Se prelungeste timpul de malaxare.
  • Se adauga alte produe pentru intarire si priza rapide.
  • Se acorda atentie si timp suplimentar la vibrare.
  • Se verifica daca exista loc si timp suficient la turnarea intregii cantitati de beton.
intindere beton

Cum sa torni corect betonul in curte?

Cu toate ca ar putea parea o operatiune ce se poate realiza relativ simplu, in realitate prepararea si turnarea betonului in propria curte merita sa fie atribuita profesionistilor.

Motivele tin in primul rand de tehnologia de preparare si turnare propriu-zisa, dar si de finisarea suprafetei asa cum doriti. Pana la darea in folosire a produsului, urmariti cateva etape importante:

  • Verificati impreuna cu un constructor zona unde intentionati turnarea de dale sau sapa din beton.
  • Verificati schitele care arata unde sunt ingropate elemente de canalizare, cabluri electrice sau apa si nu le acoperiti cu beton turnat.
  • Evitati lucrarile in apropierea plantelor sau copacilor.
  • Solicitati un numar strict necesar de dale, nu mai mult decat este necesar.
  • Bazati-va si ascultati experienta arhitectului.
  • Faceti parteneriat cu centrala pentru preparare si turnare de beton in curte.
  • Eliberati spatiul si lasati acces usor in ziua lucrarii.
  • Respectati informarile venite de la profesionisti.
  • Respectati expres timpul de intarire, asa cum este precizat de echipa de lucru.
armatura dala din beton

Etape turnare beton

Atat timp cat normele tehnologice de preparare beton si cele tehnice legate de turnare a betonului in curte pentru dale de orice marime sau forma sunt respectate, produsul rezultat va fi la cel mai bun si estetic nivel.

Profitati de beneficiul personalizarii spatiului exterior prin dale turnate continuu, atat pentru trafic pietonal cat si pentru alei ce conduc spre garaj.

Veti identifica urmatoarele etape cand echipa din centrala pentru betoane le va executa:

  • Preparare zona – se executa lucrari de degajare si nivelare conforma cu terenul pentru zona de turnare in cofraje a betonului.
  • Imbinare materiale cofraj – se masora exact si se imbina cat mai etans materialele pentru cofraj.
  • Plasa de armare – conform cu proiectul se executa plasa pentru armare pe toata suprafata cofrajului.
  • Turnare continua mecanizata – se pune in opera mecanizat, folosind echipamente specifice si beton preparat in centrala pentru betoane si se umple la capacitate zona pregatita cu cofraj si armatura.
  • Manevre de nivelare si finisare simpla sau avansata – se niveleaza in planul terenului si, daca este solicitat, se finiseaza prin amprentare beton cu matrite la alegere, ori se executa dezactivare beton pana la aderenta dorita.
finisare suprafata beton

Concluzie

Ceea ce trebuie retinut cu referire la modalitati de turnare beton pentru dale sau sape in curtea casei se refera la:

  • Respectarea specificatiilor de preparare beton in functie de temperatura de punere in opera.
  • Respectarea normelor de transport si turnare mecanizata continua.
  • Respectarea indicatiilor de vibrare si finisare la nivel.

Pe toate acestea le veti primi ca un pachet cu beneficii ulterioare in utilizarea produselor rezultate daca ele vor fi realizate de centrala pentru preparare si turnare beton in curte.