timp intarire beton proaspat turnat

Care este timpul de intarire al betonului proaspat turnat?

Lucrul cu betonul sosit de la centrala de preparare, turnarea continua si finisarea sa, implica o succesiune de pasi ce trebuie respectati cu precizie. Este necesar acest lucru pentru ca exista un timp de intarire al betonului care nu poate fi depasit.

Lucrand cu o echipa profesionista se creaza conditii optime, ce implica planificare riguroasa, pentru obtinerea unui rezultat foarte bun. Vom arata in continuare care sunt factorii ce pot grabi sau incetini acest timp de intarire beton.

Timpul de uscare al betonului

Betonul aflat in stare moale in care poate fi turnat si finisat, este rezultat al unui amestec de materiale de constructie. Acest amestec are proprietatea de a dezvolta o reactie chimica.

Durata acestui proces ofera raspunsul la intrebarea „In cat timp se usuca betonul?”.

Tehnologia de preparare in centrala pentru betoane este pusa la punct si deja echipa va sti cat timp are la dispozitie pentru pasii legati de turnarea si vibrarea betonului in cofraje, dar si pentru finisarea lui cu diferite proceduri.

Doar respectand aceste amanunte tehnice rezultatele vor fi perfecte fie ca aveti de turnat plansee, stalpi, centuri,  alei din beton, sau dale din beton turnat continuu.

Un timp de 2 ore dupa turnare este limita minima pentru a considera ca betonul s-a intarit la suprafata. Dupa acest interval orice incercare de prelucrare este dificila, sau chiar imposibila.

In realitate uscarea completa se va produce in una sau doua zile in functie de grosimea elementului turnat si de conditiile de temperatura.

timp de uscare sapa din beton

Uscarea betonului in functie de grosimea sapei

Grosimea sau inaltimea elementului de sapa continua turnata mecanizat se numara intre factorii cheie care concura la aflarea raspunsului la intrebarea „In cat timp se intareste betonul?”.

Cu siguranta ca pentru o alee din beton cu grosimea de 8 cm care va fi circulata pietonal, timpul de intarire va fi mai redus fata de aceeasi alee din beton inalta de 15 cm cu destinatie trafic auto.

Stiind clar ca in tot acest timp de intarire beton reactia chimica este continua si dezvolta caldura, sunt de evitat lucarile de turare atunci cand mediul exterior are o temperatura mai mare de 50 de grade.

Exista insa metode certificate care reduc substantial in cat timp se usuca betonul, in special pentru sapele inalte, prin inserarea unor tuburi care permit degajarea caldurii din mijlocul stratului.

intarire beton in functie de grosimea sapei

Timpul de intarire in functie de suprafata in m2

Singurele variabile, excluzand reteta de preparare, care incetinesc sau grabesc in cat timp se intareste betonul sunt grosimea si temperatura mediului.

Prin urmare la volume si dimensiuni egale de turnare, reteta si temperatura indentice, suprafata in m2 ce este in lucru nu va influenta cu nimic timpul de intarire al betonul turnat mecanizat.

Cum lucreaza betonul in functie de temperatura?

Temperatura ambientala la turnarea de beton este cel mai important criteriu si ne ajuta sa stim ulterior cat timp lucreaza betonul pana la uscare completa.

Pentru a intelege usor de ce este necesar timp pentru uscare, aflam ca pentru intarire betonul trebuie sa existe apa si caldura.

Apa se gaseste deja in reteta de preparare, iar caldura este produsa chiar de reactia chimica a amestecului. Prin urmare o suplimentare a temperaturii este benefica, insa pana la un anumit punct.

Extremele de temperatura pot cauza abateri drastice de la acest timp de intarire beton, care poate deveni foarte scurt, sau foarte indelungat. Uscarea rapida sau lenta va cauza efecte negative in rezultatul urmarit.

Pot aparea ulterior crapaturi in sapa turnata, sau mai rau prabusiri la decofrarea unor elemente de structura.

Solutia o au profesionistii din centrala pentru preparare beton care in functie de temperatura la care se face turnarea vor amesteca in reteta aditivi dedicati. Aditivii sunt utilizati in special cand temperaturile sunt, sau vor fi negative, la/dupa turnare.

uscarea betonului in functie de temperatura

Folosirea aditivilor de intarire rapida

Ajustarea retetelor in centrala pentru betoane este o solutie clasica si cu scop precis. Ajustarea se face in special pentru a reduce timp de intarire beton si se realizeaza prin includerea in reteta a aditivilor.

Actiunea este convenabila pentru ca acesti aditivi sunt de natura lichida si se vor omogeniza rapid cu restul ingredientelor, actionand asupra lor.

Se urmareste in fapt producerea unei reactii chimice si simultan fizice asupra cimentului, care va grabi in cat timp se usuca betonul turnat mecanizat.

In plus, includerea aditivilor vine la pachet si cu imprimarea unei calitati superioare a betonului dupa ce s-a intarit, oferindu-i un anumit grad de plasticitate, precum si elemente specifice legate de grabirea sau incetinirea prizei cu alte structuri.

Echipa din centrala pentru preparare beton se bazeaza pe retete care contin aditivi atunci cand solicitarile nu pot ocoli turnarea si vibrarea betonului la temperaturi neprielnice sau atunci cand sunt necesare turnari pentru suprafete cu grosimi mari.

Timpii de asteptare pentru intrarea in uz

In constructii, in special cand etapa de lucru este legata de turnare mecanizata de beton, asteptarea cat timp lucreaza betonul pana la intarire este esentiala. Se presupune ca toti pasii si regulile pana dupa turnare au fost respectate si conditiile climatice sunt favorabile pentru uscarea suprafetelor turnate.

In aceste conditii timpul de uscare va fi minim, insa trebuie tinut cont de el pana la urmatoarea lucrare sau utilizare a produsului. Orice devansare fata de indicatiile echipei care executa turnarea, vibrarea si/sau finisarea betonului, aduce consecinte diferite.

Ele pot deveni grave daca sunt implicate elemente de structura, sau neplacute daca este vorba despre alei din beton sau sapa turnata continuu.

finisarea suprafetei din beton

Dupa cat timp putem merge pe betonul proaspat turnat?

Intre cele mai des solicitate lucrari de turnare beton sunt cele pentru alei din beton turnat mecanizat si continuu. In acest caz tineti cont ca utilizarea in siguranta se poate face dupa un interval cuprins intre una si doua zile, in functie de grosimea elementului turnat si temperatura exterioara.

Este de preferat ca atunci cand nu exista necesitati imediate acest timp de intarire beton de circa 2 zile sa fie suplimentat, chiar dublat. Este o recomandare venita chiar din partea echipei din centrala pentru turnare alei din beton.

Dupa cat timp putem parca automobilul pe dala proaspat turnata?

Fiind vorba despre o grosime suplimentara a stratului de beton turnat este de inteles ca si timpul de intarire pentru betonul turnat va fi mai mare. O dala turnata continuu pentru garaj, sau o alee din beton dezactivat pentru drumul catre garaj, vor trebuie sa ramana neutilizate timp de minim 1 saptamana, pana la 2 saptamani, in functie de grosimea stratului si temperatura mediului.

Daca sunt necesitati imediate de utilizare dupa turnare, solicitati echipei din centrala pentru turnare dale din beton o reteta de beton adecvata care sa contina aditivi pentru grabirea procesului de intarire.

Concluzie

Asa cum se poate deduce, etapa legata de timp de intarire beton este parte integrata din procesul de turnare a betonului si obtinere a produsului comandat. Orice exceptie care induce nerespectarea acestui interval se va transforma in deservicii legate de buna utilizare a oricarui produs rezultat dupa o turnare beton continua si mecanizata.

Pentru ca acum stiti exact de ce este atat de important sa nu utilizati produsul rezultat cat timp lucreaza betonul, veti beneficia in totalitate de pe urma unei lucrari profesioniste obtinuta de la centrala pentru turnare alei din beton.