Cele mai multe dintre constructiile civile utilizeaza beton armat care se regaseste in structura lor de rezistenta. O alta utilizare pentru acest produs este cea prin care se realizeaza sape sau dale pentru diferite utilizari rezidentiale sau comerciale.
Navigare in pagina
Ce este betonul armat?
Betonul armat are la baza conexiunea fizica intre betonul sosit din centrala de preparare si o retea de armatura montata direct sau construita la fata locului intr-un cofraj.
Fie ca va rezulta o dala, un stalp sau o pardoseala, fiecare dintre ele vor detine certe calitati de durabilitate pe termen indelungat.
Aceste calitati sunt recunoscute prin rezistenta sporita la factori climatici, unde seismice si incarcari cu suprastructura, dar si la agenti corozivi.
Tipuri de armatura
Proiectantii si cu atat mai mult constructorii se bazeaza pe calitatile de maleabilitate atunci cand pun in opera o structura din beton armat.
Cofrajele sunt cele care permit delimitarea si forma precisa ce va rezulta dupa turnarea mecanizata de beton livrat de centrala pentru betoane. Cele mai multe dintre produsele la care se solicita beton armat sunt acelea care fac parte din structura de rezistenta a unei constructii.
Cu aceleasi beneficii se remarca si produsele care implica o armare placa beton pentru dala orizontala.
Armarea cu fibre
Este de asteptat ca etapele de armare a betonului sa se realizeze chiar pe santier, odata cu turnarea mecanizata. In practica exista solutii moderne care pot elimina, pentru anumite produse, aceasta varianta de lucru/armare.
Ca atare chiar in centrala pentru preparare betoane se va realiza armarea pastei din beton ce urmeaza a fi livrata in santier. Se vor introduce in reteta fibre din polimeri speciali care vor juca atat rol de armare, dar si un beneficiu special cerut de beneficiar.
Este vorba despre anularea efectului de camp magnetic ce este produs de armatura clasica din otel.
Armarea cu fier
In practica protocolul realizarii de produse din beton armat include pregatirea unui spatiu delimitat prin cofraj in care este asezata reteaua de armatura din fier. Pentru proiecte care nu necesita rezistenta structurala se pot folosi plase din fier deja sudate.
Proiectele lucrate in plan orizontal pentru dale din beton armat sunt cele mai simplu de executat. Si pentru ele se vor alege plase din fier cu grosimea potrivita in raport cu inaltimea sapei turnata mecanizat.
Drept beneficiu se primeste un produs durabil, in timp redus si cu consum minim de resurse financiare.
Armatura de otel
Daca proiectanul a specificat ca armatura se va realiza din otel, atunci este limpede ca este vorba despre o structura de rezistenta. Bare din otel, de diferite grosimi, sunt taiate si asezate in asa fel incat sa imbrace la interior cofrajul construit.
Pentru fiecare tip de structura de tip pardoseala, armare placa beton, stalp si chiar o dala se va personaliza armarea cu otel si un cofraj de calitate.
Rezultatul se transmite spre obtinerea unei structuri durabile in care gradul de densitate al betonului armat este conform cu proiectul.
Unde se foloseste?
Gama de lucrari in constrcutii in care se foloseste beton armat este variata si pretinde lucrari de calitate. Pentru beneficiari particulari sau comerciali, constructiile sunt garantate pentru zeci de ani, de aceea pretul justifica nivelul calitatii atat timp cat se lucreaza coordonat cu centrala pentru preparare si turnare mecanizata de betoane.
De la case individuale la magazii cu diferite suprafete, de la sedii de institutii publice sau firme particulare la zone recreative si pentru sport, fiecare pot avea in structura cel putin unul dintre produsele urmatoare, turnate mecanizat:
La stalpi
Proiectele care includ acoperirea cu un plafon utilizeaza stalpi din beton armat. Nivelul de sarcina pe care trebuie sa-l sustina este specificat clar in proiect, prin urmare cofrajul, armatura si nu in ultimul rand reteta de beton care se toarna continuu si mecanizat trebuie sa fie conforme.
Pentru acest element de structura este obligatorie etapa de vibrare a pastei din beton turnata pentru trimiterea betonului in toata suprafata cofrajului.
La fundatii
Fundatia este punctul de ridicare al unei constructii. Sunt urmarite cu precizie etapele de executie incepand cu amenajarea terenului, construirea armaturii si a cofrajului, pana la etapa de turnare, vibrare si finisare a suprafetei.
Se are in vedere ca incepand cu fundatia din beton armat si restul structurii va fi ridicata prin implicarea centralei pentru preparare betoane.
Acest aspect este esential pentru a se obtine densitate conform cu cerintele. In functie de tipul fundatiei constructia poate avea unul sau mai multe etaje.
La placi
Prin placa din beton armat se intelege obtinerea prin metode de turnare si vibrare mecanizata a unui produs ce devine parte integranta din proiect. Aceasta placa este sustinua fie de centura de fundatie, fie de stapli.
Este realizata prin formarea unui cofraj in care se aseaza armatura indicata in specificatii. Se face intrepatrunderea cu restul structurii prin legarea armaturii si prin priza realizata de betonul turnat cu cel deja existent.
Sape
Pentru un rezultat perfect veti solicita ajutor pentru turnare direct la centrala pentru preparare si turnare mecanizata de betoane pentru sape. Este esential ca sapa sa fie executata in regim de turnare mecanizata continuu.
Efectul ulterior este receptia de dale din beton armat care se pot prelucra usor prin finisare si care vor fi utilizabile ani la rand fara sa se fisureze sau sa-si piarda proprietatile estetice.
Dale din beton turnat continuu pot fi de tip beton continuu amprentat, beton continuu dezactivat sau elicopterizat.
Sapa din beton amprentat
Efectul estetic al finisarii unei sape va fi ridicat prin metoda de lucru pentru dala din beton amprentat. Tehnologia pana la finisare este indentica cu cea a unei sape obisnuite.
Dupa turnare si vibrare mecanizata, finisarea trece in procedura de amprentare a suprafetei deja uniformizate.
Se folosesc tipare si nuante de culoare ce reproduc realistic materiale de constructie scumpe. Aveti de ales intre un finisaj tip piatra de rau, granit, lemn de esenta nobila, marmura, etc.
Dala din beton dezactivat
O dala din beton dezactivat devine cel mai pretios element de acces pe care il veti folosi in cadrul proprietatii private sau comerciale.
Prin metoda dezactivarii betonului proaspat turnat de centrala pentru preparare si turnare de dala din beton se obtine o suprafata speciala, cu aderenta ridicata.
Este chiar scopul urmarit pentru ca o astfel de dala din bezon dezactivat este folosita in mod special pentru trafic auto si ridica siguranta accesului pe vreme nefavorabila.
Poate fi construita atat pe o zona plata, dar mai ales pe zone aflate in panta.
Turnarea se face mecanizat in cofraje cu armatura, iar secventa de dezactivare se realizeaza pe loc prin spalarea suprafetei inainte de intarirea betonului si expunerea agregatului pana la nivelul dorit.
Avantaje
Daca urmariti calitatea exprimata prin durata foarte mare de utilizare, atunci puneti la punct o lucrare executata de centrala pentru preparare si turnare mecanizata de beton.
Livrarea in aceasta situatie se face conform graficului, turnarea va fi continua si cofrajele vor fi pline de fiecare data. In mod cert beneficiile vor fi la cel mai corect nivel si vor accentua calitatea lucrarii.
Daca aveti in proiect o sapa, sau o pardosea, nu neglijati specificatiile din proiect care se refera la o turnare continua.
La fel procedati si pentru stalp in beton armat si pentru armare placa beton pentru obtinerea corespunzatoare de densitate in cadrul lucrarii.
Pachetul cu beneficii in cazul turnarii de beton cu armatura fata de lucrul cu beton preparat in regie proprie este prezentat aici:
- Structura solida cu rezistenta mare in timp
- Materiale si executie ieftine
- Intretinere usoara
- Nu apar deformari
- Forme si grosimi de turnare la indemana
- Imun la factori biologici
- Trece usor testul focului
- Blocant bun pentru radiatii
De ce sa alegeti betonul armat?
Adaptabilitate, duritate, flexibilitate, intretinere usoara pentru lucrari de tipul dale din beton armat, dale din beton amprentat, sau sape din beton dezactivat, toate turnate mecanizat si continuu.
Betonul armat va fi intotdeauna pus in opera de catre echipa din centrala pentru preparare si turnare mecanizata continua. Niciun alt produs nu se compara cu o pardoseala din beton armat dezactivat pentru parcare, alei sau pentru spatiu de parcare din garaj.
Datorita preciziei retetelor de beton si a pasilor de lucru, rezultatele vor fi de fiecare data foarte apreciate, iar produsul in sine va detine recordul de utilizare in timp fara reparatii.