rosturi dilatare

Totul despre rosturi de dilatare. Ce sunt? Cum sunt folosite?

Despre cladirile si alte produse care sunt construite din beton cu toti suntem de acord ca reprezinta o solutie trainica si in mod cert nedeplasabila. Practica in domeniu arata insa contrariul acestei perceptii. Este demonstrat ca orice beton turnat, indiferent de finalitatea utilizarii produsului, va suferi in timp modificari in functie de diferite actiuni exterioare.

In lipsa unor masuri care se iau inca de la turnarea betonului (precum instalarea de rosturi de dilatare), efectele in timp vor fi cel putin inestetice, insa se poate ajunge pana la degradari semnificative care pun in pericol o constructie. Cele mai des intalnite cauze sunt reprezentate de factorii geologici reprezentati prin miscari imperceptibile ale solului, sau efectul temperaturilor foarte ridicate si a celor foarte scazute.

Ce este un rost de dilatare?

Pentru prevenirea neplacerilor tehnologia de punere in opera a betoanelor include instalarea sau crearea unui rost de dilatare in functie de dimensiunile produsului turnat.

Se apreciaza drept obligatoriu de realizat rost dilatatie beton atunci cand suprafata ce este turnata in plan orizontal este mai mare de 20 m2. Fara instalarearosturilor de dilatare, in scurt timp pe sapele sau dalele turnate continuu va aparea fisuri si ulterior desprinderi de bucati din acestea.

La ce ajuta rosturile de dilatare?

Ideea principala este de a realiza o segmentare a sapelor cu dimensiuni mari pentru a evita acumularea de presiune in materialul turnat si aparitia in timp scurt a fisurilor.

Avand aceasta sectionare controlata a tronsoanelor din beton turnat continuu, acestea vor prelaua individual miscarea solului sau contractiile ori decontractiile datorate temperaturilor mediului, fara sa puna presiune pe intreaga suprafata.

Acest tip de miscare este insesizabil si de cele mai multe ori este de ordinul a 2 sau 3 milimetri, insa de regula chiar mai putin.

Efectul de tampon intre segmentele suprafetelor turnate este gestionat perfect de fiecare rost de dilatare. Numarul de rosturi de dilatare se stabileste de proiectant si este indeplinit fara exceptie de constructor.

taierea betonului proaspat turnat

Tipuri de rosturi

Abordarea montarii de rost de dilatare inainte de turnarea betonului, sau crearea de rost dilatare beton dupa aceasta operatiune tine strict de tipul de sapa si conditiile specifice in care va fi utilizata.

Ca atare se tine cont de efectul practic pe care aceasta manopera o va transfera bunei utilizari pe termen lung a produsului turnat, insa exista si un aport de natura estetica.

Rosturile taiate dupa turnare sunt in mare parte realizate cand lucrarile de acest tip nu sunt atat de expuse riscurilor de deteriorare.

In schimb rosturile aplicate inaintea turnarii, cele din borduri tip dale prefabricate, sau cele din profile PVC, confera lucrarii o abordare profesionala.

In discutiile cu constructorul verificati care dintre ele sunt convenabile, insa ramane clar ca fiecare din ele isi va duce la indeplinire scopul principal pentru care sunt atat de necesare in cazul unei sape din beton turnat continuu.

Rost din PVC

O combinatie excelenta este cea pe care o veti primi din plasarea de rost de dilatare din PVC inainte ca sapa sa fie turnata. In cazul turnarilor mecanizate realizate de echipa de constructori din centrala pentru betoane, rosturile din PVC se monteaza anticipat turnarii mecanizate.

Pentru amplasarea lor la distante egale si pe toata suprafata sapei se vor realiza masuratori si se va face aprovizonarea necesara.

rost din pvc

De regula sapele in suprafata mare necesita armare cu bare din otel. Rosturile din PVC se aseaza peste armatura si se fixeaza provizoriu pana la etapa de turnare cu doua mamaligi din mortar, de-o parte si de alta, in lungul profilului.

Aceasta solutie este necesara pentru a se evita rasturnarea sau depozitionarea profilelor de PVC in timpul turnarii. Mortarul de sprijin va fi inglobat in sapa, de aceea nu trebuie exagerat cu catitatea folosita.

Rezultatul va fi impecabil si totodata extrem de trainic gratie durabilitatii materialului din care sunt confectionate aceste profile pentru rost de dilatatie din PVC.

Rost dilatare din pavele

O varianta estetica care va permite sa realizati sape sau dale cu forme complexe, este cea prin care rosturile de dilatare se realizeaza din borduri prefabricate, clasicele pavele din beton.

Avantajul este dat in primul rand de modelarea liniilor pe care le vor urma laturile sapelor, pentru crearea de suprafete cu laturi nesimetrice. Efectul urmarit ramane acelasi ca si la prima metoda de montaj a rosturilor din PVC, astfel ca protejarea sapelor impotriva fisurilor va fi eficienta.

In principiu asezarea dalelor nu constituie o problema, ca atare nu este neaparat necesara o sprijinire provizorie pana la umplerea cofrajelor cu beton in cazul turnarilor de sape perfect orizontale.

rost dilatare pavele

Pentru sape construite in plan inclinat va fi necesara aplicarea aceleiasi metode de sustinere prin mamaligi din mortar pana la terminarea turnarii mecanizate a betonului.

Rost taiere beton

Cea mai rapida si totodata economica varianta de creare de rost de dilatare este cea rezultata din taierea cu un dispozitiv mecanic a sapei intarite complet.

Daca nu exista posibilitatea adoptarii solutiilor prezentate anterior si aceasta metoda va avea efect perfect pentru orice dimensiune de sapa turnata continuu.

Masina cu care se realizeaza taierea betonului este una profesionala. Alt tip de incercare decat prin aceasta varianta este greu de precizat daca va avea efectul urmarit si cu atat mai mult daca nu cumva ar putea produce raniri ale persoanelor care lucreaza.

rost dilatare taiere beton

Impactul major al acestei metode este zgomotul care se produce, precum si emanarea de praf fin care rezulta la taierea betonului.

Pentru aceste motive se vor lua toate masurile posibile pentru limitarea acestor efecte, dar si pentru protejarea lucratorilor care executa manevra de creare a numarul necesar de rost de dilatare.

Sfat

La finalizarea operatiunii toata zona sapei va fi spalata cu un jet de apa pentru curatarea prafului si resturilor din rosturile create. In utilizare, in comparatie cu rosturile din PVC sau cu cele din pavele, rosturile taiate pot acumula resturi vegetale si ca urmare intretinerea sapelor este mai dificila.

Este recomandata curatarea lor periodica pentru a preintampina blocarea efectului pe care rostul in are odata cu sedimentarea si intarirea murdariei acumulata in timp.

Cum se monteaza?

Cele doua variante de rost de dilatare, profil PVC si pavele din beton, necesita o succesiune de montaj ce trebuie respectata. Sunt prezentate in continuare etapele specifice pentru montare, inainte de turnarea betonului:

  • Delimiarea precisa a zonelor de montaj pentru oricare dintre variantele de rost de dilatatie.
  • Aprovizionarea in numar corespunzator cu necesarul de profil din PVC sau pavele din beton folsite la crearea de rost dilatatie beton.
  • Montarea si mentinerea in plan vertical pana la turnarea betonului a ambelor materiale pentru creare de rost dilatare beton.
  • Umplerea intregii suprafete a viitoarei sape prin turnare mecanizata si continua a betonului. Panta sapei se obtine prin ghidaj cu aparatura laser, iar finisarea in lungul liniei rostului de face manual.

Care este suprafata de acoperire?

Suprafata pentru care se va lua decizia montarii sau taierii numarului necesar de rost de dilatare este definitorie in sensul amplasarii acestora.

In plus se vor asocia si date referitoare la locatia in care va fi turnata sapa, cu referire in principal la efectul climei, dar si legate de felul traficului care va solicita acest produs.

Cu siguranta ca pentru o sapa care se afla in panta si va fi tranzitata frecvent de autovehicule va fi necesara montarea de rosturi pentru dilatare.

In egala masura produsele de tip sapa turnata continuu care se realizeaza in zone montane sunt candidate sigure la folosirea uneia dintre metodele de realizare a rosturilor de dilatatie.

In schimb, atunci cand sapa este pe un plan orizontal, clima este blanda, va fi utilizata pentru trafic domestic si suprafata sa nu depaseste in jur de 20 m2, nu este in mod deosebit necesara formarea de rost dilatare beton.

Pentru siguranta, consultati profesionistii din constructii, iar cei mai in masura sa va ofere sprijin in luarea unei decizii sunt chiar membrii echipei pentru prepararea si turnarea continua de betoane pentru sape.