Reteta beton B250 (C16/20). Compozitie. Pret mc.

O reteta beton B250 va genera un beton cu duritate intermediara si va fi solicitata la statia pentru betoane cand este specificata in proiectul constructiei. Turnarea este posibila in regim mecanizat deoarece nivelul maxim al granulatiei aflat in aceasta compozitie beton se preteaza pentru acest procedeu.

Definitie

In prezent, prin noua codificare a retetelor pentru betoane vechea denumire B250 a fost inlocuita cu noua denumire C16/20, care reprezinta clasa acestui beton.

Trebuie remarcat ca aceasta modificare nu aduce cu ea vreo schimbare in reteta betonului preparat in statia pentru betoane, prin urmare toate agregatele, cimentul si apa vor ramane in cantitatile si calitatea impusa in normative.

Acest beton este solicitat pentru lucrari de umplutura, dar si pentru diferite segmente de sustinere in cazul constructiilor cu incarcare mica. Fie ca proiectul prevede sau nu armarea inainte de turnarea unui beton tip C12/15, regula ramane activa in privnta neexpunerii rezultatului la factori de clima corozivi.

In general se opteaza pentru o reteta beton B250 cand in proiect apare necesitatea turnarii unui beton ce are o clasa mai buna decat betonul B200.

Calcul compozitie

Scopul unui proiect in constructii este chiar siguranta structurii finalizate, iar acest lucru se poate obtine doar atunci cand este respectata indicatia de preparare a betonului la statia pentru betoane.

Etapele de turnare mecanizata a betonului in forma continua completeaza procesul de ridicare a diverse segmente ale proiectului. Cand veti lucra cu un beton realizat cu reteta beton B250 veti sti cu certitudine ca standardul de calitate este respectat si ca produsul ce va fi turnat in cofraje este cel indicat de proiect.

Acestea sunt motivele pentru care o reteta beton C16/20 va fi solicitata pentru malaxare in statia pentru betoane, urmand sa fie livrat in santier.

In spatele comenzii dumneavoastra se vor pune in lucru toate cantitatile pentru lansarea in executie a fiecarui metru cub de beton B250 pe care l-ati comandat. Reteta ce urmeaza se bazeaza pe folosirea unui beton din categoria de rezistenta 42,5R:

 • ciment – 280 kg
 • nisip granulatie 0 – 4 mm – 567 kg
 • nisip granulatie 4 – 8 mm – 252 kg
 • nisip granulatie 8 – 16 mm – 400 kg
 • nisip granulatie 16 – 31,5 mm – 525 kg
 • apa curata – 161 litri
compozitie betonc16/20

Pret mc (metru cub) beton B250

Bugetarea unei constructii are in componenta pe langa manopera si pretul care este platit pentru materialele puse in opera. Prin urmare, conform cu datele din proiect veti sti exact ce cantitate din reteta beton B250 aveti nevoie, insa trebuie sa cunoasteti care este pret mc pentru beton tip C16/20.

Pretul pe mc (metru cub) pentru aceasta compozitie beton este anuntat de statia pentru betoane si se situeaza la valoarea de 230 de lei (totusi, aceasta valoare poate sa difere in functie de zona geografica). Aceasta valoare are inclusa etapa de livrare si turnarea mecanizata continua la santier, cu ajutorul cifei pentru beton.

Este foarte important sa verificati daca in zona apropiata santierului exista o statie pentru betoane, deoarece in anumite conditii geografice sau de distanta este posibil sa nu se poata face livrarea cu cifa. Mai mult, atunci cand livrarea se poate realiza, insa distanta este mai mare de circa 15 km, pretul va fi majorat pentru depasirea zonei perimetrale asa cum apare in politica de livrare a statiei.

Utilizari

In constructiile uzuale o reteta beton B250 este cea mai frecvent utilizata pentru ca acopera cea mai mare parte a necesarului de rezistenta pentru elementele structurale ale cladirii.

Se va tine cont cu mare precizie de indicatiile din proiect pentru fiecare etapa de turnare. Acest lucru este vital pentru ca orice abatere conduce fara exceptie la erori grave de rezistenta, cu punerea in pericol a cladirii si ocupantilor acesteia.

Cand folositi o compozitie beton de clasa C16/20 stiti deja ca va fi inglobat in parti de constructie ce sunt armate si care se regasesc in lista urmatoare:

 • placa pentru fundatie
 • pardoseala armata
 • stalpi de sustinere
 • grinzi intre stalpi
 • centuri de rezistenta
 • placi separatoare pentru etaj

In cazul produselor care rezulta din turnarea acestui beton, inaltimea lor poate depasi 1,5 metri atat timp cat sunt armate, iar etapa de turnare mecanizata continua se realizeaza doar la temperaturi peste zero grade Celsius.

turnare si pret mc

Caracteristici beton C16/20

Chiar daca betonul de clasa C16/20 este incadrat intr-o clasa de rezistenta superioara, turnarea mecanizata continua direct din autovehiculul cifa se realizeaza fara blocaje.

Acest beneficiu se datoreaza in principal modalitatii de malaxare si metinere a fluiditatii pentru prezenta reteta beton C16/20.

Se remarca caracteristici ce vor fi transferate direct in calitatea lucrarilor:

 • manevrare usoara la turnare
 • usor lucrabil in termenul prevazut
 • priza si uscare bune cand este turnat la peste 0 grade Celsius
 • recomandat pentru constructii cu 1 etaj

Concluzie

Cand se opteaza pentru constructii care au mai mult decat parter, dar pana la un etaj, un beton B250 este recomandat de proiectanti. Respectand indicatia de a solicita acest beton la statia de betoane, aveti certitudinea punerii in opera a unor structuri sigure.

Nu riscati sa amestecati beton din clasa C16/C20 cu malaxoare proprii pentru a nu pune in pericol stabilitatea constructiei, dar si pentru un pret mc mult mai ridicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *