reteta beton b200

Reteta beton B200 (C12/15). Calcul compozitie. Pret mc.

Statia pentru prepararea betoanelor realizeaza la cerere reteta beton B200 prin mixarea in malaxor a cimentului si agregatelor specifice. Este o reteta de beton solicitata in santier pentru turnare mecanizata continua in scopul realizarii de elemente de constructie conform cu proiectul.

Acest tip de beton este cunoscut drept B200, insa noua codificare i-a alocat denumirea de clasa C12/15.

Denumire

Utilizarea acestei noi denumiri pentru reteta beton C12/15 nu a produs nicio schimbare in proportiile si tipul agregatelor care se amesteca. Este o reteta care va fi solicitata in special pentru turnari clasice de fundatii, sape, pardoseli si unele elemente mici de sustinere.

Produsele turnate cu C12/15 pot fi armate sau nearmate, insa nu vor fi expuse unui proces de abraziune.

Aceasta reteta beton B200 va fi utilizata conform cu solicitarea din proiect, insa in general este preferabila cand este nevoie de un beton a carui clasa este superioara fata de betonul B150.

Calcul compozitie

Pentru a mentine siguranta lucrarilor de constructie care necesita folosirea betonului turnat mecanizat si continuu, alegeti varianta prepararii in sistem profesional la statia pentru betoane.

O reteta beton B200 stabilita prin normative, va contine cantitati precise si materiale conforme cu standardul, pentru a fi obinuta o compozitie beton corespunzatoare cu scopul utilizarii.

Este ideal sa considerati important ca reteta beton C12/15 sa fie preparata si livrata in santier de statia pentru betoane.

Etapele dupa lansarea comenzii pentru primirea cantitatii necesare din aceasta reteta sunt legate de masurarea cu precizie a cantitatilor de ciment, agregate, apa, precum si malaxarea lor. Fiecare metru cub de beton B200 va contine urmatoarele materiale, iar cimentul este clasificat ca rezistenta la 42,5R:

 • ciment – 236 kg
 • nisip granulatie 0 – 4 mm – 530 kg
 • nisip granulatie 4 – 8 mm – 230 kg
 • nisip granulatie 8 – 16 mm – 370 kg
 • nisip granulatie 16 – 31,5 mm – 494 kg
 • apa curata – 140 litri
compozitie beton c12/15

Pret mc (metru cub) beton B200

Cat timp va fi respectat proiectul constructiei aveti la indemana toate informatiile legate de tipul si cantitatea de beton necesare. Ca atare, stiti deja ca trebuie sa fie trimisa comanda pentru o reteta beton B200 si in plus aveti si informatia legata de cantitate.

Singurul element pe care inca nu il cunoasteti este pretul unui metru cub de beton tip C12/15 care se prepara si se livreaza de catre statia pentru betoane.

Acest pret mc este de 225 de lei (in medie, dar poate diferi in functie de zona geografica) si de cele mai multe ori va acoperi inclusiv livrarea mecanizata si turnarea din cifa.

Statiile de betoane practica aceasta metoda insa sunt precizate clar conditiile de livrare atunci cand o limiata de circa 15 km in jurul statiei este depasita. Si conditiile de traseu sau cele geografice pot deveni discutabile in legatura cu pretul sau chiar posibilitatea livrarii.

Utilizari

Cand ati decis lansarea comenzii pentru o reteta beton B200 in mod sigur este conform cu proiectul. Oricare element de constructie necesita retete diferite de beton. Acest lucru este esential pentru ca legatura dintre partile componente ale constructiei sa fie solida. In proiect sunt aratate clar si separat aceste informatii. Daca nu sunt respectate, constructia nu poate fi finalizata, sau ar putea fi periculos sa fie utilizata.

Betonul incadrat in clasa C12/15 il veti regasi ca fiind indicat la utilizare pentru parti de constructie armate sau nearmate de tip:

 • placa de fundatie
 • sapa de egalizare
 • pardosea
 • zidarie autoportanta
 • pentru unele centuri sau placi intre etaje
 • stalpi cu incarcare redusa

Toate produsele care includ acest tip de beton nu vor depasi o inaltime de un metru si jumatate si etapa de turnare mecanizata continua se va realiza la o temperatura peste zero grade.

Caracteristici beton C12/15

In practica un beton clasificat in clasa C12/15 ofera suficienta flexibilitate pentru a fi pus in opera atunci cand este adus in santier prin mijloace mecanizate si turnat direct din cifa. Aceasta caracteristica este posibila datorita faptului ca prezenta reteta beton C12/15 are in componenta agregate de dimensiuni relativ mici.

In ordinea lucrarilor executate, remarcam urmatoarele caracteristici:

 • greutate convenabila / metru cub
 • maleabil la punerea in opera
 • uscare convenabila ca timp, dar la temperaturi pozitive
 • rezistenta sporita la incarcari structurale

Concluzie

Prin alaturarea informatiilor aratate in aceasta descriere se intelege ca beneficiile transferate constructiei la utilizarea unui beton B200 sunt importante. Daca optati pentru prepararea retetei in statia de betoane, cu atat mai mult aveti siguranta ca amestecul respecta reteta din normative.

Alternativa acestei solutii, in care realizati in regie proprie o compozitie beton de tip C12/15, ar putea fi gresita, iar raportul dintre pret mc si calitate, nefavorabil.