Reteta beton B150 (C08/10). Compozitie, Pret mc.

Unul dintre cele mai des utilizate amestecuri de ciment si agregate se realizeaza la statia de betoane folosind o reteta beton B150. Denumirea sa clasica este cunoscuta in constructii drept B150, insa actualmente a fost adoptata o denumirea noua, si anume C08/10. In esenta nu este nimic schimbat in reteta beton C08/10 atunci cand este solicitata la statia pentru prepararea betonelor.

Acesta compozitie beton este cel mai des indicata in proiectele pentru constructii, in lucrari de turnare betoane simple care nu necesita armatura.

In principiu este vorba despre suprafete pe care betonul turnat ajuta la egalizarea suprafetelor peste care se va realiza cofraj si armare si se va turna ulterior betonul specificat de proiect.

Reteta beton B150 este indicata atunci cand se doreste folosirea unui beton de clasa mai buna decat cel care rezulta din reteta pentru betonul B100.

Calcul compozitie

Pentru realizarea compozitiei corecte cea mai buna solutie este alegerea unei partener profesionist, respectiv o statie pentru prepararea betoanelor.  Formula pentru reteta beton B150 este standardizata si se prepara conform cu normativele din domeniu.

Ce este important de remarcat se refera la decizia corecta de a alege aceast tip de compoztie beton pentru lucrarea care se afla in executie.

Pentru stabilirea alegerii de reteta beton C08/10 informatia din proiectul constructiei este esentiala.

In practica, dupa lansarea comenzii la statia pentru betoane, se vor adauga in malaxor urmatoarele cantitati de materiale. Rezultatul va coincide cu un volum de un metru cub de beton tip C08/10, cu precizarea ca reteta are la baza ciment de rezistenta 42,5R:

 • ciment – 220 kg/
 • nisip granulatie 0-4 mm – 587 kg
 • nisip granulatie 4-8 mm – 257 kg
 • nisip granulatie 8-16 mm – 413 kg
 • nisip granulatie 16-31,5 mm – 545 kg
 • apa – 130 litri

Pret mc (metru cub) beton B150

Daca decizia este corecta pentru a comanda varianta de reteta beton B150, este important sa stiti ce cantitate este necesara si care este pret mc (metru cub).

Despre cantitate aflati date clare in proiectul de constructie. Pentru fiecare sectiune a lucrarilor care implica utilizarea unei anumite compozitii de beton, va fi precizata si cantitatea necesara.

Pretul pentru 1m3 de beton tip C08/10 preparat la statie pentru betoane este de 220 de lei (totusi, pretul este variabil la centralele din tara).

Acest pret include livrarea mecanizata in santier, precum si etapa de turnare din cifa. Este de inteles ca livrarile de beton implica deplasari la anumite distante fata de statia de preparare.

Prin urmare preturile vor fi diferentiate atunci cand este depasita o arie circulara ce este stabilita de statie.

preparare beton c08/10. Care este compozitia?

Utilizari

O formula beton B150 nu se alege la intamplare. Regula in constructii arata ca fiecare componenta trebuie sa respecte proiectul.

In functie de destinatia ulterioara a produsului care se obtine prin turnare continua mecanizata, proiectantul indica clar ce compozitie beton se va comanda la statia de preparare.

Ignorarea acestei reguli va determina in cel mai bun caz imposibilitatea continuarii constructiei, insa se poate ajunge pana la compromiterea intregii structuri prin colapsarea structurii.

Un beton de clasa C08/10 este specificat de cele mai multe ori in proiecte pentru la lucrari legate de:

 • turnarea de spatii pentru utilitati de tip camine pentru apa / canal
 • turnarea de pardoseli armate sau nearmate
 • turnarea de sape de egalizare inainte de turnarea unei fundatii
 • turnarea de diverse elevatii armate

Se retine ca acest tip de beton va fi folosit pentru produse finale care nu sunt mai inalte de 1,5 metri si se va pune in opera la temperatura pozitiva.

Caracteristici beton C08/10

Betonul de clasa C08/10 se remarca prin usurinta cu care se poate pune in opera atunci cand este livrat mecanizat din statia de preparare. Acest lucru este posibil datorita agregatelor de dimensiuni reduse care sunt incluse in compozitia betonului C08/10.

Cele mai importante caracteristici ale acestui tip de beton sunt:

 • masa totala / metru cub redusa
 • usor de pus in opera
 • timp de uscare redus
 • rezistenta in timp

Concluzie

Laund in considerare toate informatiile prezentate este de inteles ca pachetul cu avantaje este in beneficiul constructiei pe care o realizati. O reteta beton B150 preparat la statia de betoane va contine cu siguranta tipul si cantitatea exacta de ciment si agregate asa cum prevede reteta. Vedeti care sunt tipurile si retetele de beton.

Oricare alta varianta de preparare pentru o compozitie beton de acest tip ar putea fi gresita si simultan pret mc va fi mai ridicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *