reteta beton b300

Reteta beton B300 (C18/22). Compozitie. Pret mc.

Pentru constructiile cu mai multe etaje, sau pentru cele care pretind prin proiect o incarcare structurala superioara, reteta beton B300 va fi cu siguranta regasita in cerintele pentru turnarea anumitor componente.

Definitie

Este o compozitie beton care include agregate specifice de dimensiune si cantitate bine precizate, precum cimentul potrivit care va tine laolalta tot acest amestec. Acest tip de reteta pentru B300 il veti regasi astazi in oferta statiei pentru betoane sub denumirea noua C18/22.

Denumirea reprezinta clasa de beton in care se incadreaza reteta si respecta in amanunt toate prevederile in materie de siguranta a constructiilor in legatura cu betoanele. Pe fond nu exista vreo diferenta de compozitie fata de agregatele incluse in reteta beton B300 si C18/22.

Cu acest tip de beton sunt garantate lucrari de calitate pentru constructii care se ridica pana la nivelul unui etaj si chiar mansarda, dar si pentru fundatii ale drumurilor de acces. Daca proiectul are drept tinta astfel de lucrari, cu siguranta ca reteta beton B300 va fi de prefereat unui beton de tip B250.

Calcul compozitie

Cand sunteti interesat de o lucrare de constructie sigura si solida veti respecta in totalitate conditiile de alegere a betonului care va fi turnat continuu si mecanizat.

Ca atare sigura cale de a pune in opera o reteta beton B300, asa cum este prevazuta in indicatiile normate, este de a o comanda la statia de betoane. Stabilirea proportiilor si alegerea tipului de agregate se face prin procedura mecanizata si computerizata atunci cand este preparata reteta beton C18/22.

Drept urmare in cifa se vor umple necesarul de metri cubi de beton comandat. Aceasta cantitate va avea in compozitie agregatele, apa si cimentul necesare. Pana la momentul turnarii mecanizate, malaxarea betonului nu se intrerupe, prin urmare proprietatile betonului vor ramane in parametri.

Cimentul utilizat pentru aceasta reteta de beton este de tip 42,5R si este amestecat in urmatoarea compozitie:

 • ciment – 376 kg
 • pietris granulatie 7-15 mm – 443 kg
 • pietris granulatie 15-30 mm – 616 kg
 • nisip granulatie 0-3 mm – 528 kg
 • nisip granulatie 3-7 mm – 300 kg
 • apa curata – 200 litri
pret metru cub beton c18/22

Pret mc (metru cub) beton B300

Inca inainte de inceperea lucrarilor trebuie sa aveti informatii despre costurilor cu manopera si materialele. Este inoportun sa puneti in miscare echipa de constructori si sa constatati ca fondurile pentru materiale nu sunt suficiente.

Stoparea unei constructii atrage costuri suplimentare cu conservarea lucrarilor deja executate. Drept urmare, cand aveti deja proiectul trebuie sa aflati care este costul pentru un metru cub de compozitie beton tip C18/22 si daca livrarea mecanizata este posibila in locatia santierului.

Statia de betoane livreaza mecanizat si realizeaza turnarea din cifa pentru un pret mc de 235 de lei (pretul este variabil in functie de zona geografica). Acest pret poate acoperi livarea pe o raza de aproximativ 15 km in jurul statiei.

Sunt insa situatii cand pretul poate fi diferit datorita conditiilor geografice si a celor particulare cu privire la drumul de acces pana la santier. Anumite statii pentru betoane ar putea refuza livrarea in zone greu accesibile, prin urmare pret mc va fi imposibil de precizat.

Utilizari

Precizarile unui proiect vor fi respectate prin a fi citite, interpretate si puse in practica in cel mai mic amununt. Este necesar acest lucru pentru ca fiecare etapa si componenta a unei constructii pretinde materiale si manopera diferite pentru un rezultat sigur. In lipsa acestor masuri, rezultatul va fi nesigur sau chiar periculos pentru a fi utilizat.

Aceasta compozitie beton este clasificata in clasa C18/22 si este indicat sa fie utilizata pentru componente ale constructiei de tip:

 • fundatie armata
 • sapa cu armatura
 • pardoseala cu armatura
 • centura armata
 • stalpi armati
 • placa separatoare etaj armata

Lucrarile de turnare mecanizata in ritm continuu se vor desfasura cand temperaturile exterioare sunt pozitive, iar inaltimea produselor turnate poata fi mai mare de 1,5 metri.

compozitie si turnare beton

Caracteristici beton C18/22

Momentul turnari mecanizate pentru betonul din clasa C18/22 arata ca acest produs este perfect pretabil de a fi lucrat mecanizat. Cu toate acestea tineti cont ca datorita incarcarii suplimentare cu agregate de dimensiuni mai mari, reteta beteon C18/22 este dificil de produs in regie proprie in santier.

Alegand sa comandati acest tip de beton la statia de preparare, veti primi toate caracteristicile cu care este inzestrat:

 • convenabil de pus in opera, mecanizat
 • manevrabilitate buna dupa turnare
 • timp de uscare rezonabil, la peste zero grade Celsius
 • ofera o rezistenta avansata la lucrari cu peste un etaj

Concluzie

Din punct de vedere economic aveti de castigat la pret mc pentru ca in conditii de preparare individuala costurile cu manopera sunt prea mari. Din punct de vedere al sigurantei respectarii retetei, doar statia pentru betoane poate garanta ca toate ingredientele pentru o reteta beton B300 sunt in cantitatea si calitatea necesare.