reteta beton b350

Reteta beton B350 (C20/25). Calcul compozitie. Pret mc.

Constructiile civile sau industriale cu nivel ridicat de incarcare structurala vor avea in componenta structuri care folosesc o reteta beton B350.

Acest tip de reteta este solicitat de catre proiectanti pentru ca betonul care rezulta din malaxarea realizata de statia pentru betoane are in compozitie o cantitate mare de ciment.

Cei mai multi dintre constructori cunosc aceasta reteta sub denumirea veche de B350, insa actualmente s-a trecut la noua codificare, iar betonul rezultat a primit denumirea noua C20/25.

Definitie

Agregatele ce sunt incluse in reteta beton C20/25 sunt indentice raportat la tip si cantitate, prin urmare beneficiarii vor primi in santier exact aceeasi calitate ce este deja cunoscuta pentru acest beton.

El va putea fi utilizat conform cu specificatiile proiectului chiar si in lucrari speciale cand conditiile de permeabilitate sunt deosebite si este necesara inclusiv o rezistenta superioara la atacuri coroziv-chimice.

Mai mult, cand aveti nevoie de beton din reteta beton B350 veti putea diminua semnifictiv timpul pana la decofrare, lucru care reduce costurile de constructie si timpul pana la predare.

Este sigur ca acest tip de compozitie beton este net superioara fata de varianta de reteta a betonului tip B300.

compozitie beton c20/25

Calcul compozitie

Rezultatele sigure in constructii tin de calitatea materialelor care sunt mixate, montate, alaturate, dar si a retetelor de beton care se practica pentru producerea lor.

Pentru betoane, statia de preparare este oricand pregatita sa livreze o reteta de beton B350 care respecta in amanunt atat cantitatile de agregate, cat si calitatea fiecaruia dintre ele, conform standardului.

Pentru preparare in santier, o  reteta beton C20/25 va fi dificil de realizat deoarece cantitatile pentru un metru cub sunt ridicate, iar dozajul care se realizeaza manual poate avea abateri semnificative de la o sarja la alta.

Din acest motiv, dar si a faptului ca este imposibil de realizat o turnare continua, acest tip de compozitie beton merita sa fie comandata la statia pentru betoane.

Nivelul profesional la care se realizeaza cantarirea si malaxarea automatizata, sunt atuuri care pastreaza intacte caracteristicile acestui tip de beton ce are inlcus la fiecare metru cub preparat un ciment cu rezistenta de 42,5R in urmatoarea reteta:

 • ciment – 300 kg
 • nisip granulatie 0-4 mm – 507 kg
 • nisip granulatie 4-8 mm – 215 kg
 • nisip granulatie 8-16 mm – 350 kg
 • nisip granulatie 16-31,5 mm – 473 kg
 • apa curata – 173 litri

Pret mc (metru cub) beton B350

Amplitudinea constuctiilor care se bazeaza pe folosirea de reteta beton B350 este de regula una mare, prin urmare si costurile cu acest material vor avea un nivel important.

Controlul acestor costuri se poate face cu eficienta atat timp cat relatia cu statia de betoane este angrenata la timp pentru a primi in etape succesive cantitatea prescrisa in proiect.

De la bun inceput se va verifica disponibilitatea statiei pentru a livra in locatia santierului cifele cu o anumita compozitie beton, dar si pret mc in functie de anumite particularitati.

In cele mai multe dintre situatii statia pentru betone afiseaza un pret de 240 de lei pentru un metru cub.

Acest pret este practicat pentru livrari care se situeaza la distanta agreata de statie si include turnarea mecanizata continua.

Daca sunteti pozitionati geografic la distanta mai mare de circa 15 km, pret mc va fi mai mare. Totodata este posibil ca statia sa livreze din pricina unor sectoare de drum  greu practicabile.

pret metru cub beton

Utilizari

De la bun inceput verificarea proiectului este esentiala pentru constructor. Acesta va sti clar care este cantitatea din reteta beton B350 pe care trebuie sa o comande la statia pentru betoane.

In mod deosebit constructiile care utilizeaza un beton codificat drept C20/25 vor fi constructii de anvergura mare si care sunt solicitate structural intr-o masura importanta.

Prin urmare reteta beton C20/25 va fi cu siguranta regasita in proiecte pentru:

 • platforme pentru parcari
 • drumuri pentru acces auto de tonaj mare
 • structuri de rezistenta pentru poduri
 • componente verticale: stalpi, grinzi cu deschidere mare
 • placi sau fundatii speciale
 • orice element care necesita o clasa superioara a betonului

Oricare dintre aceste produse este util sa fie puse in opera la temparatura pozitiva, iar inaltimea lor este conditionata doar de proiect.

Caracteristici beton C20/25

Lucrarile mecanizate de turnare continua sunt de preferat pentru aceasta varianta de beton C20/25. Gratie malaxarii continue pe toata durata transportului cu cifa pana in santier, prezenta reteta beton C12/15 are o consistenta suficient de flexibila pentru o lucrare reusita.

Se retine faptul ca este posibil ca reteta sa continua conform cerintelor si diferiti aditivi sau fibre ori fulgi de polietilena cand se practica o armare de tip dispersa.

Pe langa cele anuntate, in lista caracteristicilor sunt incluse si:

 • rezistenta deosebita la cicluri de inghet dezghet
 • omogenitate la intarire
 • suprafetele turnate sunt usor de finisat
 • timp minim de turnare chiar la suprafete mari
 • rezistenta deosebita in combinatie cu armatura montata

Concluzie.

Betonul C20/25 ramane un material de constructie preferat de proiectanti. Se pot dezvolta constructii de anvergura mare si in acelasi timp raportul pret mc versus beneficii ramane excelent.

Este suficient sa fie respectat proiectul si aprovizionarea continua cu beton B350 sa se faca direct din statia pentru betoane. Cu acest set de actiuni, rezultatele vor fi foarte bune si cu durata extinsa de utilizare.