reteta beton b400

Reteta beton B400 (C25/30). Calcul compozitie. Pret mc.

Cand veti comanda o reteta beton B400 cu siguranta ca scopul este clar definit, iar lucrarile care vor rezulta se incadreaza in zona civila cu mai multe etaje, industriala sau, in general, pentru lucrari speciale cand este necesara o structura foarte solida.

Definitie

In practica actuala aceasta denumire veche B400 este inlocuita treptat cu denumirea noua C25/30 care aduce utilizatorilor acelasi tip de beton, fara vreo modificare in compozitie beton.

Ramane in continuare important ca alegerea cimentului si agregatelor pentru aceasta reteta sa fie realizate in regim profesional la statia pentru betoane.

Toate produsele care vor rezulta dupa turnarea mecanizata continua vor fi in prealabil armate pentru a maximiza gradul de duritate pe care reteta beton C25/30 il ofera dupa intarirea completa.

Daca in proiectul constructiei este indicata utilizarea acestui tip de beton, atunci este clar ca va fi nevoie de un beton cu clasa superioara celui de tip B350.

Calcul compozitie

Daca aveti in vedere posibilitatea de a prepara o reteta beton B400 direct in santier, ar fi de dorit sa nu puneti in aplicare aceasta solutie. Specificul acestei retete este in primul rand tipul de beton care se utilizeaza si cantitatea care intra la malaxare.

Pentru ca avem de-a face cu un beton de clasa superioara aportul de ciment special si varietatea agregatelor sunt extrem de dificil de omogenziat.

Ca atare, respectati informatiile cuprinse in proiect cu referire la tipul betonului, dar si cu referire la locul unde veti comanda reteta beton C25/30.

Statia pentru betoane ramane singura locatie de unde  primiti un produs obtinut cu manopera si utilaje profesionale. Astfel, lucrarile puse in opera vor sustine incarcarea structurala la care au fost proiectate.

Dupa lansarea comenzii pentru necesarul de beton de tip B400, procesul de productie se pune in miscare prin aducerea la malaxor a cantitatilor prescrise in normativul retetei si vor cuprinde urmatoarele agregate, ciment si apa:

 • ciment – 352 kg
 • nisip granulatie 0-4 mm – 552 kg
 • nisip granulatie 4-8 mm – 237 kg
 • nisip granulatie 8-16 mm – 381 kg
 • nisip granulatie 16-31,5 mm – 500 kg
 • apa curata – 201 litri
pret metru cub beton c25/30

Pret mc (metru cub) beton B400

Tinand cont ca aceasta reteta beton B400 este preparata cu un aport de ciment special in comparatie cu betoanele obisnuite si cantitatea este mai mare la fiecare metru cub mixat in statia de betoane, atunci si pretul va fi mai ridicat.

Din aceasta remarca rezulta ca pret mc este configurat de fiecare data in functie de specificul si cantitatea agregatelor, prin urmare si pentru un betonul din clasa C25/30 pretul afisat de statie va fi de 250 de lei.

Daca va intrebati ce costuri suplimentare s-ar putea adauga la acest pret veti afla ca statia de preparare betoane include in acest pret pe mc (metru cub) deplasarea cifei la santier si turnarea betonului direct in cofraje.

Retineti insa ca este admisa o arie de circa 15 km in jurul statiei pentru ca pretul unui metru cub de ciment preparat sa ramana neschimbat.

Dincolo de aceasta arie, sau atunci cand zona geografica are un potential de dificultate aparte la acces, statia pentru betoane anunta majorarea pretului in functie de aceste conditii.

De regula este util sa faceti o informare prealabila inainte de a porni lucrarile in santier pentru ca unele statii ar putea sa refuze livrarea datorita conditiilor de parcurs ale drumului spre locatia santierului.

Utilizari

Daca un proiect de constructii edilitare sau pentru industrie specifica o reteta beton B400 de turnat in cofraj, atunci este de inteles ca avem de-a face cu structuri speciale.

Special in constructii inseamna incarcari in plan vertical sau orizontal care implica obtinerea unei rezistente structurale superioare constructiilor clasice. Orice abatere, din oricare punct de vedere, aduce cu sine riscuri cu potential letal pentru persoane sau constructie.

Un beton care se bazeaza pe o reteta beton C25/30 isi va gasi utilizarea conforma in proiecte de tip:

 • fundatii tip piloti
 • piloti secanti
 • grinzi de coronament
 • fundatii de tip barete
 • radiere constructii cu inaltime si presiune ridicate la nivelul fundatiei
turnare beton din cifa

Caracteristici beton C25/30

Cand indentificati in proiect folosirea betonului de clasa C25/30 se subintelege ca intreaga lucrare, sau parti componente ale acesteia, se bazeaza pe rezistenta exceptionala pe care acest beton o va introduce in sistemul de sustinere al constructiei.

Partea de turnare mecanizata continua este obligatorie, prin urmare toata cantitatea necesara din aceasta compozitie beton se va solicita la statia pentru betoane.

La punerea in opera si ulterior, un beton C25/30 se remarca prin:

 • rezistenta dedicata pentru constructii cu multe etaje
 • rezistenta verificata la expunere la temperaturi variabile
 • rezistenta sporita la vibratii
 • dispersie echilibrata la turnari pe inaltime sau suprafete extinse
 • finisare buna si timp rezonabil pentru prelucrare
 • intarire definitiva in timp convenabil
 • pret mc cu indice ridicat spre calitatea obtinuta

Concluzie

Indicatiile prezente arata ca lucrand cu un beton din gama C25/30 sunteti in masura sa ridicati constructii civile sau industriale, ori ale elemente importante de structura a drumurilor.

Este un beton cu o calitate aparte in ceea ce priveste rezistenta, insa siguranta calitatii o veti primi doar daca il comandati in statia pentru betoane.

Datorita complexitatii retetei, sansele de a respecta toate indiciile din reteta beton B400 la prepararea sa in santier sunt minime, iar riscurile devin maxime.