Despre clase de beton se vorbeste in oricare proiect de constructie deoarece in jurul caracteristicilor ce le definesc se va obtine rezistenta la incarcare structurala.
Variantele de beton sunt suficiente si au fost determinate prin incercari de laborator asupra unor mostre de beton realizat in baza retetelor fiecareia dintre ele.
Navigare in pagina
Definitie
In practica aceasta determinare se refera la nivelul de compresiune pe care il suporta o piesa din beton de forma cilindrica si o alta cu sectiune patrata.
In functie de rezultat este atribuita clasa beton reprezentata de cele doua cifre ce apar in nomenclartorul pentru clasele de beton.
Prima cifra se refera la rezultatul obtinut pentru esantionul cu forma cilindrica, iar cea de-a doua cifra se refera rezultatul citit pentru esantioanul cu sectiune patrat.
Cele doua forme ale mostrelor testate reproduc cele mai multe dintre sectiunile posibile pe care le pot avea produsele care obtinute dupa turnarea in cofraje a betonului.
Principalele clase de beton
Alegerea betonului nu se face la intamplare. Fiecare produs care rezulta in urma unei turnari mecanizate continue va trebui sa fie suficient de solid si sigur pentru utilizare pe o durata mare de timp.
De la sapa pentru garaj, la fundatia pentru casa si pana la stalpii de sustinere pentru etaj, toate componentele din beton turnat in cofraje trebuie sa respecte clasa betoane asociata cu incarcarea structurala la care va fi supus produsul rezultat.
Vom prezenta in continuare 8 dintre cele mai importante clase de beton, acestea avand cea mai mare frecventa in indicatiile de folosire care apar in proiectele de constructii.
Clasa C6/7.5
Betonul de clasa C6/7,5 face parte din categoria betoanelor de clasa inferioara pentru care pretentiile de rezistenta la incarcare sunt foarte reduse.
Reteta de preparare este bazata pe cantitati reduse de ciment si agregate, insa dupa punerea in opera rezolva o serie de necesitati de completare, nivelare sau umplere a unor spatii.
Caracteristici
Este un beton a carui clasa permite o manevare usoara atat la turnare, cat si in etapa de aducere la nivelul sau forma dorite.
Utilizari
Acest beton se va utiliza in etapele lucrarilor de constructie simple in care proeictul nu idica atingerea unui anumit grad de rezistenta. Este ideal pentru sustineri provizorii de elemente de constructie, umplerea de goluri dupa turnari in cofraje, egalizari de nivel, suport pentru alte turnari de beton.
Clasa C8/10
Betonul de clasa C8/10 este agreat ca fiind un beton cu care se pot realiza lucrari de constructie simple in care solicitarile de structura sunt la un nivel mic. In reteta sunt incluse cantitati si varietati de agregate care pot sustine ulterior lucrari fara armatura.
Caracteristici
Fluiditatea acestui beton il face usor de turnat pe suprafete mari si ulterior simplu de adus prin nivelare la forma sau panta necesare.
Utilizari
Cu aceasta clasa beton se pot realiza cu succes lucrari de amenajari camine de vizitare pentru utilitati de alimentare cu apa/canal/gaz, sape nearmate sau armante, sape de egalizare sau diferite elemente de elevatie cu armatura.
Clasa C12/15
Betonul de clasa C12/15 se califica pentru betoane din clasa medie in legatura cu domeniile sale de utilizare. Este un beton des intalnit in proiectele de constructie cu un singur nivel, dar nu mai mult de un etaj.
Caracteristici
Aceasta clasa a betonului se va comporta foarte bine in lucrari care sunt armate si care fac parte, in general, din structura de rezistenta a unei cladiri mici. Este un beton care se toarna mecanizat foarte usor si a carui uscare completa este foarte convenabila pentru timpul total al lucrarilor.
Utilizari
Cele mai intalnite lucrari realizate cu aceasta clasa de betoane sunt cele in care se toarna o placa de fundatie, o sapa de egalizare, anumite tipuri de centuri sau placi de pardosea intre etaje, precum si stalpi a caror incarcare structurala este mica.
Clasa C16/20
Betonul de clasa C16/20 se afla in mijlocul gamei de betoane medii ca nivel al posibilitatilor de incarcare structurala suportata. Aceasta clasa betoane este de regula cea mai des regasita in specificatiile proiectelor pentru cladiri rezidentiale sau comerciale cu cel mult doua etaje.
Caracteristici
Un beton din clasa C16/20 se comporta foarte bine in procedurile mecanizate de turnare continua fiind foarte usor lucrabil atata vreme cat manevrele se fac in timp optim. Va avea un proces foarte bun de priza si uscare la temperaturi pozitive.
Utilizari
Este dedicat pentru turnari de placi pentru fundatie, pardoseli si stalpi structurali, grinzi sau centuri de rezistenta, dar si placi de separare intre etaje.
Clasa C18/22
Betonul din clasa C18/22 ofera caracteristici imbunatatite in privinta nivelului incarcarii structurale pana la care se face proiectarea la cladiri cu mai multe etaje. Este des intalnit in specificatiile din proiecte comerciale sau rezidentiale, dar si in anumite lucrari de pavaje pentru alei sau drumuri.
Caracteristici
Este un beton de clasa medie care intruneste caracteristicile legate de punerea in opera in sistem mecanizat. Nivelul de prelucrare dupa turnare este foarte bun cata vreme se face la timp, iar procesul de maturizare este decent in contextul unor lucrari ample. Se comporta excelent la proiecte cu peste doua etaje.
Utilizari
Setul de lucrari ce pot include aceasta clasa betoane include turnarea de sape, fundatii ori pardoseli cu armatura, centuri sau stalpi armati, dar si placi de separare intre etaje.
Clasa C20/25
Betonul din clasa C20/25 este un produs care se incadreaza in clasa superioara de betoane pentru constructii in care necesarul de rezistenta structurala este important. Aceasta clasa de betoane poate fi expusa la variatii mari de temperatura si va sustine structuri ale proiectelor de anvergura.
Caracteristici
Imprima o rezistenta deosebita in combinatie cu armatura inglobata la turnare si prezinta o foarte buna capacitate de omogenizare dupa intarire. Rezista fara efecte negative la cicluri de inghet si dezghet si este usor de finisat.
Utilizari
Este des solicitat ca suport al cailor de rulare pentru mare tonaj si pentru suport al platformelor de stationare auto. Va fi pus in opera in structuri de rezistenta unde exista deschideri mari intre stalpi, precum si pentru placi suport sau fundatii speciale in industrie.
Clasa C25/30
Betonul din clasa C25/30 este considerat un beton de clasa suprioara cu indicatii de utilizare in care componenta structurala are o importanta deosebita. Cand presiunea exercitata pe fundatii este mare, proiectele prevad astfel de clase de beton care pot prelua impecabil aceste sarcini.
Caracteristici
Aceasta clasa de beton se comporta foarte bine la vibratii si temperaturi extreme, conferind rezistenta sporita cladirilor cu multe etaje. Dispersia la turnare este foarte buna chiar si la turnari de structuri inalte sau suprafete plane extinse. Grad de punere in opera si finisare foarte bun.
Utilizari
Pentru fundatiile speciale tip piloti si pentru grinzile de coronament este utilizata cel mai des aceasta de clasa de beton. Va fi indicat drept utilizabil si pentru radiere de inaltime mare, sau va fi pus in opera la fundatii de tip barete.
Clasa C28/35
Betonul din clasa C28/35 se incadreaza in clasa de beton solicitata pentru constructii de interes stategic in care nivelul de securitate al componentelor trebuie sa fie foarte ridicat. Se va pune in opera exclusiv prin turnare mecanizata continua, peste cofraje armate si urmat de o etapa bine definita de vibrare.
Caracteristici
Va fi ales in toate proiectele in care este urmarita extinderea rezistentei la miscari seismice. Este un beton cu intarire de lunga durata, insa suficient de fluid la punerea in opera.
Utilizari
Se foloseste conform proiectului la fundatiile cladirilor ce vor adaposti obiective de interes stategic, prin turnarea de fundatii, stalpi, centuri, barete si plansee care vor oferi un coeficient ridicat de rezistenta in structura obiectivului.
Concluzie
Decizia alegerii unei anumite clase de beton este stabilita doar de proiectant. Toate clasele de betone ofera rezistenta in functie de reteta pe care o au la baza.
Tipul si cantitatile de ciment si agregate din reteta sunt cele care produc clase beton diferite in functie de necesitatile structurale.
Regula respectarii specificatiilor din proiect este obligatorie in privinta alegerii pe care o faceti cand comandati la statia de betoane o anumita clasa de beton.