Preparare beton la roaba. Dozaj. Necesitati. Utilizari.

Necesitatea unei cantitati limitate de beton proaspat preparat este mereu intalnita in santier, sau in situatia in care se impun reparatii ori realizarea unor produse noi de mica amploare.

Metoda clasica de preparare beton la roaba se incadreaza perfect in aceste cerinte si va oferi lucratorilor un material de buna calitate atat timp cat reteta este respectata catitativ si calitativ in legatura cu materialele folosite.

Nu trebuie uitat nici timpul maxim de punere in opera care se scurge imediat dupa terminarea omogenizarii. Acest timp variaza in functie de reteta de beton preparata si temperatura mediului la care se lucreaza.

Cand putem prepara betonul la roaba?

Trebuie retinut ca folosirea acestei metode de preparare a betonului impune utilizarea unui dozaj cat mai precis, lucru care se va realiza in mare masura prin folosirea unei galeti clasice ce are capacitatea de 5L.

Se va tine cont si de faptul ca fiecare material in parte are o densitate proprie, prin urmare continutul unei galeti va avea greutate diferita in functie de materialul masurat.

Prin urmare daca sunteti pe cale sa utilizati beton preparat la roaba pentru montarea unor borduri ori a unor pavele, pentru turnarea unor dale, pentru construirea unor suporti tip stalp cu armatura pentru un gard, ori alte asemenea lucrari simple, folositi-va fara emotii de cantitatea necesara de beton preparat manual in roaba.

Cum calculam dozajul corect?

Asa cum aminteam dozajul ingredientelor este foarte important pentru ca rezultatul sa fie conform cu necesitatea utilizarii corespunzatoare a proprietatilor cimentului si agregatelor de a se transforma in beton.

Se stie ca betonul este clasificat in clase de rezistenta, prin urmare echilibrul intre componentele sale trebuie sa fie cat mai precis.

Pentru ca discutam despre preparare beton la roaba trebuie sa stim ca volum efectiv al unei roabe de santier este de 100L. Este evident ca nu veti putea amesteca si mai ales transporta in siguranta o roaba plina la capacitateea nominala cu beton preparat.

Din acest motiv vom prezenta in continuare cateva retete beton preparat la roaba pentru o cantitate de circa 80L de beton gata de pus in opera. Se va utiliza sacul de ciment cu greutate de 40 kg, conform retetei.

Ne vom limita la primele clase de beton din punct de vedere al duritatii acestuia dupa intarire, deoarece nu este recomandat sa amestecati ingrediente pentru betoane de clasa superioara ce sunt utilizate pentru lucrari de anvergura.

  • Pentru 0,087 m3 adica cca. 86L beton C8/C10 (B150) = apa (1,5 galeti) + nisip (4,2 galeti) + pietris (6,5 galeti) + ciment (1/2 sac);
  • Pentru 0,08 m3 adica cca. 80L beton C12/15 (B200) = apa (1,5 galeti) + nisip (3,8 galeti) + pietris (6 galeti) + ciment (1/2 sac);
  • Pentru 0,067 m3 adica cca. 67L beton C16/20 (B250) = apa (1,3 galeti) + nisip (3 galeti) + pietris (4,8 galeti) + ciment (1/2 sac);
  • Pentru 0,063 m3 adica cca. 63L beton C20/25 (B350) = apa (1,2 galeti) + nisip (2,5 galeti) + pietris (4,7 galeti) + ciment (1/2 sac);
Cum calculam dozajul corect pentru un beton preparat la roaba?

Cum se prepara?

Avand in vedere ca este o metoda de preparare manuala se va indentifica cat mai exact necesarul de material finit pentru a fi pus in opera la timp. Nu preparati beton la roaba mai mult decat este necesar sau decat stiti ca puteti sa-l prelucrati intr-o anumita perioada de timp.

Pentru ca stiti deja ce cantitate de beton rezulta in functie de retetele prezentate, veti face o aprovizionare eficienta cu fiecare dintre ingredientele uscate. In privinta apei, aceasta trebuie sa fie dintr-o sursa curata, de regula alimentarea cu apa curenta a locatiei, sau un put de adancime.

Etapele de amestecare a ingredientelor in roaba sunt:

  • Apa – se toarna in roaba cantitatea de apa corespunzatoare.
  • Agregate – se adauga in apa, treptat si dispersat pe toata suprafata.
  • Ciment – se presara pe toata suprafata, cat mai egal.
  • Amestec – se omogenizeaza secvential cu ajutorul unei lopeti prin ridicarea ingredientelor de la baza, urmata de rasturnarea si tasarea lor peste acelasi loc.

Poate fi utilizat pentru proiecte mai mari?

Recomandarea in legatura cu aceasta chestiune este de la bun inceput negativa. Motivul pentru care nu este indicat sa fie folosita orice cantitate de beton preparat la roaba tine in primul rand de exactitatea dozarii ingredientelor si mai apoi de cantitatea mica care se poate procesa in comparatie cu necesarul unei lucrari ce implica rezistenta structurala.

In cazul lucrarilor pentru fundatii, stalpi si grinzi de sustinere, pereti si plansee, se va folosi exclusiv beton ce provine din centrala pentru betoane. Doar in acest mod aveti garantia ca betonul turnat in cofrajele armate va deveni unul de tip monolit si va asigura siguranta si longevitatea constructiei.

In schimb, nimic nu va impiedica sa lucrati cu betonul amestecat la roaba atunci cand lucrarile se incadreaza in cele descrise anterior.

Cu toate acestea, daca nu sunteti in masura sa apreciati corect amploarea unei lucrari si pe cale de consecinta daca sa folositi sau nu beton amestecat la roaba, solicitati expertiza unui proiectant.

Ar putea fi posibil ca unele lucrari ce par ca nu ar avea neaparata nevoie de beton comandat la centrala pentru betoane, sa fie exact acelea pentru care nu trebuie folosita metoda descrisa aici.

cum pregatim mortarul la roaba?

De ce sa apelam la aceasta metoda?

Metoda este frecvent intalnita pe majoritatea santierelor, prin urmare rezultatele care se obtin sunt de foarte buna calitate. Trebuie insa stabilit clar ce este sigur si mai ales ce nu este sigur sa fie pus in opera prin folosirea betonului preparat la roaba.

Daca aceata conditie va fi consecvent respectata, oricand va fi nevoie de o cantitate mai mica sau mai mare de beton cu o anumita clasa de rezistenta, aceasta se poate amesteca si folosi rapid.

In mod cert intervine si factorul economic care aduce cu sine economie importanta si eliminarea pierderilor de material ce nu va fi utilizat. Este de inteles ca volumul de material aflat intr-o cifa cu beton comandat la centrala pentru betoane ar putea fi in unele cazuri cel putin de cateva ori mai mare decat necesarul concret.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *