Materialul specific constructiilor este betonul si prepararea lui se poate realiza prin difereite metode. Fie se vor amesteca ingredientele intr-o betoniera de santier, fie se va trimite o comanda la centrala pentru betoane.
Decizia este luata in functie de necesitatile practice si economice ale lucrarilor care se executa, prin urmare este foarte posibil sa fie mai rentabil sa aveti beton preparat la betoniera, decat sa primiti betonul gata preparat.
Pentru a indentifica corect care dintre cele doua variante se potriveste cu interesul dumneavoastra este necesar sa va bazati pe un proiect. De regula va deveni evident cand este suficienta utilizarea betonierei in santier si cand acest utilaj nu va putea sa faca fata cerintelor specifice.
Navigare in pagina
Cand este necesara prepararea betonului la betoniera?
In cazul in care lucrarile implica lucrari de constructie al caror nivel de structura nu impune anumite cerinte speciale, cantitatile necesare de beton pot fi preparate treptat cu ajutorul betonierei.
Aici este de precizat ca va fi nevoie de o aprovizionare suficienta cu materiale pentru reteta sau retetele de beton necesare si simultan asigurarea unui spatiu de depozitare pana la consumarea lor.
Lipsa fie si a unui singur ingredient poate sa aduca prejudicii ritmului de lucru in special cand sunt executate lucrari de turnare in cofraje armate sau nearmate.
La fel de neplacuta este situatia in care depozitarea se face fara a fi asigurata o minima protectie a sacilor cu ciment si agregate impotriva umezelei si/sau temperaturilor extreme.
Prin urmare, punerea in opera a proiectelor de mica anvergura este cert posibila si atunci cand veti folosi beton preparat la betoniera.
Cum pregatim dozajul corect in functie de reteta?
Produsele care rezulta dupa turnarea betonului trebuie sa isi mentina forma si durabilitatea pentru o perioada mare de timp. Daca este vorba despre produse portante, cu atat mai mult ele vor trebui sa sustina in siguranta elementele de constructie pentru care asigura sprijin si descarcare a greutatii constructiei la sol.
Pentru aceste motive dozajul corect este esential atunci cand se amesteca ingredientele la betoniera pentru o anumita reteta de beton. Fiecare viitor produs din betin turnat are indicata o reteta, in fapt fiind vorba despre clasa de beton corespunzatoare.
Vom prezenta in cele ce urmeaza care sunt cantitatile de materiale care compun fiecare reteta de beton in functie de clasa betonului. Veti tine cont ca aceste calcule pornesc de la cantitatea standard de 40 de kg pentru fiecare sac de ciment si desigur de clasa betonului ce va rezulta. Vom calcula reteta folosind dozaje la galeata de 5L.
- Pentru 0,173 m3 beton C8/C10 (B150) = apa (3,1 galeti) + nisip (8,3 galeti) + pietris (13,2 galeti) + ciment (1 sac);
- Pentru 0,160 m3 beton C12/15 (B200) = apa (2,9 galeti) + nisip (7,6 galeti) + pietris (12 galeti) + ciment (1 sac);
- Pentru 0,133 m3 beton C16/20 (B250) = apa (2,5 galeti) + nisip (5,9 galeti) + pietris (9,6 galeti) + ciment (1 sac);
- Pentru 0,125 m3 beton C20/25 (B350) = apa (2,4 galeti) + nisip (5,1 galeti) + pietris (9,4 galeti) + ciment (1 sac);
- Pentru 0,105 m3 beton C25/30 (B400) = apa (2,1 galeti) + nisip (4,2 galeti) + pietris (7,7 galeti) + ciment (1 sac);
- Pentru 0,098 m3 beton C30/32 (B450) = apa (1,9 galeti) + nisip (3,8 galeti) + pietris (7,1 galeti) + ciment (1 sac).
Cum malaxam corect cantitatile?
Operatiunea privind malaxarea ingredientelor la betoniera este simpla, insa nu se poate face oricum. In primul rand se va verifica daca aveti la dispozitie intreaga cantitate de materiale pentru obtinerea betonului necesar finalizarii unui produs turnat.
In plus veti cunoaste cu exactitate care este capacitatea maxima de betonierei pentru a sti astfel cate sarje de beton sunt necesare pentru scopul propus.
Niciodata nu se va umple cuva betonierei deodata cu toate ingredientele. In practica, se va respecta intocmai urmatoarea ordine de incarcare a betonierei pentru obtinerea unei sarje de beton:
- Apa – se incarca cuva cu ¾ apa din cantitatea totala a unei sarje.
- Agregate – se incarca imediat dupa apa si se face o prima amestecare de circa 1 minut.
- Ciment – se incarca toata cantitatea de ciment si restul de ¼ apa – se continua amestecarea pentru un interval de circa 3 minute.
Timpul de malaxare va fi ajustat in functie de specificatiile retetei. Atunci cand sunt utilizate agregate de dimensiuni mai mici timpul de amestecare va fi suplimentat pentru a rezulta un beton omogen si rezistent.
Nu exagerati cu malaxarea pentru a nu ajunge in situatia ca pasta rezultata sa intre in faza de segregare beton mai ales cand sunt folosite agregate cu dimesiune mai mare.
Avantaje si dezavantaje
Cum fiecare tehnologie are avantaje si dezavantaje, la fel si practica de preparare beton la betoniera in santier vine cu astfel de situatii. In cea mai mare parte daca tehnologia este utilizata corespunzator avantajele sunt certe, iar dezavantajele putine si usor de tinut sub control.
Drept avantaje aratam:
- Preparare beton la timp si in cantitatea necesara.
- Schimbarea rapida a retetei in functie de produsul la care se lucreaza.
- Consum minim legat de transportul betonului preparat pana la punctul de punere in opera
- Operabilitate simpla a utilajului de catre un singur lucrator.
- Intretinere simpla a utilajului.
- Mutare usoara a betonierei spre un alt santier.
Pentru dezavantaje am indentificat:
- Cantitate redusa de beeton de pus in opera la o singura sarja.
- Necesitatea aprovizionarii eficiente cu toate ingredientele.
- Asigurarea unui spatiu optim pentru depozitarea ingredientelor.
- Asiguarea sigurantei muncii in alimentarea cu energie electrica.
- Pregatirea si dezbaterea de norme de protectia muncii pentru operatorul betonierei de santier.
Ce beton alegem pentru un proiect?
Complexitatea fiecarei constructii, sau a unei lucrari de completare cu produse care rezulta din turnarea ori utilizarea betonului, va determina doua aspecte:
- Ce tip de beton sa alegeti pentru proiect.
- Ce metoda de preparare sa adoptati.
Atat timp cat lucrarile sunt de mica amploare, cum sunt cele care nu necesita o structura de rezistenta aparte, betonul amestecat la betoniera este perfect sa fie utilizat.
Nu acelasi lucru veti face cand aveti de turnat o fundatie, stalpi si centuri, ori plansee de separatie intre etaje, toate pentru o cladire cu mai multe niveluri.
Pentru a primi o reteta beton care sa aiba drept constante omogenitatea si cantitati egale de ingrediente, atunci solicitarea produsului trebuie facuta la centrala pentru betoane.