beton la sac gata preparat

Beton gata preparat (la sac). Definitie. Compozitie. Utilizari.

Sursele pentru materiale de constructii sunt astazi tot mai prezente in magazinele de specialitate. Acest lucru aduce cu sine oportunitatea de a realiza lucrari de constructii fie in regie proprie, fie prin implicarea unei firme de constructii care vine cu tehnologia si mana de lucru.

De la cele mai uzuale materiale cum sunt caramizile de diferite forme si tipuri sau fier pentru armarea cofrajelor, la scanduri din lemn si cuie pentru constructia cofrajelor si diferite unelte si utilaje si pana la nelipsitul beton la sac, toate sunt disponibile in diferite variante.

Ce este betonul gata preparat?

Cum sacul de beton gata preparat pare sa fie unul dintre cele mai des solicitate materiale in lucrarile proprii, am decis sa facem o scurta detaliere a varietatilor de beton la sac pe care va puteti baza in proiectele pe care intentionati sa le startati.

Acest gen de proiecte sunt de regula din gama celor care nu implica producerea de elemente de rezistenta, insa nimic nu va impiedica sa lucrati si astfel de structuri atat timp cat respectati clasa de beton ceruta de un proiect.

Un beton gata preparat este in fapt un amestec corect dozat de ingrediente pe care producatorul, de regula centrala pentru betoane, le mixeaza si le ambaleaza in saci.

Produsul recunoscut de toti constructorii drept beton gata preparat este apt sa fie pus in opera conform cu clasa de rezistenta care a fost indicata de producator. Este suficient sa fie amestecat cu apa curata in cantitatea prescrisa si in cel mai scurt timp veti scoate din betoniera din santier pasta de beton ce poate fi pusa in opera in timp limitat.

Prin urmare retineti ca in sacul cu beton gata preparat veti gasi doar pulberea ce contine ciment, agregat la dimensiunea corespunzatoare retetei si eventual diferiti aditivi sau lianti in functie domeniul de utilizare.

utilizari beton gata preparat

Care este compozitia betonului la sac?

Cele mai multe retete de beton la sac contin ingredientele de baza care concura la obtinerea betonului ce poate fi folosit. Exista insa diferente intre diferitele sorturi de beton gata preparat, iar acest lucru trebuie considerat foarte important atunci cand incepeti o lucrare, indiferent de dimensiunea sau nivelul sau de implicare in rezistenta structurala a unei constructii.

Daca nu sunteti familiarizati cu alegerea betonului la sac ce este potrivit cu viitorul produsul pe care doriti sa-l puneti in opera, nu alegeti la intamplare sacul de beton gata preparat. Cereti consultanta de specialitate, sau mai curand angajati o firma ce lureaza zi de zi in constructii.

Revenind la compozitie betonului la sac principalele sale ingrediente sunt:

  • Ciment ales pentru o anumita clasa de rezistenta.
  • Nisip margaritar diferite sorturi.
  • Agregate compatibile cu clasa retetei de beton.
  • Aditivi pentru intarire sau priza rapide.
  • Lianti pentru asigurarea unei comportari bune a betonului turnat la diferiti factori de stres (temperatura, umezeala).

Cum se prepara betonul la sac?

Modalitatea de prepararea a betonului la sac este simpla si eficienta atat timp cat se va respecta dozarea hidratarii. Este important sa existe o corelare foarte bine definita intre necesarul de beton gata preparat si bun de pus in opera si productia proprie care se realizeaza cu betoniera in santier.

Exista timpi rezonabili de punere in opera pe care producatorul de beton la sac ii specifica, insa orice suplus nefolosit va deveni pierdere economica.

Spre exemplu, un beton la sac care are o clasa de rezistenta de tip C16/C20 si o masa proprie a pulberei din sac de 40 kg, va avea un necesar de 5 litri de apa curata si un timp maxim de punere in opera de 30 minute.

Veti tine cont ca acest nivel de hidratare nu este comun pentru oricare tip de beton gata de preparat, fiecare sortiment avand indicatii de preparare diferite.

Principalele clase de beton uscat

Este esential ca in oricare lucrare se va utiliza betonul sa fie respectata clasa de rezistenta care asigura durabilitatea produsului obtinut. Nu exista inlocuire in ceea ce priveste tipul de beton utilizat, prin urmare si cand vine vorba de beton gata preparat, regula este aceeasi.

Vom prezenta in continuare care sunt cele mai importante clase de beton pe care le puteti regasi la produsele predozate si vandute la sac, atat pentru beton la sac, cat si pentru mortar la sac.

  • Beton uscat la sac – clasa de rezistenta C16/C20 – Este o pulbere de beton peste care se adauga apa curata si care este destinata lucrarilor comune legate de proiecte in jurul casei si gradinei. Se va tine cont ca acest beton nu este indicat sa fie folosit pentru elemente de structura.
  • Beton uscat la sac (predozat) – clasa de rezistenta C16/C20 – Aceasta pulbere de beton are drept recomandare de utilizare toate lucrarile care sunt necesare pentru reparatii la produse din beton care nu faca parte din elemente de structura. Avantajul acestui produs este ca pulberea contine un aditiv care face betonul rezultat sa fie rezistent la inghet.
  • Beton uscat la sac – clasa de rezistenta C12/C15 – Este un beton destinat in special pentru lucrari de montaj la interior a pavajelor prin care se realizeaza pardosela pentru pivnite sau spatii cu destinatie de crama. Il veti putea utiliza si drept mortar pentru lucrari de zidarie.
  • Beton uscat la sac – clasa de rezistenta C25/C30 – Destinatia acestui mortar este directionata spre folosirea in realizarea rosturilor de pavaje. Faptul ca este aditivat special si are o fluiditate perfecta pentru aceast tip de lucrare il recomanda.
preparare beton la sac, la betoniera

Principalele utilizari.

Gama de produse finite, precum si alte lucrari aditionale care se pot pune in opera prin utilizarea de beton la sac este foarte convenabila. Faptul ca veti putea cumpara si doza foarte apropiat necesarul de material va conduce la realizarea de economii atat financiare, cat si in privinta timpului de lucru.

Vom arata in continuare care sunt pricipalele utilizari atunci cand ati decis sa preparati individual si sa puneti in opera betonul livrat pulbere la sac.

  • Realizarea de pavaje continue pentru alei sau turnarea de dale.
  • Realizarea de platforme pentru terase in aer liber.
  • Realizarea de sape pentru garaj sau spatii de parcare.
  • Constructia suportilor pentru gard.
  • Constructia de rigole pentru scurgerea apelor pluviale.
  • Constructia de incinte subterane pentru fose.
  • Reparatii de completare sau reabilitare ale produselor turnate.