In cadrul lucrarilor de constructii tehnologiile joaca un rol important. Fiecare tehnologie in parte are drept scop obtinerea unui rezultat compatibil si calitativ cu scopul propus, dar si reducerea timpilor de lucru si predare a obiectivului.
Intre aceste tehnologii se remarca eficienta lucrarilor de torcretare beton. Tehnologia se bazeaza pe efectul de punere in opera si compactare a betonului sau a mortarului, dupa caz.
Atentie! Acest articol este pur informativ. BetonExpert nu ofera in prezent aceste produse/servicii.
Navigare in pagina
Ce inseamna torcretare beton?
Aceasta operatiune este complet deosebita fata de tot ceea ce se cunoaste in legatura cu acoperirea cu pasta de beton sau mortar a peretilor, operatiune care de regula se realizeaza manual.
Mecanizarea procesului implica utilizarea unui material de lucru a carui granulatie si compozitie trebuie sa fie perfect adaptata tehnologiei, prin urmare umplerea rezervorului trebuie sa se realizeze cu beton sau cu un mix uscat preparate la centrala pentru betoane.
Pentru ca rezultatul de torcretare beton sa fie perfect este necesar sa se lucreze cu un utilaj dedicat acestui scop.
Acest utilaj este compus din doua camere de presiune pentru aer comprimat, un furtun prin care jetul de material va fi trimis spre tinta de lucru si un cap cu duza de injectare. Aerul comprimat este jucatorul principal care realizeaza efectul de improscare continua si uniforma a betonului sau a mortarului.
In urma acestei operatiuni rezultatul trebuie sa fie cat mai uniform cu putinta, pentru ca urmatoarea etapa de finisare sa se realizeze in conditii optime.
Avantajul utilizarii tehnologiei de torcretare beton se refera in primul rand la reducerea costurilor cu manopera de tencuire si cresterea productivitatii necesare atunci cand sunt de acoperit suprafete mari intr-un timp scurt.
Tipuri de torcretare
Torcretarea betonului este posibila in doua variante de lucru, fiecare dintre ele fiind preferata in functie de conditiile efective de realizare a obiectivului. Astfel se poate pune in lucru o torcretare beton uscata, sau o torcretare beton umeda. Pe fiecare dintre acestea le vom prezenta in continuare.
Torcretare beton uscata
Aceasta varianta de lucru in domeniul torcretarii betonului are drept punct de plecare utilizarea unui amestec de ciment, nisip si diferiti aditivi in functie de necestitatea lucrarii.
Mixul este malaxat, insa va ramane uscat. Masina de torcretat preia acest amestec si cu ajutorul aerului comprimat il pompeaza cu presiune spre capul de improscare.
Abia in acest moment materialul de lucru va fi imbibat cu apa si simultan proiectat cu presiune continua si constanta spre tinta.
Pentru ca rezultatul sa fie prefect este necesar ca proiectarea jetului sa se faca intr-un unghi drept fata de tinta si de la o distanta de cel mult 1 metru.
Daca volumul de lucru este redus, cum ar fi in situatiile in care este necesara torcretare beton pentru o picina, sau pentru peretii unei cladiri mici, atunci lucrarea se poate executa manual prin utilizarea directa a duzei de improscare. In cazul lucrarilor de anvergura, cum este taluzarea unei aductiuni de apa, se va utiliza un brat mecanizat cu care se manevreaza duza.
Avantajul principal al acestei metode de torcretare beton uscata este dat de posibilitatea de a utiliza oricand material uscat care poate fi depozitat din vreme si utilizat treptat in cantitatea necesara.
Torcretare beton umeda
Pentru aceasta procedura se va folosi beton preparat complet, prin urmare este varianta de torcretare inversa fata de cea uscata. Procedura in sine va decurge asemanator, cu singura diferenta ca materialul cu care se lucreaza este gata sa fie proiectat pe tinta de lucru.
Aceasta varianta de torcretare beton umeda are ca principal avantaj viteza de lucru care este net superioara variantei de torcretare uscata. In plus, exista si specificatii care arata ca betonul gata preparat se va putea directiona cu ajutorul aerului comprimat pe o distanta de pana la 200 de metri in plan orizontal si pana la 80 de metri in plan vertical.
In aceste conditii de flexibilitate a punerii in opera este esential ca materialul care intra in masina de torcretare beton sa fie de calitate. La statia pentru betoane se va specifica expres ca betonul comandat va intra in procedura de torcretare beton umeda. Acest lucru inseamna ca granulatia masei de material nu trebuie sa depaseasca 8 mm.
La folosirea acestei metode de torcretare este obligatoriu ca alimentarea masinii sa fie facuta constant, prin urmare continuitatea livrarii de beton preparat se va obtine prin colaborarea cu centrala pentru betoane.
Utilizare
Tehnologia este des utilizata pentru a spori productivitatea si siguranta in lucrarile de constructii care implica un anumit grad de risc pentru lucratorii din santier.
De regula obiectivele industriale sau cele din domeniul lucrarilor publice sunt primele care beneficiaza de aportul ei. Prin torcretare beton este realizata rapid si cu o calitate foarte buna acoperirea unor structuri cum sunt cele prezentate in continuare.
- Pereti, stalpi, centuri realizate din beton armat sau zidarie
- Maluri pentru aductiuni de apa sau canale de irigatii.
- Lucrari si ziduri de sprijin in domeniul apelor uzate.
- Piscine, bazine de apa subterane, magazii si adaposturi sub sol.
- Consolidari pentru peretii la cladiri vechi, ori taluzari in zona viaductelor.
Cum decurge procesul?
Pasii de lucru pe care tehnoogia de torcretare beton ii implica sunt in mare parte sustinuti de instalatia mecanizata de torcretare. Acest utilaj este construit special si are utilizare exclusiva. Procesul de torcretare va tine cont de urmatoarele etape.
- Verificarea alimentarii utilajului cu tensiune electrica si apa.
- Verificarea presiunii aerului in recipientele de compresie.
- Verificare in gol a presiunii la capul duzei de improscare.
- Asigurarea materialului in cantitate suficienta pentru sectiunea aflata in lucru.
- Alimentarea continua a cuvei cu material umed sau uscat.
- Proiectarea continua a betonului, mortarului sau pulberei uscate spre tinta.
- Curatarea imediata a echipamentului cu jet de apa pentru evitarea intaririi materialului in cazul torcretarii umede.
De ce sa alegeti metoda de torcreatare?
Primul impact pe care il va avea folosirea tehnologiei de torcretare a betonului va fi productivitatea. Viteza de lucru este incomparabil mai mare fata de solutia manuala. In plus, gratie experientei echipelor de lucru calitatea si uniformitatea lucarii este la randu-i foarte buna.
In cazul lucrarilor de anvergura, sau a celor in care accesul este dificil la peretii ce trebuie incarcati cu beton, tehnologia de torcretare mecanizata sporeste securitatea in munca.
Nu vor mai fi necesare schele si echipamente de siguranta pentru lucratori si nici personal calificat sa lucreze in conditii periculoase. Prin urmare costurile se vor diminua considerabil si proiectul va fi definitivat mai repede.