In functie de proiect si in special de specificatiile de incarcare ale structurii, constructorii folosesc diferite modalitati de executie, in speta produse execute in santier sau produse gata de pus in opera. Tinem sa precizam ca ne referim la orice fel de constructii care au in componenta betonul ca material ce intra in structura unei produs sau proiect final.
Prin urmare, fie se va turna direct din cifa in cofraje cu armatura, fie atunci cand este permis in proiect se va folosi betonul prefabricat. Acest lucru inseamna ca anumite parti care sunt incluse in structura sunt deja turnate de catre producator si sunt gata sa fie alaturate prin imbinare cu restul elementelor.
Atentie! Acest articol este informativ. Nu comercializam elemente din beton prefabricat.
Navigare in pagina
Ce este betonul prefabricat?
Betonul prefabricat nu difera cu nimic din punct de vedere al duritatii fata de betonul turnat in cofraje.
Atata vreme cat se va preciza clar ce clasa de beton trebuie folosita si ce armatura se va instala in cofrajele pe care producatorul le foloseste, rezultatul va fi similar din acest punct de vedere.
Mai mult decat atat, se observa ca produsele din beton prefabricat sunt in general mai ieftine fata de cele care rezulta din clasica punere in opera prin turnarea betonului sosit de la centrala pentru betoane. Sunt elemente de productie si livrare care prin diferenta scot ca si castigator betonul prefabricat atunci cand se face o comparatie egala pentru realizarea aceluiasi proiect sau parte de proiect.


Unde este folosit betonul prefabricat?
In functie de solicitari exprese, dar avand si o componenta de oferta pentru produse realizate din beton prefabricat, producatorul poate sa lucreze exact ceea ce aveti nevoie. Oferta existenta este axata pe elemente individuale din beton care prin asamblare vor crea un produs complet.
De cele mai multe ori nu sunt probleme pentru a fi executata vreo dimensiune sau vreo forma, deoarece adaptabilitatea productiei de beton prefabricat este foarte buna.
Totul tine de posibilitatea crearii cofrajului necesar si nu in ultimul rand de inspiratia designerului din fabrica care poate sa-si puna la propriu amprenta prin crearea de modele ce se aplica pe produsele din beton prefabricat.
In rest proiectantii cunosc deja oferta de piese din beton prefabricat si isi pot alinia proiectele avandu-le drept sursa sigura de punere in opera.
Cele mai des intalnite lucrari in care au fost montate elemente prefabricate din beton sunt cele legate de inchiderea proprietatilor cu garduri din beton, crearea de trasee de acces sau drumuri prin amplasarea de dale la dimensiunea necesara, ori construirea de cladiri care au in componenta pereti, stalpi, ori plansee din beton gata turnat.
Caracteristici
Inainte de a decide daca sunteti interesati in a solicita proiectantului sa includa in anumite parti ale constructiei produsele din beton prefabricat, este util sa cunoasteti care sunt caracteristicile acestui lor.
Asa cum am amintit deja rezultatul concret in utilizarea acestora poate fi conditionat de la inceput prin specificatii clare in legatura cu tipul de beton care se va turna in cofraj si cantitatea de armatura care va fi montata.
Sunt situatii in care utilizarea produselor prefabricate din beton sa nu isi gaseasca locul intr-o construtie, iar utilizarea gresita sa aduca pagube ulterioare considerabile.
Iata care sunt principalele caracteristici ce merita luate in considerare cand lucrati cu elemente din beton prefabricat.
- Productie rapida si la acelasi nivel de calitate.
- Respectarea stricta a dimensiunilor pentru toate produsele din acelasi lot.
- Varietate mare de modele si dimensiuni disponibile.
- Manevrabilitate la punerea in opera.
- Productivitate foarte buna datorata elementelor de imbinare existente la fiecare produs.
- Costuri mai mici per proiect in comparatie cu turnarea clasisa a betonului in santier.
- Reparatii ieftine prin inlocuirea segmentului deteriorat cu unul similar.
- Design competitiv cu orice proiect de constructie.


Tipuri de beton prefabricat.
Varietatea produselor din beton prefabricat este suficienta incat sa acopere cerintele actuale ale proiectelor.
Chiar si atunci cand nu exista vreun produs in oferta, producerea lui se poate face prin implicarea proiectantului din santier si a inginerilor din statia de productie a prefabricatelor.
Toate produsele au destinatie dedicata si se vor pune in opera dupa specificatii clare pentru ca rezultatul sa fie unul sigur. Vom exemplifica in continuare cu cele mai semnificative produse ce sunt disponibile in stoc sau la comanda.
- Pereti – Aceasta gama este variata ca forma si dimensiuni, oferind pereti despartitori din beton armat care se monteaza alaturi de stalpi si placi conform cu proiectul.
- Garduri – Elementele pentru construirea unui gard sunt proiectate spre a fi usor de asamblat si manipulat in santier. De cele mai multe ori aceste elemente odata montate nu mai necesita alta interventie de consolidare a structurii, aceasta fiind deja realizata prin metoda de montaj.
- Placi – Impreuna cu peretii din beton armat prefabricat sunt elementele care inchid practic o constructie. Se pot folosi placi atat pentru pardoseala, precum si placi despartitoare intre etaje.
- Stalpi – Sunt elementele de sprijin pentru pereti si placi, ca atare productia lor va fi configurata cu materiale conforme cu nivelul de incarcare pe care proiectul il precizeaza.
- Elemente liniare de structura – Aceste produse sunt folosite atat in domeniul constructiilor edilitare, dar si pentru constructie de drumuri. Folosirea lor implica si alte elemente colaterale care pot fi turnate la fata locului sau pot fi tot din gama produselor din beton prefabricat.


Diferenta dintre beton monolit si cel prefabricat?
Vom aduce cateva date cu referire la diferenta intre produsele care rezulta prin turnarea betonului in cofraje pe santier si produsele care vin deja turnate si se pot utiliza imediat. Acestea din urma sunt definite ca fiind produse din beton prefabricat.
Vom lua drept exemplu un produs care poate fi realizat atat in santier, cat si in hala de productie, o placa de separare intre etaje.
Turnarea unei astfel de placi in santier implica realizarea unui cofraj. In functie de datele de structura cofrajul poate fi de dimeniuni mai mari sau mai mici, la fel si armatura.
Timpul alocat acestei activitati de constructie, dar si timpul ulterior alocat decofrarii se vor adauga la timpul total de executie al constuctiei. Materialele suplimentare si forta de munca implicate sunt si ele elemente de costuri incluse in pretul total.
Aceeasi placa care se realizeaza dupa aceleasi date tehnice referitoare la armatura si clasa de beton turnat, se va realiza mult mai rapid si cu costuri evident reduse in hala de productie.
Acest lucru este datorat faptului ca nu se vor mai deplasa materiale si personal in santier pentru ca ele exista oricum in hala. In plus standardizarea exexutiei ajuta productia sa se repete cu mare exactitate in comparatie cu reluarea de fiecare data a acelorasi pasi de lucru in santier.
Prin urmare, diferenta dintre betonul monolit si cel betonul prefabricat este evidenta din punct de vedere economic, calitatea fiind de regula chiar mai buna pentru cel executat in hala de productie pentru betoane prefabricate.