turnare placa beton

Ghid turnare placa beton (Sfaturi + Etape)

Cele mai multe dintre constructiile moderne utilizeaza cel putin o placa din beton. Placile din beton sunt asociate si cu sapele care se toarna pentru garaje, parcari, spatii de relaxare in gradina casei, sau terenuri de sport.

Obtinerea unui produs sigur si cu durabilitate mare in utilizare, indiferent de destinatia sa, va primi aceste calitati doar daca este respectat setul de reguli la punerea in opera.

Etape turnare placa beton

Ce trebuie sa urmaresti pentru la o turnare placa beton:

  • Solicitare pentru preparare reteta beton conform proiect.
  • Construire cofraj la dimensiunile din specificatia tehnica.
  • Armare cofraj cu otel sau plasa sudata.
  • Turnare si vibrare beton in regim mecanizat.

Fiecare dintre aceste reguli vor fi executate cu materiale, utilaje si manopera profesionale pentru ca rezultatul obtinut sa fie de dimensiunea si grosimea necesare constructiei.

Se pune accent pe pastrarea fara scurgeri a pastei din beton turnata in interiorul cofrajului si asigurarea umiditatii necesare dupa turnarea placii din beton si pana la uscarea completa.

turnarea unei placi de beton la etaj

Ce beton sa folosesti la placa?

Reglementarile in constructii au drept consecinta pastrarea integritatii si durabilitatii unei cladiri, sau a oricarui alt proiect, care are in componenta placi, stalpi, sape sau centuri din beton.

Dupa aprobarea proiectului sarcina de lucru este preluata de dirigintele de santier care se va ocupa de toate operatiunile logistice legate de lansarea, construierea propriu-zisa si finalizarea la cheie a proiectului.

Ce sarcini trebuiesc indeplinite pentru turnare placa beton:

  • Verificarea proiectului pentru lansarea corecta a comenzii la centrala de betoane pentru tipul si cantitatea de beton necesare.
  • Pregatirea si verificarea cofrajelor in functie de stadiul poiectului, inclusiv pentru turnare placa beton.
  • Receptionarea sarjelor de betoane sosite si urmarirea turnarii in cofraje.
  • Asigurarea vibrarii suficiente si mentinerea umeda a suprafetei pana la uscare.

Rezultatele acestor etape se concretizeaza in obtinerea de placi pentru fundatie sau placi care separa etajele cladirii. Fiecare placa din beton poate avea specificatii diferite, iar acest lucru este descris in proiectul cladirii.

Ce tipuri de reteta beton pot fi alese si comandate la centrala pentru preparare si livrare beton:

  • Se opteaza pentru betoane de tip B200 la proiecte mici, la sol.
  • Se solicita betoane de tip B250 pentru proiecte medii, cu un nivel.
  • Se pun in opera betoane de tip B300 pentru cladiri cu mai multe etaje.

Cum se armeaza cu fier o placa?

Scopul armarii componentelor de structura in constructii este de a extinde rezistenta produselor care rezulta din turnarea de beton in cofraje.

Dezvoltarea pe verticala a unei constructii se bazeaza in mod esential pe includerea armaturilor din otel peste care se toarna si se vibreaza mecanizat betonul.

In fiecare proiect de constructii exista specificatii separate pentru grosimea barelor din otel cu care se vor realiza si monta in cofraje armaturile.

armare placa

Ce diametru se poate alege pentru armatura in functie de destinatia produsului:

  • Pentru armare sape sau plansee pentru cladiri de cel mult 2 etaje se poate utiliza plasa din fier sudat cu diametru cuprins intre 4 si 10 mm.
  • Pentru armare plansee la cladiri cu peste doua etaje se folosesc bare din otel cu diametrul de peste 10mm din care se construiesc cofrajele necesare.

Ce trebuie verificat la montarea armaturilor:

  • La montarea plaselor din fier sudat trebuie sa se obtina ochiuri cu latura de 10 cm, de forma patrata. Montajul corect impune legarea lor de grinzi ori centuri prin intermediul unor dispozitive tip „calareti” pentru a-si mentine pozitia corecta in timpul turnarii betonului.
  • La o armatura placa beton din bare de otel se respecta aceleasi reguli pentru ca efectul armarii sa fie transferat placii turnate si mai apoi spre structura cladirii.

Care este grosimea recomandata?

Cota de grosime pentru o placa de beton este evidentiata in proiect si trebuie respectata fara exceptie pentru fiecare turnare placa beton. Ar fi o eroare ca armarea sa fie facuta corespunzator, insa grosimea stratului de beton turnat sa nu fie respectata.

Este necesar ca turnarea betonului sa acopere in intregime armatura, mai mult, aceasta trebuie sa ramana pozitionata dupa turnare la distanta egala de extremitatile viitoarei placi.

Se au in vedere, in functie de destinatie, diferite grosimi recomandate:

  • Grosime placa beton pentru fundatia unei case cu un singur nivel va fi de cel putin 20 cm.
  • Grosime placa beton etaj in cazul unei case cu mai multe etaje va fi de cel putin 15 cm.

Atat timp cat in proiect este prevazuta o anumita grosime placa beton, se verifica inainte si dupa turnare daca:

  • S-a respectat inaltimea potrivita pentru cofrajul construit.
  • S-a respectat grosimea armaturii montate in cofraj.
  • S-a obtinut grosimea placii din beton conform proiectului.

Toate aceste verificari sunt esentiale pentru pastrarea intacta a sigurantei cladirii in timpul constructiei si dupa predarea ei in utilizare.

De ce sa vibrezi betonul?

Tehnologia turnarii betonului pentru placi, sape, centuri, stalpi sau alte elemente componente ale unei constructii, include o etapa esentiala. Este vorba despre vibrare placii de beton, prin care se realizeaza o asezare corespunzatoare a pastei din beton in cofraj.

vibrare beton

In lipsa acestei manevre sau in cazul in care nu este executata la timp sau pentru timpul necesar crearii efectului dorit, produsul rezultat nu va intruni calitatile de rezistenta solicitate in proiect.

Este insuficient ca reteta betonului sa fie respectata si armarea sa fie corespunzatoare, atat timp cat vibrarea betonului turnat nu se face conform normativelor.

Pentru ca aceasta procedura sa fie corect si la timp realizata se urmareste ca:

  • Fluxul de turnare mecanizata sa fie respectat si sa nu existe pauze intre etapele de turnare ale aceluiasi produs.
  • Secventa de vibrare placa beton sa fie executata mecanizat pentru ca intreaga cantitate de beton turnat sa fie impinsa in mod egal in tot volumul cofrajului.
  • Timpul de vibrare sa fie mentinut pentru 5 pana la 30 de minute pana ce suprafata turnata devine plana si lucioasa.
  • Sa nu se depaseasca un interval de circa 2 ore de la turnare si pana la aplicarea vibrarii pentru ca se risca inceperea prizei betonului (detalii despre timpul de intarire al betonului).

Cum evitam aparitia fisurilor?

Prevenirea fisurilor pe suprafata unei placi din beton este usor de evitat atat timp cat secventele si timpii de lucru vor fi respectati.

Vibrarea dupa turnare placa beton este esentiala pentru ca astfel se evita aparitia de goluri de aer in timpul turnarii mecanizate.

Aceste goluri de aer din masa betonului turnat reprezinta principala cauza a aparitiei fisurilor pana cand suprafata se intareste.

Ce trebuie verificat pentru a preintampina dezvoltarea fisurilor:

  • Vibrarea betonului sa fie facuta de persoane calificate si cu utilaje profesionale.
  • Timpul de vibrare sa fie mentinut atat cat este necesar, conform cu situatia lucrarii si specificatiile de lucru.
  • Aplicarea masurilor de udare cu apa curata prin proceduri de pulverizare si pentru o perioada de circa 3 pana la 7 zile in functie de nivelul temperaturii mediului pana la uscarea completa a betonului turnat.

Respectand toate acest etape standard veti obtine o plca din beton rezistenta, durabila si foarte bine executata.