executie beton fundatie

Reteta beton fundatie. Ce este recomandat? Pret metru cub?

Termenul de fundatie este definit prin spatiul construit din beton armat ce va permite ca incarcarea lucrarii sa fie transmisa acestui suport stabil si rezistent.

O fundatie trebuie sa respecte in amanunt toate indicatiile din proiect, iar acest lucru se refera la dimensiuni si modalitatea in care este executat cofrajul si armatura inclusa.

Importanta fundatie.

Daca o fundatie nu este executata corespunzator, fiecare detaliu inadecvat va pune in pericol toara structura constructiei. Nu se pune problema executarii de reparatii la o fundatie gresit realizata, sau daca aceste reparatii se fac vor fi extrem de costisitoare.

Fiecare tip de constructie are asociat un tip de fundatie care este proiectat in functie de calitatea terenului pe care se construieste si particularitatile de suprastractura.

Betonul care se va turna mecanizat si continuu prin pompare din cifa sosita de la statia pentru betoane va avea un anumit grad de rezisntenta.

Clasa de rezistenta pentru beton fundatie se alege tinand cont si de adancimea de inghet a solului in care se realizeaza fundatia, de incarcarea structurala a viitoarei cladiri si structura geologica a solului.

Trebuie tinut cont ca fiecare detaliu care apare la etapa de realizare a fundatiei trebuie sa fie atent analizat si pus in practica.

Reteta beton fundatie. Ce sa aleg?

Din moment ce terenul pentru constructie a fost ales si se presupune ca aprobarile pentru lucrari sunt primite, santierul poate fi deschis. Aratam aici in mod special ca orice lucrare de constructie trebuie sa detina setul de aprobari legale.

O casa, un garaj, un gard si in general orice modificare ce este definita prin ridicarea unei structuri este obligatoriu sa detina un proiect aprobat conform normelor legale.

Proiectul respectat devine centura de siguranta pentru ca nu exista dubii in ceea ce priveste, spre exemplu, reteta beton fundatie ce va fi comandata la statia pentru betoane, sau va fi preparata in regie proprie.

In constructii nu trebuie sa existe termenul „aproximativ”, altfel rezultatul devine periculos pentru cei care vor folosi constructia.

Pentru ca majoritatea fundatiilor utilizeaza beton drept material care defineste fundatia ca punctul de ridicare a constructiei, vom arata in continuare ce reteta beton fundatie trebuie utilizata pentru o fundatie gard sau o fundatie casa.

armatura fundatie gard

Minim B200 pentru fundatie gard.

Delimitarea proprietatii si asigurarea impotriva partrunderii ilegale in curte este bine sa fie realizata prin ridicarea unui gard solid. Variantele de materiale pentru garduri sunt multiple, insa cu siguranta un gard solid va acea o fundatie adecvata in care se va turna beton fundatie gard.

In functie de greutatea materialului pe care il preferati pentru gard, fundatia va fi dimensionata de proiectant in consecinta, iar reteta beton fundatie aleasa incat sa furnizeze rezistenta necesara.

Pentru a fi siguri ca nu vor exista probleme de sustinere in viitor, daca doriti sa inlocuiti materialul gardului cu un altul mai greu, alegeti sa comandati la statia pentru betoane un beton fundatie gard din clasa B200.

Considerati ca aceasta reteta beton B200 este minimul ce poate fi acceptat ca beton fundatie gard.

Avantajele pe care le veti primi sunt testate pentru ca acesta reteta beton pentru garduri contine ciment si sorturi de agregate potrivite cu sarcina maxima ce poate fi asezata pe structura de sustinere astfel creata.

Ca atare pentru multi ani la rand fundatia gardului va ramane imuna la capriciile naturii. Nu se va fisura sau scufunda in pamant si isi va mentine intacta structura atat timp cat lucrarile sunt executate cu beton fundatie provenit de la statia pentru betoane.

preparare fundatie casa (beton)

Minim B250 pentru fundatie casa.

Sarcina de incarcare a structurii unei case trebuie sa se descarce in siguranta pe fundatia ce-i este alocata. Prin urmare daca fiecare element construit din beton are importanta sa, fundatia casei este cea care trebuie sa poata sustine toate aceste elemente fara sa existe niciun risc pentru consctructie si mai ales pentru locatari.

Pentru aceste motive, respectarea indicatiilor din proiect cu referire la beton fundatie casa este capitala si nu se accepta niciun fel de aproximare, inlocuire sau omitere de materiale sau manopera.

Pentru constructiile cu un singur nivel este recomandat pentru utilizare la turnare fundatie casa o reteta beton B250.

Amestecul rezultat din aceasta reteta preparata la statia de betoane si turnata mecanizat direct din cifa va fi suficient de rezistent cand proiectul il indica pentru utilizare.

In niciun caz nu se accepta utilzarea unui beton de clasa inferioara, aceasta clasa fiind considerata minima pentru sarcini structurale a caror valoarea este mai redusa.

Drept avantaje veti fi siguri ca fundatia rezultata va fi foarte solida si va primi fara niciun fel de probleme sarcina incarcata si transmisa prin stalpii, grinzile si plafonul ce au fost turnate mecanizat si continuu.

Cum se executa o fundatie?

Lucrarile pentru realizarea unei fundatii trebuie sa fie coordonate de dirigintele de santier, sau in orice caz de o persoana abilitata si care poate citi si interpreta corect informataiile din proiect.

Fiecare dintre pasii principali de lucru la o fundatie ii veti regasi in cele ce urmeaza, impreuna cu o scruta descriere a acestora.

  • Pregatirea terenului – Indepartarea din teren a obiectelor ce nu au legatura cu lucrarea si aducerea terenului la o stare sigura de lucru. Marcarea prin deliminare exacta a spatiului in care se va realiza sapatura pentru fundatie. Daca este necesar se realizeaza o inchidere a santierului in cazul in care nu exista gard in jurul proprietatii. Daca este necesar se realizeaza santuri pentru scurgerea apei freatice sau pluviale.
  • Realizarea sapaturilor – De regula se face mecanizat pentru a reduce timpul de lucru. Se tine cont de eventuale retele de apa, gaz, electrice ce ar putea fi ingropate sub sol. In functie de adancimea sapaturilor si caracteristica solului, peretii sapaturii trebuie asigurati impotriva prabusirii.
  • Precautii in timpul sapaturilor – Perimetrul fundatie nu trebuie incarcat excesiv intr-un singur loc prin depozitarea pamantului rezultat din sapaturi. Nu se vor executa alte lucrari in jurul fundatiei pentru a nu produce vibratii.
  • Executarea cofrajului – Inainte de a incepe realizarea cofrajului se verifica cu atentie cota de fundatie si daca toate elementele acesteia au fost realizate. Cofrarea se face cu materiale care nu se vor deforma la turnarea oricarui tip de beton fundatie casa, sau beton fundatie gard. Etansarea cofrajelor este esentiala pentru a nu se pierde laptele de beton.
  • Armarea cofrajului – Armarea se realizeaza cu bare din otel in cantitate si marime asa cum se arata in proiect. Si la acest pas se tine cont fara exceptie de indicatiile proiectului, altfel indiferent de clasa de beton fundatie utilizata rezultatul nu va fi cel asteptat.
  • Turnarea betonului – Este esential ca turnarea betonului pentru fundatie sa fie realizata in regim continuu si mecanizat. Pe masura ce se toarna betonul se executa si etapa de vibrare beton pentru compactarea straturilor. Daca betonul este preparat in santier asigurati-va ca aveti un flux continuu de turnare. Betonul sosit cu cifa din statia de betoane va fi pompat continuu si rezultatele cu siguranta vor fi cele mai bune.
  • Protejarea betonului dupa turnare – Este o etapa care se realizeaza in functie de conditiile meteo. Betonul turnat se stropeste pana cand incepe sa faca priza pentru a evita evaporarea rapida a apei in conditii de temperatura ridicata. Se va acoperi toata suprafata de beton turnat in conditii de temperatura scazuta.
cofraj fundatie beton

Pret beton fundatie

In mod evident pretul pentru un metru cub de beton fundatie va fi diferit in functie de clasa de beton ce este indicata in proiect. Indiferent de forma de preparare pe care o alegeti pretul va diferit, insa cu siguranta va fi mai ridicat daca betonul pentru fundatie va fi amestecat in santier.

Ca urmare a acestei situatii este recomandat sa solicitati informatii despre pret m3 beton fundatie casa, sau beton fundatie gard la statia pentru betoane.

Spre exemplu pentru clasa de beton B200 pretul pentru 1 mc este de 225 de lei, iar pentru clasa de beton B250 pretul pentru 1 mc este de 230 de lei.

Concluzie

Considerati ca informatiile primite sunt o sursa importanta atunci cand sunteti in faza de turnare a unei fundatii pentru o casa sau pentru un gard.

Fundatiile, in general, trebuiesc tratate cel putin la fel de atent din punct de vedere al etapelor de lucru, asa cum se procedeaza si pentru celelalte elemente de structura in constructii.

Betonul pe care il comandati la statia pentru betoane are avantajul ca este preparat exact dupa reteta clasei de beton solicitata, iar turnarea mecanizata si continua a unui beton fundatie este de dorit.