reparatii beton

Reparatii beton. Cum reparam fisurile si crapaturile?

Concretizarea confortului in spatiul construit rezidential se poate obtine si prin indreptarea atentiei spre zona de curte sau gradina. Pe langa aspectul peisagistic reprezentat de plante si arbori, trebuie pus accent si pe construirea unor trasee de acces care sa-si justifice utilitatea.

Astfel, cu dale din beton, alei din beton sau sape elicopterizate pentru garaj sau terasa, veti primi un plus de accesibilitate si siguranta in zona gradinii casei. Cel mai important de urmarit este modul de realizare a acestor produse din beton pentru ca durabilitatea lor sa fie cat mai mare in timp, fara reparatii.

Reparatii beton in curte

Daca intampinati situatii in care devine evidenta deteriorarea unei suprafete din beton turnat, acordati cat mai curand atentie si decideti ce tip de reparatii beton sunt necesare.

Se poate presupune ca aveti in garaj cateva scule de mana specifice, dar si putina indemanare pentru a porni aceste reparatii beton curte. Totul trebuie sa porneasca de la stabilirea precisa a stadiului in care se afla stricaciunile. Evaluarea se face pe toata surapfata turnata pentru a contabiliza intinderea acestora.

Cand vorbim despre sape sau dale din beton cu probleme, acestea sunt de doua feluri. Fisuri care pot traversa dintr-o parte in alta suprafata turnata si combinatia de fisuri cu desprinderea de bucati din suprafata in cauza.

Fisurile simple sunt cel mai usor de remediat daca se actioneaza curand de la aparitia lor. Partile de beton desprinse simultan cu macinarea betonului in dreptul rupturii trebuie verificate cu atentie.

Este posibil ca aceaste rupturi de beton sa ascunda vicii de punere in opera si mai curand este recomandata decopertarea si realizarea unui noi turnari de beton in regim profesional.

beton crapat

Cauze

Va intrebati care sunt cauzele ce conduc la deteriorari ale betoanelor de sapa incat sa necesite reparatii beton exterior:

 • Alternanta de temperaturi scazute si ridicate din timpul iernii si patrunderea apei in microfisurile unui beton de slaba calitate.
 • Proceduri neconforme sau proceduri insuficiente la vibrarea betonului in momentul turnarii sapei.
 • Accidente neprevazute datorate caderilor de corpuri foarte grele, sau tranzitarea auto peste sape sau dale construite pentru trafic pietonal.

Pentru usurarea efortului de reparatii beton pe care ati decis sa le faceti, vom arata in cele ce urmeaza o succesiune de proceduri si variante care va pot conduce spre o lucrare de foarte buna calitate.

Este de dorit ca astfel de lucrari sa fie corect planificate, atat legat de materialele necesare, cat si timp de lucru.

Pentru lucrari de anvergura care necesita efort suplimentar legat de inlocuirea completa a sapelor din beton si refacerea printr-o turnare noua, aplelati la profesionistii din centrala pentru preparare betoane si servicii de reparatii beton exterior.

Cum se fac corect reparatiile la betonul exterior?

Pentru o lucrare cu efect pe termen lung, cand vine vorba despre reparatii beton sunt de indeplinit o succesiune de etape. Se tine cont simultan si de aprovizionarea cu materiale de calitate si dedicate in functie de fiecare operatiune pentru remedierea dalelor sau sapelor din beton cu probleme.

Punctam mai jos etapele de lucru dedicate celor care doresc sa realizeze reparatiile pe cont propriu:

 • Cuantificarea cat mai buna a suprafetei ce urmeaza sa intre in reparatie pentru a sti exact necesarul de materiale. In functie de tipul deteriorarilor constatate se folosesc fie mortare din ciment cu liant tip rasina, fie motare din ciment simple. Aceste materiale sunt in variata pulbere si necesita amestecare cu apa asa cum sunt prezentate instructiunile producatorului.
 • Toate zonele afectate se vor curata in amanunt, se indeparteaza toate resturile si se verifica suplimentar daca exista zone cu pontential iminent de desprindere din masa sapei. Si acestea din urma se desprind si de curata locul.
 • Praful trebuie si el indepartat si se realizeaza manual sau mecanic o inasprire a zonei expuse pentru a crea premisele unei prize eficiente la turnarea mortarului nou.
 • Partile de contact cu noul mortar preparat se uda bine, insa se evita stagnarea apei pe suprafete.
 • In functie de necesitati se fixeaza la margini un dispozitiv tip cofraj din lemn sau plastic pentru a obtine o turnare in linie cu sapa ramasa.
 • Mortarul preparat se toarna la nivel cu sapa sau dala evitandu-se suplusul.
 • Aducerea la nivel se face manual cu ajutorul unei scanduri din lemn.
 • Udarea suprafetei turnate se face periodic, timp de cateva ore, pentru a nu se produce o uscare rapida cu potential risc ulterior de fisurare.

Verifiacti cu atentie toate instructiunile de punere in opera a materialelor pe care le alegeti pentru reparatii betoane. Desi ar parea ca toate se prepara si se utilizeaza la fel, exista specificatii diferite pentru tipuri de lucrari diferite.

Retineti ca pasii enumerati anterior sunt valabili pentru reparatii beton curte atunci cand partile deteriorate sunt de tipul fisurilor sau a desprinderilor pe suprafata mica din zona turnata.

eliminare dala beton distrus

Metode de a repara betonul deteriorat

Va prezentam metode de indentificare si reparatii beton in functie de starea in care se afla suprafata afectata:

 • Reparatii de nivel simplu – Se vor lua in considerare stricaciunile mici, cum sunt fisuri de mici dimensiuni. Identificate din vreme se vor umple cu material de constructie special prevenind astfel marirea lor pana la aparitia de ruperi de bucati din masa sapei.
 • Reparatii de nivel mediu – Se estimeaza nivelul total de degradare ce nu trebuie sa depaseasca circa 35% din totalul suprafetei in cauza. Respectand indicatiile anterioare de reparatii beton lucrarea va fi un succes.
 • Reparatii de nivel total – Se ia decizia atunci cand este evident ca suprafata afectata este mai mare de 35%, iar dala sau sapa din beton este compromisa. Cheltuielile cu reparatii beton in aceasta situatie nu sunt oportune si se va apela la un profesionist pentru decopertare si realizarea unei noi turnari de sapa din beton.

O lucrare executata corespunzator o veti recunoaste imediat. Lucrarile pentru sapa garaj, alee, sau platforma pentru parcare vor include:

 • Pregatirea corecta a solului inainte de turnarea betonului continua mecanizata.
 • Urmarirea inclinarii astfel incat drenarea apei pluviale sa se faca gravitational.
 • Prepararea unei retete de beton coroborata cu tipul de trafic indicat de beneficiar.
aplicare silicon in fisuri

Cum putem repara fisurile din beton?

Cateva informatii esentiale despre reparatii beton in cazul fisurilor aparute in sape sau dale turnate continuu le regasiti in cele ce urmeaza:

 • Localizati toate fisurile din sapa si observati dimensiunea lor pe lungime si adancime in interiorul stratului de beton turnat.
 • Catalogati fisurile din interiorul suprafetei sapei si pe cele de la zona periferica.
 • Observati daca cele periferice se prelungesc in plan vertical pana la sol.

Folosind aceasta tactica veti indentifica fisurile superficiale si pe cele majore. Atunci cand fisura nu atinge extremitatile sapei, iar deschiderea sa este de cel mult 3 mm, aveti de-a face cu o fisura superficiala.

Tratarea acestor fisuri se face suficient de usor folosind materiale specifice pentru reparatii beton de tip pasta din ciment pentru microfisuri.

Acesta pasta se obtine prin prepararea produsului comercializat sub denumirea generica de adeziv pentru fisuri in ciment. Este cea mai rapida si economica metoda de reparatii beton curte, inainte ca degradarea sa devina majora.

aplicare pasta ciment peste beton macinat

Cum se repara crapaturile din beton?

Cand deteriorarile sunt fie de mari dimensiuni, fie in numar mare pe suprafata sapelor, abordarea este evidenta in sensul unei reparatii complexe.

In acest punct se ajunge prin neglijarea microfisurilor ce au aparut in timp si extinderea lor spre fisuri mai mari de 1 centimetru. Acestea pot sa penetreze intreaga grosime a sapei pana la desprinderea de bucati intregi din aceasta.

Abordarea trebuie sa conduca spre pasi de lucru bine stabiliti si folosirea de materiale pentru reparatii beton exterior dedicate situatiei:

 • Se indepateaza cu grija toate resturile desprinse sau in curs de rupere din suprafata.
 • Se folosesc perii sau aspiratoare pentru o curatare cat mai eficienta a pulberilor ramase.
 • Pentru armatura expusa dupa ruperea betonului se foloseste o pasta de mortar speciala pentru acoperirea lor in ideea opririi corodarii metalului.
 • Daca reparatie este pe laturile sapei se monteaza un cofraj.
 • Toata suprafata de contact cu materialul pentru reparatii beton se uda bine folosind apa curata.
 • Se umple zona afectata cu mortar pe baza de latex sau alt liant din gama polimerilor, dupa care se netezeste la nivel cu sapa.
 • Pentru a preveni uscarea prematura se uda suprafata in special atunci cand temperatura mediului este ridicata.

In sine lucrarile de reparatii betoane in interiorul curtii nu sunt dificile si cu atat mai mult usor de realizat daca sapa este inspectata regulat pentru a depista aparitia microfisurilor.

Ce se poate repara homemade, reparati! Ce nu, lasati in seama unei echipe specializate pentru a nu consuma inutil fonduri si efort atunci cand o decopertare urmata de turnare noua de beton reprezinta solutia.