montare cofraj beton

Cofraj beton. Ce este? Cum se monteaza corect?

Un cofraj beton reprezinta o carcasa provizorie care urmeaza sa fie umpluta prin turnare mecanizata continua, sau manuala, cu o pasta de beton. Acest cofraj pentru beton poate fi construit direct in santier cu materiale configurabile, sau poate fi asamblat din produse prefabricate si dedicate acestui scop.

Un cofraj beton reprezinta o carcasa provizorie care urmeaza sa fie umpluta prin turnare mecanizata continua, sau manuala, cu o pasta de beton.

Acest cofraj pentru beton poate fi construit direct in santier cu materiale configurabile, sau poate fi asamblat din produse prefabricate si dedicate acestui scop.

Metode de cofrare

Variantele de cofrare pot fi alese in functie de proiect. Cu toate acestea, pe oricare dintre ele o veti alege, trebuie sa intruneasca o lista de caracteristici impuse de tehnologia turnarii betonului in conditii optime.

Astfel, cand incep lucrarile pentru construirea de cofraje beton, veti urmari ca acestea sa fie etanse, suprafata interioara sa fie cat mai neteda, sa suporte greutatea betonului si sa fie usor de montat si demontat pentru a fi refolosite si la alte lucrari.

Cele mai cunoscute si simultan apreciate metode de cofrare sunt prezentate in continuare.

Cofrarea cu scanduri

Cofrarea ce utilizeaza scanduri este cea mai des utilizata metoda pentru ca se bazeaza pe folosirea lemnului de brad. Aceasta esenta este foarte usor de prelucrat in santier pentru obtinerea dimensiunilor dorite.

In plus, lemnul de brad este usor si poate fi manevrat fara a fi necesare utilaje mecanizate. Construirea cofrajului se bazeaza pe alaturarea scandurilor din brad si intarirea lor pe spate cu alte scanduri.

Fiecare imbinare trebuie sa fie realizata cat mai apropiat, iar rigidizarea se face prin batarea de cuie, potrivita ca marime si numar.

cofraj din scanduri pentru dala din beton

Pentru ce tip de proiecte?

Cofrarea cu scanduri din brad este des intalnita la proiectele rezidentiale mici, dar si la alte tipuri de proiecte de tip parter plus doua niveluri.

Cu ajutorul acestui tip de cofraje pentru beton se pot turna stapli de sustinere, grinzi, fundatii, sape, plansee, dale, etc. Atat timp cat cofrarea este realizata corect va aduce avantajul unui pret scazut pentru aceasta etapa a constructiei.

Cofraj cu panouri

Cofrajele din panouri sunt apreciate pentru usurinta cu care se pot monta in special la constructiile cu amplitunine medie a structurilor din beton ce urmeaza a fi turnat.

Principalul lor avantaj este legat de acoperirea mult mai rapida a unei suprafete mari cu un singur panou si etansarea mai sigura fata de varianta de cofrare cu scanduri.

Acest versiune de cofrare beton foloseste panouri din placaj tip tego, ce prezinta la interior un aspect laminat, lucios, foarte apreciat pentru o decofrare usoara si rapida. In plus produsul care rezulta va fi mult mai neted. Daca sunt corect intretinute, panourile pot fi reutilizate chiar si pana la 30 de ori.

cofrare folosind panouri

Pentru ce tip de proiecte?

Cofrarea betonului cu panouri din acesta categorie se foloseste pe scara larga in constructii civile sau comerciale de dimensiuni medii.

Manevrarea panourilor prefabricate se face relativ usor si imbinarea lor nu comporta operatiuni complicate. Astfel se pot turna fundatii sau plansee, dar si pereti sau stalpi pe o inaltime ce poate depasi si trei etaje.

Cofrarea cu cofraje metalice

Cofrajele metalice sunt in mod special folosite de catre constructorii profesionisti. Datorita greutatii fiecarei sectiuni este evident ca manevarea se face exclusiv cu mijloace mecanizate de ridicare.

Prin  imbinare un cofraj beton metalic este capabil sa suporte o presiune importanta a betonului turnat.

Compactarea mecanica ce poate fi aplicata betonului din cofraje metalice se realizeaza cu mare precautie in cazul altor tipuri de cofraje.

Ca atare, acest tip de cofraje beton pot sustine stalpi de grosime mare si structuri care se ridica la peste cinci etaje.

Daca sunt intretinute pot fi utilizate in conditii optime de cel putin 200 de ori, ca atare costurile constructorului si implicit ale beneficiarului vor fi reduse.

cofrarea folosind structuri metalice

Pentru ce tip de proiecte?

Se folosesc pentru toate proiectele de constructie care se realizeaza cu manopera si utilaje profesionale. In oricare tip de cladire rezidentiala, comerciala, pentru productie, pentru birouri, se pot folosi cofraje metalice pentru centuri, stalpi, fundatie, pereti, plansee, etc.

Cofrarea cu polistiren

Cofrajele din polistiren sunt o categorie aparate deoarece sunt singurele cofraje care vor ramane parte integrata a unei constructii.

Ele vor asigura pe langa sustinerea armaturii si a betonului turnat si termoizolarea ulterioara a constructiei. Asamblarea lor trebuie realizata cu multa atentie si dupa reguli pe care producatorul le arata clar.

Chiar daca costurile sunt mai ridicate pentru fiecare metru patrat cofrat in acest mod, avantajul consta in reducerea semnificativa a timpului de turnare si finalizare a lucrarii.

Este foarte important ca punerea lor in opera sa se faca corect, prin manopera specializata, altfel lucrarea ar putea avea de suferit.

Pentru ce tip de proiecte?

Cofrarea betonului cu polistiren este des utilizata la constructiile civile sau comerciale cu un singur nivel.

Sunt agreate in mod special pentru reducerea timpului general de executie si sunt suficient de elastice si solide pentru a oferi produse de calitate incepand cu fundatii, centuri si stalpi, dar si pardoseli si plafoane.

De ce este importanta etapa de cofrare?

Asa cum aminteam la inceputul articolului etapa de cofrare coincide cu primul pas inainte de turnarea mecanizata continua a betonului.

Calitatea acestei operatiuni se va rasfrange direct in produsele rezultate, ca atare iata ce trebuie urmarit:

 • Precizie –  Dimensiunile interioare a oricarui tip de cofraj va trebuie sa fie identice cu dimensiunile finale ale produsului pentru care se face turnarea betonului.
 • Portanta – Cofrajul trebuie sa fie suficient de solid pentru a sustine greutatea betonului proaspat turnat, dar si eforturile de compactare si/sau vibrare.
 • Etansare – Cofrajul trebuie sa fie etans pentru evitarea pierderii laptelui de beton sau chiar a pastei din beton.
 • Montaj rapid si usor – In functie de proiect se alege un cofraj beton care se poate monta si demonta usor si fara afectarea produsului turnat la secventa de decofrare.
 • Rezultat optim – Cu cat partea interioara a cofrajului este mai neteda cu atat betonul nu va adera la ea si rezultatul va fi mai bun.

Etape de cofrare

Precizia in constructii este determinanta, prin urmare si operatiunile de cofrare si decofrare trebuie sa fie ancorate in aceasta rigurozitate.

Aproximarile, folosirea de materiale de slaba calitate, ori folosirea excesiva a unor cofraje pentru beton dincolo de durata lor de viata normala, se vor repercuta asupra calitatii constructiei.

Drept urmare, etapele de cofrare sunt importante si le aveti prezentate in continuare:

 • Identificare in proiectul constructiei a tipului de cofraj necesar.
 • Aducerea in santier in cantitate suficienta a cofrajelor sau materialelor pentru construirea lor.
 • Verificarea cotelor de constructie conform proiectului.
 • Asigurarea cofrajelor construite prin sustinere cu structuri de sprijin.
 • Verificarea etanseitatii cofrajului montat.
 • Curatarea si depozitarea cofrajelor dupa decofrare cand acestea se pot reutiliza.

Concluzie

Efectele montarii calitative a unui cofraj beton aduc fara discutie un rezultat impecabil pentru oricare varianta de turnare a betonului.

Daca alegeti sa lucrati in regie proprie cu atat mai mult trebuie sa acordati atentie cand alegeti si montati cofraje pentru beton.

Daca lucrarile sunt executate de profesionisti, cu siguranta metoda de cofrare beton va fi respectata si nu vor exista neajunsuri dupa decofrare.

Fie ca va deveni parte integranta a constructiei, fie ca va fi inlaturat dupa intarirea betonului, cofrajul este indispensabil in lucrarile moderne din constructii.