Se presupune justificat ca betonul turnat in scopul realizarii de structuri de rezistenta cum sunt fundatiile, stalpii, centurile sau alte elemente asemanatoare, va ramane durabil pentru o perioada mare de timp.
Sunt insa situatii in care actiunea mediului si in special a particulariatii locatiei si solului pot contribui la deteriorarea structurii construite prin infiltrarea apelor freatice ori a celor pluviale excesive.
Navigare in pagina
Definitie
Pentru contracararea acestei situatii, centrala pentru betoane va propune utilizarea unui beton dedicat care rezulta din prepararea unei retete de beton de clasa potrivita cu constructia, la care se adauga un aditiv special.
Astfel rezulta un beton impermeabil a carui consistenta nu va fi afectata in niciun fel de actiunea apei.
Aditivul care produce impermeabilizarea actioneaza asupra intregii cantitati de beton care se mixeaza la centrala pentru betoane.
Prin fenomenul de osmoza acest aditiv este capabil sa dezvolte o cantitate impresionanta de cristale care devin insolubile si nu permit patrunderea apei in porii sau microfisurile betonului intarit.
Ceea ce este de remarcat se refera la faptul ca un beton impermeabilizat isi va pastra proprietatea de a ramane permeabil la vaporii de apa, astfel ca suprafata sa poate sa respire.
In functie de aditivul de impermeabilizare utilizat, acesta poate fi amestecat in toata masa betonului care se prepara, sau poate fi aplicat direct pe oricare parte a structurilor din beton care sunt deja puse in opera, asadar functionale in cadrul unei constructii.
Este un avantaj major care va reduce semnificativ costurile prin eliminarea necesitatii realizarii unor decopertari perimetrale in cazul fundatiilor.
Veti obtine astfel structuri din beton impermeabil prin simpla aplicare a aditivului dedicat impermeabilizarii pe partea interioara a structurii existente.
Trebuie remarcat ca in acest caz solutia este temporara, pentru ca actiunea infiltrarii apei nu va fi stopata, fiind necesar sa se actioneze si la partea exterioara a fundatiei pentru refacerea membranelor de protectie.


Care este compozitia betonului impermeabil?
Asa cum am amintit reteta de beton nu sufera niciun fel de modificare in ceea ce priveste clasa de beton pe care un proiect o specifica.
Prin urmare este suficient sa lansati o comanda spre centrala pentru betoane avand ca specificatie aparte ca doriti un beton impermeabil pentru un anumit tip de produse ce vor fi puse in opera.
Betonul impermeabil poate fi realizat chiar si in regie proprie atunci cand amploarea constructiei nu este atat de mare.
Ca atare utilizarea unei betoniere de santier poate fi o solutie pentru aceasta manopera, cu atat mai mult daca santierul se afla intr-o zona dificil de accesat de utilajul mecanizat pentru transportul si pomparea betonului.
Aditivul special trebuie dozat prin respectarea specificatiilor producatorului. De regula cantitatea de aditiv se va raporta la un metru cub de beton impermeabil care rezulta dupa mixare, oricare ar fi clasa de beton de care aveti nevoie.
O reteta clasica de beton impermeabil va contine urmatoarele ingrediente:
- nisip de granulatie 0 pana la 4 mm
- agregat sortat tip margaritar 4 pana la 8 mm
- agregat sortat tip piatra mica 8 pana la 16 mm
- ciment ales conform clasei de rezistenta
- aditiv special pentru impermeabilizare
- apa
Ordinea de adaugare a ingredientelor este la randu-i clasica, cu exceptia faptului ca veti suplimenta compozitia cu aditivul special care va face sa rezulte un beton impermeabil:
- se varsa in cuva betonierei nisipul cu granulatie 0 la 4 mm
- se completeaza cu agregat tip margaritar cu granulatie 4 la 8 mm
- se adauga pietris granulatie tip 8 la 16 mm
- se suplimenteaza cu ciment din clasa de rezistenta conform proiect
- se dozeaza corect aditivul special pentru impermeabilizare
- se realizeaza mixarea ingredientelor fara a adauga apa
- se completeaza cu apa in proportie corecta
- se omogenizeaza toata compozitia prin mixare
- se pune in opera in timpul normat


Unde este folosit betonul impermeabil?
Avantajele utilizarii unui beton impermeabil sunt multiple datorita faptului ca permit realizarea de lucrari in zone cu caracteristici de mediu si clima deosebite.
Mai mult betonul impermeabil este recomandat pentru lucrari care prin natura functiilor pe care le indeplinesc sunt expuse frecvent la contactul cu lichide sau actiunea unor substante acide.
Prin urmare, inca inainte de lansarea in executie a unei lucrari, verificati daca proiectul indica turnarea mecanizata si continua a betonului impermeabil.
Centrala pentru betoane produce, livreaza si pompeaza mecanizat orice cantitate va este necesara.
Cele mai cunoscute lucrari la care se va utiliza betonul impermeabil sunt prezentate in continuare.
Daca in aceasta prezentare nu regasiti tipul de lucrare pe care doriti sa o realizati, este util sa consultati un profesionist care poate oferi indicii clare daca este sau nu necesara turnarea de beton impermeabil.
- Toata gama de bazine pentru apa cu scop de retinere si conducere a apei pluviale in scopuri economice sau de deversare.
- Fundatia constructiilor clasice sau speciale unde infiltrarea apei poate aduce grave prejudicii structurii de rezistenta.
- Casete tip fosa septica.
- Elemente de radier care trebuie sa suporte o incarcare masiva in conditii precare de mediu.
- Lucrari pentru terase sau platforme expuse direct la actiunea mediului.
- Pardoseala dedicata pentru adaposturile utilizate in zootehnie.
- Pardoseala pentru servicii sau activitati de productie in care se utilizeaza frecvent apa ori se deverseaza controlat apei.
Care sunt avantajele betonului impermeabil?
O lucrare executata cu beton impermeabil atunci cand necesitatea impune, aduce avantaje incontestabile in comparatie cu punerea in opera a unui beton clasic.
Decizia porneste in mod cert de la coordonarea observatiilor legate modalitatea de utilizare a constructiei si mediul fizic si climatologic in care aceasta va functiona.
Se poate presupune decent ca in zone cu terenuri in care se poate acumula frecvent apa pluviala este de dorit ca fundatia sa fie executata din beton impermeabil.
Cel putin la fel se va avea in vedere folosirea betonului impermeabil la toate lucrarile hidrotehnice sau cele in care se desfasoara activitati de productie in care apa sau alte lichide ajung zilnic in contact cu elementele de structura.
Cele mai importante avantaje fata de betonul clasic sunt prezentate aici:
- Nu permite infiltrarea apei, prevenind aparitia fisurilor la ciclurile de inghet / dezghet.
- Armatura ramane protejata si structura monolit ramane intacta.
- Reduce substantial efortul economic legat de reparatii.
- Extinde durata de utilizare in siguranta a constructiei.