sapa semiumeda

Sapa semiumeda. Utilizari. Caracteristici. Executie.

Sapa semiumeda este o variatie de sapa care este des utilizata in constructii. Insasi denumirea „semiumeda” indica faptul ca hidratarea ce va avea loc in reteta de preparare este diferita in comparatie cu o sapa clasica sau autonivelanta.

Intrebarile justificate sunt legate de scopul acestei modificari a retetei si care sunt avantajele turnarii unei astfel de sape.

Definitie

In primul rand o astfel de sapa cu procent scazut de apa va avea un timp mult mai redus de maturare. Drept consecinta, lucrarile ulterioare legate de finisarea cu un material de acoperire al pardoselei, sau in oricare alta modalitate, se vor putea realiza mult mai curand.

In plus cand veti alege sa turnati sape semiumede primiti si un plus de flexibiltate pentru stratul turnat, lucru care devine important in multe cazuri cand pardosela trebuie sa permita un anumit nivel de preluare al socurilor ce i se aplica.

Utilizari

Decizia proiectantului este cea care indica turnarea sapei semiumede, ca atare tineti cont de acest aspect ce este marcat in proiect. Utilizarile sapelor semiumede sunt multiple si nu se deosebesc fundamental de aria de folosire a sapelor clasice.

Asa cum mentionam anterior, faptul ca se vor putea monta mult mai rapid placile de gresie sau alte tipuri asemanatoare de finisaj, sau parchetul laminat ori natural, indica un efort financiar mult mai redus si predare in utilizare mult mai rapida.

Spre exemplu, cand aveti de placat cu gresie o pardosea, aceasta sapa va fi perfect utilizabila in cel mult 24 de ore de la turnare. La fel se va intampla si pentru placarea cu parchet din lemn masiv, cand in circa 5 zile maturarea sapei este completa si se poate incepe montarea. In alte conditii, timpul de asteptare ar fi de circa 30 de zile pentru a lucra in continuare in siguranta.

Este utilizata in constructii de tip:

  • Constructii rezidentiale la interior sau exterior.
  • Cladiri de firme pentru servicii oferite populatiei.
  • Spatii comune pentru activitati in aer liber.
turnare sapa

Caracteristici

Paleta cu caracteristici pentru sapa semiumeda intruneste toate cerintele pentru ca etapa de finisare a pardoselei sa fie facuta in cele mai bune conditii.

Toate variantele posibile de acoperire se vor mula, la propriu, perfect pe noul strat si lucrarile pot fi executate rapid si calitativ in termenul prevazut.

Sunt recunoscute drept caracteristici definitorii urmatoarele:

  • Reteta verificata si usor de realizat.
  • Amestecare rapida la statia de preparare sape semiumede, sau in regie proprie.
  • Punere in opera fara dificultate.
  • Nivelare facila pentru planeitate impecabila.
  • Timp de uscare si maturare definitiva semnificativ redus.
  • Rezistenta in timp imbunatatita.
  • Rezistenta sporita la presiune aplicata si incovoiere.
  • Stabilitate extinsa ani la rand.
  • Costuri sensibil egale cu sapele clasice.

Care este rolul unei sape semiumede?

O sapa este definita ca fiind stratul intermediar intre placa din beton ce este reprezentata fie de o structura aplicata direct pe sol ori placa de fundatie, fie de un planseu intermediar intre etajele unei cladiri.

Prin urmare sapa joaca in principal rolul de nivelare pana la planeitatea corecta si permite continuarea lucrarilor de amenajare a suprafetelor de pardoseala conform cu proiectul.

In speta, sapa semiumeda contribuie la diminuarea timpilor de asteptare si vine cu solutii concrete pentru anumite tipuri de trafic ce vor fi cu mult mai bine preluate de pardoseala prin intermediul stratului intermediar astfel turnat.

executie sapa

Etape de executie (turnare)

Pentru conservarea proprietatilor materialui preparat intr-una dintre variantele aratate anterior, etapele de punere in opera trebuie sa se bazeze pe lucrari executate profesional.

Nu este suficient ca materialul sa fie corect preparat si sa va asteptati ca si produsul rezultat sa fie unul perfect. Pentru acest motiv, dualitatea secventei de amestecare a ingredientelor si modalitatea de turnare a sapei semiumede, va trebuie sa functioneze fara cusur.

Va puteti ghida urmarind aici etapele de executie cand sunt necesare sape semiumede:

  • Stabilirea necesarului de material – Proiectul arata clar ce cantitate de material trebuie comandata la statia de preparare sape, sau ce cantitate se va prepara direct in santier.
  • Aducere la nivel rezonabil si curatare a sportului – Se fac verificari cu aparatura optica si se corecteaza prin umplere cu material lipsurile, ori se indepateaza mecanic denivelarile. Se curata bine prin aspirare sau suflare mecanizate.
  • Delimitarea sapei – Se folosesc metode specifice pentru delimitarea sapei turnate de restul structurii in scop de asigurare a spatiului de dilatatie.
  • Pulverizarea amorsa – Amorsa ajuta si garanteaza o conectare perfecta intre suport si sapa turnata.
  • Turnare propriu-zisa – Este de dorit sa fie executata mecanizat si integral pe toata suprafata unei sectiuni.
  • Nivelare – Prin manevre si cu scule specifice se obtine planul orizontal perfect.
  • Finisare si debitare rosturi – Se executa doar atunci cand in proiect nu urmreaza o placare cu alt material.

Instructiuni de turnare

Sapa semiumeda nu coporta specificatii de turnare deosebite in comparatie cu alte tipuri de sape. In schimb, este recomandat ca operatiunea sa fie realizata cu utilaje mecanizate si in cel mai scurt timp de la prepararea catitatii de material necesar. In plus, turnarea nu este intrerupta decat in momentul care o suprafata clar delimitata este complet acoperita.

compozitie sapa semiumeda

Cum se prepara sapa semiumeda?

Sapa semiumeda va rezulta ca produs final, fie prin mixarea in regim profesional la statia de preparare, fie prin folosirea unor mixare sau betoniere in santier.

Ingredientele din compozitia sapei semiumeda sunt clar specificate, iar cantitatile variaza in functie de necesarul de material de pus in opera.

Daca sunteti interesati sa preparati manual veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • Nisip spalat cu granulatie ce poate fi cuprinsa intre 0 si 8mm.
  • Liant hidraulic.
  • Apa curata.

Asa cum se observa, cimentul nu apare in reteta, prin urmare cu acest amanunt se diferentiaza aceasta sapa de restul variantelor.

O alta varianta pentru prepararea sapelor semiumede este cea prin care achizionati direct din magazinele specializate sacii cu compozitia de sapa semiumeda gata preparata.

In aceasta situatie este necesar sa respectati in amanunt instructiunile de hidratare si punere in opera, asa cum sunt prezentate de producator.

Este posibil sa exista diferente de pret la sapa semiumeda in functie de locul in care faceti achizitia materialului gata preparat, insa la fel de bine ati putea gasi un pret foarte convenabil atunci cand faceti o comanda directa la statia ce prepara si toarna mecanizat astfel de sape.