Sapa autonivelanta este un produs absolut necesar ca strat intermediar intre un suport din beton si materialul aleas pentru placarea pardoselei. Acest strat va prelua si atenua pana la o planeitate perfecta toate denivelarile inerente care apar pe o placa din beton turnat.
In practica nu exista finisaj de pardoseala care sa nu contina un strat de nivelare care va deveni astfel suport pentru acoperiri cu placi de gresie, marmura, piatra naturala, parchet, incalzire in pardoseala, sau oricare alta varianta agreata.
Reusita si durata de utilizare mare a noii pardoseli vor depinde de calitatea punerii in opera si de performantele pe care o sapa autonivelanta le are.
Navigare in pagina
Utilizari
Sapele autonivelante sunt incluse in oricare proiect edilitar cu deservire rezidentiala sau comerciala.
Prin urmare, vor trebui realizate cu proceduri profesionale mecanizate continue pentru: case individuale, blocuri de locuinte sau birouri, centre comerciale, depozite, sali de sport, spatii de parcare, spatii de recreere, sisteme de incalzire in padoseala, etc.
Rolul lor este bine definit si trebuie sa intruneasca exact precizarile din fisa de executie a lucrarii. In functie de utilizarea pe care o va avea pardoseala si sapele vor include caracteristici functionale si de gabarit corespunzatoare.
Cel mai des veti avea nevoie de sape autonivelante in constructiile si dotarile civile, dar si pentru locatii comerciale sau de productie.
Caracteristici
Sapele cu autonivelare sunt produse extrem de versatile din punct de vedere al raspunsului pe care il vor transmite materialelor ce vor intra in contact cu ele. Aceasta adaptabilitate este generata de un pachet de caracteristici pe care le prezentam aici:
- Usor de pus in opera.
- Timp redus de uscare.
- Configurabile la necesitatile de utilizare ulterioare.
- Dure sau elastice.
- Rezistenta la temperaturi variabile.
- Economice.
Care este rolul unei sape autonivelante?
Inainte de orice o sapa autonivelanta va juca un rol de stabilitate pentru partea superioara a unei pardeseli. Chiar daca materialul cu care se realizeaza acoperirea suprafetei de pardoseala este unul dur, cum ar fi marmura sau piatra naturala, sapa este cea care va prelua incarcatura definita inclusiv prin specificul traficului din locatie.
In plus, sapa turnata mecanizat si continuu aduce zona suport la planeitatea corespunzatoare, lucru care se traduce direct in costuri mai mici cu materialele si manopera ce sunt implicate in fixarea noii pardoseli.
Orice varianta de acoperire s-ar alege, rezultatul depinde in mod direct de calitatea suportului pe care sapa il va oferi.
Etape executie
O sapa autonivelanta poate fi intinsa fie pe un suport nou, in speta o placa de beton al unei constructii noi, fie pe un suport vechi in cazul renovarilor.
Pentru oricare dintre variante etapele de executie sunt normate si este de dorit sa fie realizate cu manopera si materiale profesionale. In ordine, pasii se lucru se vor desfasura astfel:
1. Pregatire suport de baza
Se identifica tipul suportului si in cazul renovarilor sau refacerii unor sape turnate gresit se elimina stratul anterior.
2. Curatarea suprafetei
Se lucreaza cu aparatura cu aer comprimat sau cu arpiratoare profesionale de mare putere pentru o curatare amanuntita. Suprafata trebuie sa fie lipsita de resturi de orice fel, sau pete uleioase.
3. Aplicarea amorsei
Amorsa este un material lichid care ajuta la extinderea aderentei pe care o vor avea cu suportul oricare tip de sape autonivelante. Amorsa se alege in functie de tipul sapei pentru o compatibilitate cat mai buna.
Pentru aplicare se vor folosi fie dispozitive automate de pulverizare, fie manual cu un trafalet, perie sua bidinea. Este necesar sa se astepte uscarea completa a peliculei de amorsa aplicata pentru un timp de circa o ora.
4. Prepararea sapei
Necesarul de material pentru realizarea sapei autonivelante se comanda la statia pentru prepararea sapelor. Aici se alege si prepara reteta conform cu cerintele din proieect. Varianta prepararii in regie proprie trebuie facuta cu multa atentie. Orice diferente in plus sau in minus la hidratarea cu apa curata a pulberii, poate conduce in scurt timp la fisurarea sapei.
5. Turnarea sapei
Este recomandata o turnare mecanizata si continua pana cand toata suprafata este acoperita. Dupa turnare sunt folosite ustensile specializate de tip gletiera cu dinti pentru intinderea sapei si, daca este necesar, o rola speciala pentru eliminarea bulelor de aer pentru a se obtine o suprafata perfect neteda.
6. Timp de asteptare
In functie de grosimea sapei, a tipului retetei si a temperaturii mediului ambiental, timpul de uscare completa este de 24 de ore la o grosime turnata de circa 2 pana la 3 mm. In cazul sapelor al caror strat este de 10 mm, uscarea este completa chiar si intr-o saptamana.
Cum se prepara sapa autonivelanta?
Pentru prepararea unei sape cu proprietati autonivelante este necesar sa fie utilizata o reteta. In cazul comenzii necesarului de turnare la statia de preparare a sapelor, acest lucru se realizeaza printr-un program computerizat.
Drept rezultat veti primi un amestec conform cu specificatiile propriului proiect.
Daca se opteaza pentru un amestec in regie proprie sunt de respectat cu cat mai multa atentie urmatorii pasi:
- Se alege o pulbere conforma cu proiectul.
- Se amesteca pulberea cu apa curata conform cu indicatiile producatorului.
- Se lasa pasta obtinuta la odihna timp de 10 minute.
- Se reia inca un ciclu de malaxare.
- Se foloseste un malaxor de putere, sau o betoniera.
- Se respecta timpul de malaxare.
- Se toarna in timp util.
- Se egalizeaza suprafata dupa turnare.
Sfaturi
Ce trebuie sa stii obligatoriu inainte de aplicarea sapei autonivelante?
Este important de stiut pentru ce tip de pardosela va fi utilizata sapa. In functie de acest aspect sapa trebuie comandata sau preparata, altfel suportul rezultat nu va putea prelua si mentine in bune conditii si pe termen lung materialul cu care se realizeaza acoperirea pardoselei.
Care este pretul pe metru patrat?
Pretul pentru un metru patrat de sapa turnata si adusa la grosimea dorita variaza in functie de doua criterii. Primul se refera la tipul sapei, adica reteta ce poate contine diferiti aditivi sau lianti in functie de destinatia sa finala. Al doilea criteriu se refera la suprafata totala care este solicitata pentru turnare.
De regula o sapa obisnuita si turnata mecanizat va costa in jur de 9 lei / metru patrat. Acest pret va fi mai ridicat cu cat reteta solicitata este mai complexa, insa se pot obtine reduceri pentru suprafete mari.
Cine sa aplice o astfel de sapa?
Produsul sapa autonivelanta va fi cel mai bine realizat de catre o echipa profesionista. Daca sunteti interesati de un produs cu o calitatea verificata si doriti ca timpul de punere in opera, chiar si pe suprafete mari, sa fie foarte scurt, atunci colaborati cu echipa de la statia ce produce sapele autonivelante.