In constructii fiecare element care se pune in opera joaca un rol bine determinat si interactioneaza cu celelalte compontente. Astfel o sapa de egalizare va deveni parte integrata a unei pardoseli. Ea este interfata intre suport si materialul de acoperire al pardoselei.
Navigare in pagina
Definitie
In functie de anumite caracteristici referitoare la modalitatea de utilizare ulterioara, precum si de tipul materialului cu care se face acoperirea pardoselilor, sapele de egalizare se prepara si se toarna diferit.
In mare diferentele constau in grosimea amestecului turnat mecanizat si continuu, tipul retetei solicitate la statia pentru sape de egalizare si compatibilitatea dintre suport, sapa si stratul de acoperire.
Utilizari
Avand in vedere ca materialul cu care se realizeaza sapele de egalizare este unul extrem de maleabil, acoperirea spatiilor prin turnare mecanizata continua se va face usor si in timp scurt.
Prin urmare fie ca vor fi turnate direct peste stratul suport, de regula placa de beton armat, fie ca intre ele si stratul suport se monteaza un strart termoizolant intermediar, ele pot asigura urmatoarele cerinte:
- Ridicarea la o anumita cota de inaltime a pardoselilor.
- Preluarea si trimiterea spre stratul suport a sarcinilor aplicate pe pardoseala.
- Asigurarea suportului pentru montarea unui strat final de uzura al pardoselei.
In aceste conditii sapa de egalizare va fi regasita in proiectele de constructii pentru:
- Locuinte rezidentiale aflate in constructii individuale sau comune.
- Scoli, gradinite, centre de sanatate, spitale, etc.
- Sedii de firma, magazine mici sau centre comerciale.
- Parcari, sali de sport, terenuri de sport, spatii de relaxare, etc.
Caracteristici
Setul de caracteristici pe care le detine fiecare sapa de egalizare se vor transfera direct spre etapa de finisare a pardoselei cu materialul agreat de client.
Daca va fi respectata potrivirea tehnica dintre suportul oferit de sapa si stratul de finisare, atunci rezultatul va fi de foarte buna calitate si veti primi:
- Flexibilitate maxima in alegerea tipului de acoperire al pardoselei.
- Punere in opera in timp scurt, chiar si pe suprafete mari.
- Uscare rapida sau foarte rapida in functie de reteta.
- Varietate mare de retete in functie de cerinte.
- Durabile si stabile in timp la diferente de temperatura.
- Potential de elasticitate ridicat.
- Pret convenabil si adaptat cu nivelul solicitarii.
Care este rolul unei sape?
Rolul de baza al sapelor de egalizare este pregatirea terenului de lucru pentru continuarea operatiunilor de acoperire a pardoselilor cu gresie, marmura, parchet laminat sau natural, piatra de orice tip, linoleum, sau alte straturi speciale de uzura conform utilizarii.
Normele in constructii prevad obligatoriu turnarea de sapa de egalizare compatibila cu viitorul strat de uzura asa cum este prevazut in proiect. Este o cerinta ce poate fi respectata deoarece statia pentru prepararea sapelor de egalizare detine toate formulele de amestec necesare.
Tipuri de sape
In continuare prezentam cele mai comune variante de sape pentru egalizarea suprafetelor nou construite, sau pentru cele aflate in renovare.
Sape umede
Aceste sape sunt cel mai des utilizate pentru ca reteta este una clasica si vor permite placari cu majoritatea tipurilor de materiale pentru pardoseli. Uscarea lor definitiva poate sa varieze in functie de grosime si temperatura mediului, intre 24 de ore si cateva zile.
Sape semiumede
Acest tip de sape au proprietatea de a contine in reteta mai putina apa care este inlocuita cu un liant special de tip hidraulic. Sapa se va usca mai rapid si este potrivita pentru lucrari care se desfasoara in conditii neprielnice de temperatura.
In plus va oferi o rezistenta mecanica mai ridicata, dar si stabilitate la sarcini ridicate de trafic.
Sape autonivelante
Sunt sapele a caror preparare se poate realiza la fata locului, in santier, deoarece reteta necesita doar adaugarea de apa asa cum arata producatorul.
Daca se respecta precis modul de preparare si turnare a sapei autonivelante, sunt usor de pus in opera, devin foarte rezistente in timp scurt si permit placari cu multe tipuri de materiale.
Sape autoaderente
Aceste sape sunt preferate atunci cand nu este necesar niciun strat intermediar intre ele si suport. Vor adera perfect la placa din beton armat si se vor aduce foarte simplu si rapid la nivelul de planeitate dorit.
Sape flotante
Complet diferite ca punere in opera fata de restul sapelor, acestea vor fi suprapuse prin turnare peste un anumit tip de strat de izolare. Acest strat poate fi unul de tip fonic, termic, sau hidroizolant.
Scopul urmarit este evident si se traduce prin sporirea confortului primit de utilizatorii spatiului.
Etape de executie (turnare)
Sapa de egalizare va fi pusa in opera simultan cu respectarea unei succesiuni de pasi, indiferent ca este turnata mecanizat sau cu reusurse proprii in santier. Normele prevad pregatiri specifice ale suportului, dar si operatiuni dedicate.
In ordinea lucrului pasii vor fi:
1. Identificare suport
Se verifica starea si tipul de suport. Se alege varianta potrivita pentru reteta sapei de egalizare.
2. Curatare suport
Se pun in miscare lucrari amanuntite de curatare prin aspirare sau spalare in cazul depistarii unor suprafete acoperite cu grasimi ori uleiuri care pot contamina priza dupa turnarea sapei.
3. Intindere amorsa sau strat izolator
In lipsa unui strat izolator ca in cazul sapelor flotante, este necesara o amorsare a suprafetei suport. Se creaza astfel conditii optime de priza si stabilitate pentru stratul proaspat turnat.
Amorsa de aplica prin pulverizare mecanizata sau cu ustensile de mana clasice (bidinea, trafalet). Turnarea sapei se face dupa cel putin o ora.
4. Pregatirea materialului pentru sapa
Prepararea conform cu proiectul se face la fata locului, sau se lanseaza o comanda la statia pentru sape de egalizare. Se recomanda atentie la prepararea facuta in santier, in special in ceea ce priveste cantitatea de apa adaugata.
5. Intinderea sapei
Cea mai convenabila optiune este cea de aplicare mecanizata continua. Operatiunea este rapida si lucrarea se preda in perfecta stare pentru continuarea lucrarilor de acoperire a pardoselei. Sculele, materialele si manopera sunt la nivel profesional.
6. Predarea lucrarii
Rezultatul turnarii este utilizabil dupa circa 24 de ore daca grosimea sapei este de pana in 3 cm. La o grosime de 10 cm, timpul optim de uscare este de circa 6 zile.
Cum se prepara sapa de egalizare?
Proprietatile sapelor de egalizare pot fi primite integral cu conditia ca reteta sa fie realizata in cele mai bune conditii.
Este cunoscut faptul ca statiile de preparare folosesc sisteme computerizate si automatizate pentru realizarea amestecurilor. In plus toate materialele puse in malaxor respecta normele de calitate.
Cand este necesar si nu exista alta solutie, puteti prepara sape de egalizare si in propriul santier, urmarind aceste etape:
- Cumparati materialul (pulberea) indicat de proiect.
- Amestecati treptat materialul cu apa curata in functie de capacitatea de malaxare.
- Respectati strict instructiunile producatorului de pulbere pentru sape.
- Utilizati un aparat de malaxare de putere si capacitate potrivita cu lucrarea.
- Dupa prima mixare lasati materialul in asteptare pentru 10 minute.
- Reluati inca un ciclu de amestecare mecanizata.
- Respectati durata de amestecare.
- Realizati turnarea sapei la timp.
- Egalizati suprafata imediat dupa turnare.
- Asteptati intarirea suprafetei conform specificatiilor.
Sfaturi
Verificare strat suport
Nu incepeti o lucrare de turnare de sapa de egalizare pana cand nu verificati urmatoarele aspecte ce tin de rezistenta si starea suportului:
- Sa fie compact si continuu.
- Sa nu fie friabil, sau sa prezinte semne de segregare.
- Sa nu prezinte crapaturi sau fisuri.
Oricare dintre aceste nereguli se vor remedia inainte de inceperea turnarii sapelor de egalizare.
Optiuni de lucru
Optati pentru operatiuni mecanizate profesionale pentru turnarea oricarei dintre variantele de sape pentru egalizarea suprafetelor. Calitatea primita si timpul redus de executie se vor resimiti in costurile proiectului.
Preturi de punere in opera
Preturile vor varia in functie de tipul retetei solicitate pentru sapa necesara, dar si de suprafata ce trebuie acoperita. In cele mai multe dintre situatii, cand lucrati cu o firma profesionista, pretul porneste de la circa 9 lei pentru un metru patrat finalizat.