Care este principala diferenta intre beton si ciment?

Care este diferenta dintre beton si ciment (si mortar)?

Daca incepeti o lucrare de constructie in regie proprie si nu aveti toate detaliile necesare despre materialele principale care intra in proiect, este bine sa aveti o minima informare prealabila.

De regula vedeta constructiilor, dar si pentru multe dintre lucrarile adiacente lor, este betonul.

Care este diferenta intre beton si ciment?

In limbajul obisnuit se vorbeste simultan si despre ciment, ca material pentru constructie, prin urmare va veti pune justificat intrebarea „Care sa fie oare diferenta beton si ciment?”

Pentru ca nesiguanta sa fie si mai accentuata, in mod cert ati auzit ca veti avea nevoie intr-un anumit moment si de o cantitate de mortar.

In acest moment lucrurile par a se complica si mai mult pentru ca in mod natural urmatoarea intrebare va fi „Atunci, care este diferenta beton si mortar?” Asta vom afla putin mai tarziu, citind urmatoarea sectiune.

Prin urmare ne vom lupta pentru inceput sa descoperim diferenta beton si ciment. Veti fi castigati cu siguranta pentru ca acum aflati ca betonul este un produs care se prepara in conditii industriale computerizate doar la centrala pentru betoane.

Rezultatul este prefect egal cu reteta de beton solicitata de proiect, prin urmare acest prim pas este in deplina siguranta.

Cimentul in schimb este un amestec ce poate fi pregatit chiar in santier, „la lopata” cum se spune si are in componenta doar pulberea de ciment, apa si eventual nisip.

Acest material este mai curand utilizat ca un suport aditional pentru diferite lucrari simple, nicidecum nu poate fi utilizat in structuri de rezistenta.

In schimb, betonul, include la preparare si o serie de agregate de diferite dimensiuni, asa cum prevede reteta, iar pomparea lui se face direct din cifa, mecanizat si continuu.

Acum este mult mai clar ca diferenta beton si ciment este semnificativa si nu este recomandat sa inlocuiti aceste materiale unul cu celalalt.

Dupa cum vedeti deja, dilema nu este atat de mare pe cat ati putea crede, insa pentru a fi siguri ca veti pune in opera materialul de constructie potrivit cu lucrarea, sau etapa lucrarii pe care o parcurgeti, urmariti in continuare toate explicatiile.

Ce este betonul?

Care este diferenta intre beton si mortar?

Vom prezenta in continuare aceste doua variante de material de constructie pentru a deslusi care este diferenta intre beton si mortar. Inainte de orice, trebuie sa aveti in vedere ca ambele materiale reprezinta o combinatie, un mix, de alte materiale de constructie.

Prin omogenizare rezulta o pasta mai mult sau mai putin fluida ce poate fi folosita individual pentru anumite lucrari.

La fel de important este faptul ca cele doua rezultate obtinute nu vor putea fi utilizate unul in locul celuilalt pentru simplul fapt ca fiecare dintre ele au caracteristici diferite in privinta rezistentei la sarcinile la care vor fi supuse.

Asa cum aminteam anterior prepararea betonului, se bazeaza pe o reteta prestabilita. Punerea in lucru pentru obtinerea lui se face in conditii speciale de cantarire a ingredientelor si selectie a acestora conform retetei.

Cimentul este materialul principal, iar dozarea va conduce la obtinerea clasei de rezistenta asa cum prevede proiectul de constructie.

Centrala pentru betoane este locul de productie al betonului de calitate, prin urmare aici va fi necesar sa plasati o comanda cand aveti de turnat sape, fundatii, stalpi sau centuri de rezistenta, plansee, ori alte elemente de structura.

In rezumat betonul este un material de constructie special conceput si care respecta in totalitate normele de siguranta in constructie atat timp cat este preparat la centrala pentru betoane.

Despre mortar, doar la o prima privire se poate spune ca este unul si acelasi material ca si betonul. Pentru lucrari de mica anvergura si care nu implica sustinerea unei rezistente structurale, mortarul preparat la betoniera, in regie proprie, poate fi un material de constructie foarte bun.

Prima diferenta care apare si pe care merita sa o cunoasteti este legata de posibilitatea de respectare a retetei. De regula prepararea mortarului este realizata in conditii de santier, in speta de lucratori in constructii care se bazeaza in principal pe experienta, insa nicidecum pe modul in care se prepara betonul in centrala pentru betoane.

Prin urmare, principala diferenta beton si mortar, este legata de respectarea in totalitate a retetei in cazul betonului si aproximarea care are loc de cele mai multe ori in cazul mortarului.

Specialistii de la centrala pentru betoane recomanda ca pentru punerea in opera a elementelor de structura sa fie utilizat betonul comandat si pompat ulterior in santier in regim mecanizat si continuu.

Ce este mortarul?

Care este diferenta intre ciment si mortar?

Daca deja am pezentat diferenta beton si mortar si diferenta beton si ciment, ei bine merita sa aflam acum care este diferenta ciment si mortar.

Se poate spune clar de la inceput ca mortarul depaseste cimentul in ceea ce priveste gama de utilizari, dar si rezistenta pe care o va oferi ulterior punerii in opera.

In plus pentru a obtine mortar puteti achizitiona din magazinele de specialitate pulberea la saci gata pregatita, peste care este necesar sa adaugati apa si sa amestecati mecanic asa cum arata producatorul.

In schimb, mortarul preparat la betonierea din santierul locatiei unde se contruieste are in componenta atat pulbere de ciment, nisip care se poate alege cu granulatie diferita, dar si apa pentru obtinerea consistentei dorite.

Cimentul pregatit manual prin amestecarea pulberii de ciment si a apei va avea o arie destul de restransa de utilizare insa nu trebuie sa-l omiteti in timpul lucrarilor de constructie pentru ca ajuta foarte bine la scopurile pentru care este indicat sa fie folosit.

Ca atare dierenta ciment si mortar scoate in evidenta aria mai mare de lucrari in care poate fi folosit mortarul, in comparatie cu aportul mai redus al cimentului in scopuri construtive.

ce este cimentul?

Ce este betonul?

Betonul este un material de constructie complex care se produce prin punerea in amestec a mai multor ingrediente dupa o reteta clara. In functie de destinatia utilizarii la centrala pentru betoane se pot obtine betoane cu clase diferite de rezistenta.

Compozitie

In compozitia betonului se vor regasi o serie de materiale solide si lichide care prin mixare vor genera pasta de beton solicitata. In compozitie se amesteca ciment, nisip si pietris de diferite sorturi (granulatie), apa si, conform retetei, pot fi inclusi aditivi sau lianti pentru performante deosebite de rezistenta sau timp de intarire.

De la alegerea materialelor, la cantarirea lor si pana la timpul de mixare, toate aceste proceduri sunt computerizate. Este garantia pe care o aveti atunci cand comandati acest produs la centrala pentru betoane.

Utilizari

Betonul poate fi utilizat de la cele mai simple produse de tip alei, sape pentru garaje, parcari sau terase si pana la elemente de structura de rezistenta cum sunt fundatiile, centurile si stalpii, sau planseele, totul coordonat cu clasa betonului indicata de proiect.

Ce este mortarul?

Mortarul este un material de constructie des intalnit in santier. Maleabiitatea sa la punerea in opera in regim manual il face potrivit pentru lucrari de tipul tencuielilor sau ridicarii de pereti din caramida.

Mortarul este preparat de regula atat cat este necesar pe masura ce lucrarile avanseaza. Prin urmare betoniera de santier este utila si ofera oricand material proaspat preparat.

Compozitie

In compozitia mortarului se vor regasi cea mai mare parte din materialele care au fost deja enuntate la compozitia betonului. Vor lipsi in schimb agregatele de tip pietris de diferite sorturi, dar si aditivii sau liantii care nu sunt necesari pentru lucrarile in care este utilizat.

Utilizari

Prima si cea mai comuna utiliare a mortarului este tencuirea peretilor. La fel de des utilizat este si pentru imbinarea caramizilor de diferite forme sau consistente pentru ridicarea unui perete.

Mortarul este folosit si pentru lucrari in care este necesara sprijinirea temporara a unor accesorii in constructii cum sunt baghetele din PVC pentru crearea rosturilor de dilatatie, sau a cofrajelor si chiar a armaturii pana la turnarea mecanizata si continua a betonului.

Ce este cimentul?

Cimentul este in realitate denumirea unei pulberi care intra atat in compozitia betonului cat si a mortarului. Expresia populara „Sa facem cateva galeti de ciment” defineste cel mai clar fapul ca acest amestec este realizat in santier pentru a fi folosit in lucrari de mica anvergura, insa folositoare.

Compozitie

Compozitia cimentului preparat „la lopata” include ca material de baza pulberea de ciment si apa. Ocazional se poate amesteca si nisip de granulatie mica, insa in niciun caz nu se vor adauga agregate, lianti sau aditivi. La fel ca mortarul se va prepara atat cat este necesar, eventual in mai multe etape.

Utilizari

Pentru ciment utilizarile sunt restranse insa aduc cel putin un ajutor in anumite etape ale lucrarilor de constructie. Cu ciment se vor putea sustine temporar anumite parti ale cofrajelor sau armaturilor, ori se vor putea face completari pe suprafete mici pentru lucrarile turnate din beton.

Care sunt avantajele betonului?

Din cele prezentate se evidentiaza clar faptul ca betonul este materialul recomandat pentru realilzarea majoritatii proiectelor ce contin elemente portante, dar si alte produse in constructii.

Intre principalele sale avantaje in comparatie cu mortarul si cimentul, enumeram:

  • Rezistenta superioara si adaptata conform proiectului prin reteta indicata.
  • Lucrabilitate excelenta prin turnare si vibrare beton in regim mecanizat si continuu.
  • Compozitii adaptate la cerinte speciale cum sunt elasticitate si rezistenta sporita.
  • Continuitate in livrare si pompare mecanizata oferita de centrala pentru betoane.

Tipuri de proiecte

In functie de fiecare proiect pe care il puneti in lucru este util sa cunoasteti care dintre cele trei materiale este recomandat sa fie utilizat. O lista cu cele mai des construite produse va prilejuieste aceasta asociere.

  • Dale – Pentru dale de mici dimensiuni (ex: 50 x 50 cm) se poate utiliza ciment sau mortar, preparate in regie proprie. Peste dimensiunea aratata este recomadnat sa folositi beton.
  • Sape – Pentru sape de grosime mica, sub 8 cm, mortarul preparat la betoniera proprie poate fi utilizat cu succces.
  • Grinzi – PlacaFundatie – Fara exceptie pentru aceste elemente de structura de rezistenta singurul material corespunzator va fi betonul comandat la centrala pentru betoane.