alee curte beton acidat

Beton acidat: Ce este? Unde este folosit?

Betonul este un produs complex, iar particularitatea sa de a reactiona la stimuli dincolo de reteta clasica de preparare reprezinta un beneficiu ce este foarte bine primit de catre clienti.

Unul dintre produsele care se pot obtine dupa intarirea betonului, prin reactia sa la contactul cu acizi speciali ce au la baza saruri metalice, este betonul acidat.

Un beton simplu va deveni beton acidat in urma unei reactii chimice complexe care se produce strict la suprafata acestuia si nu influenteaza in niciun fel caracteristicile de clasa a betonului, asa cum sunt ele precizate in reteta preparata la centrala pentru betoane.

Efectul vizibil va fi schimbarea culorii betonul turnat in nuante si modele care sunt unice si nu mai pot fi reproduse la o noua lucrare.

Practic o suprafata din beton acidat va deveni un produs irepetabil din punct de vedere al modului in care substanta aplicata a actionat asupra sa.

Definitie

Ceea ce este spectaculos la acest produs este asemanarea suprafetei obtinute cu una naturala, in general cea pe care o cunoastem ca este prezenta atunci cand pavajele sunt realizate cu piatra naturala de diferite culori si varitati.

Liniile, tentele in degrade, zonele translucide, efectele de culoare imbinata intr-o maniera greu de reprodus, toate sunt efectul acidarii betonului care se traduce intr-o noua infatisare a suprafetei din beton.

In plus, modalitatea de intretinere este extrem de usor de pus in practica, iar rezistenta si durabilitatea suprafetei vor fi foarte bune pe o perioada mare de timp.

Integrarea efectului obtinut prin acidare este definitiva, prin urmare nu exista nicio sansa sa va confruntati cu decolorarea, exfolierea, fisurarea, dizolvarea la contact cu alte substante varsate pe pardoseala din beton acidat.

suprafata existenta din beton colorata cu acid mineral

Cum se obtine betonul acidat?

Pentru a primi o lucrare de foarte buna calitate este recomandat sa lucrati cu echipe profesionisite, de la cererea de preparare a betonului la centrala pentru betoane si pana la executarea propriu-zisa a betonului acidat.

Pentru a vizualiza mersul lucrarilor iata care sunt pasii de indeplinit.

  • Tunare beton – Betonul utilizat pentru acoperirea suprafetei va fi comandat la centrala pentru betoane. Clasa betonului comandat trebuie sa se inscrie in particularitatile zonei in care se pune in opera o suprafata de beton acidat, in special a tipului de trafic pe care il va suporta aceasta.
  • Pegatirea betonului pentru acidare – Suprafata de beton, respectiv sapa turnata mecanizat si continuu trebuie sa fie perfect uscata. Toata suprafata va fi curatata prin spalare cu jet de apa sub presiune pentru indepartarea oricaror zone cu murdarie. In etapa a doua de curatare se va spala suprafata cu un detergent pentru degresare completa.
  • Repararea micilor imperfectiuni ale suprafatei – Daca este necesar se executa mici reparatii ale suprafetei si se slefuiesc pentru a pastra linia plana, fara asperitati.
  • Spalarea finala – Se repeta spalarea cu apa in jet de presiune inaintea urmatoarei etape.
  • Protejare elementelor de constructie adiacente – Daca perimetrul zonei acoperite cu beton este flancat de pereti sau stalpi, acestia vor fi protejati cu benzi adezive din PVC pentru a nu risca interactiunea la contract cu substanta acida.
  • Amorsarea suprafetei – Cu ajutorul unui dispozitiv cu pulverizator se aplica o amorsa speciala pentru pregatirea suprafetei.
  • Procedura de acidare a betonului – Se aplica substanta de acidare a betonului cu ajutorul unui dispozitiv similar cu cel folosit la amorsare. In zonele de contact cu alte elemente de constructie se va folosi o pensula pentru a impregna strict doar suprafata betonului.
  • Omogenizarea suprafatei de beton acidat – Dupa acidare toate suprafata este omogenizata manual cu ajutorul unei perii pentru ca lichidul pulverizat sa se impregneze cat mai bine.
  • Repetarea acidarii – Pentru accentuarea efectului obtinut dupa prima acidare se poate interveni cu o noua pulverizare de substanta, repetand si procedura de omogenizare. Timpul de reactie al betonului la actiunea substantei acidante poate fi diferit in functie de anumite criterii, de aceea echipa care executa lucrare va putea aprecia daca este, sau nu, necesara repetarea acidarii. Repetarea procedurii este legata si de specificatiile beneficiarului care poate dori o suprafata cu o nuanta mai deschisa, ori mai inchisa.
  • Lacuirea suprafetei – Lacul de protectie al suprafetei se pulverizeaza dupa ce suprafata a fost lasata sa se usuce.
  • Spalarea finala – Pentru a elimina orice rest de substanta care nu a intrat in reactie cu suprafata, este recomandata o spalare simpla cu apa.
pardoseala din beton, acidata, nelacuita

Unde poate fi aplicat betonul acidat?

O suprafata din beton acidat poate fi pusa in opera si mai apoi utilizata si admirata in orice spatiu rezidential sau comercial, atat la interior, cat si la exterior.

Un beton acidat trebuie privit ca un produs care intruneste toate calitatile de durabilitate si rezistenta atat timp cat sincronizarea intre reteta beton ce a fost turnat si expunerea la traficul preponderent este perfecta.

Ca atare, puteti solicita beton acidat in oricare dintre urmatoarele locatii.

  • Terase pentru uz rezidential sau comercial.
  • Alei sau trotuare pietonale pentru curtea casei sau pentru acces la zone comerciale.
  • Spatii de parcare in curte, sau in parcari comerciale.
  • Spatii interioare comerciale cu servicii de restaurant, cafenea, club, teatru, concerte.
  • Spatii pentru expozitii, centre de sanatate sau alte servicii specifice comunitatii.
  • Apartamente sau case individuale.
pardoseala din beton acidata si lacuita

Caracteristici

Plecand de la materialul de baza al oricarei suprafete din beton acidat se poate spune ca produsul este unul sigur si cu o durata foarte mare de utilizare.

Pe langa acest aspect important, trebuie aratat ca modalitatile de intretinere sunt atat de simple incat va fi mai usor sa cureti un beton acidat in comparatie cu a aspira un covor.

Este de inteles ca in aceste conditii si costurile pentru intretinerea pe termen lung vor fi mici.

In plus, betonul acidat ofera o perspectiva estetica pe care cu greu o veti obtine utilizand o alta tehnologie de prelucrare a betonului.

Unicitatea este cuvantul de ordine al acestui produs, drept urmare veti deveni beneficiatul unui produs al carui finisaj estetic nu mai exsita in alta locatie.

Faptul ca se poate actiona asupra nivelului de intensitate al acidarii, aduce cu sine o posibilitate de asortare execelenta cu orice tip de amenajare.

Efectul fluid al suprafetei ajuta foarte mult in obtinerea unui echilibru intre mobilier, culoarea peretilor si iluminarea spatiului.

Ca o concluzie, iata care sunt caracteristicile de baza pentru produsul beton acidat.

  • Rezistenta in utilizare.
  • Intretinere cu costuri si efort nesemnificative.
  • Asortare perfecta cu majoritatea elementelor de decor.
  • Efect estetic aparte, irepetabil.