Obtinerea calitatii produselor in constructii implica proceduri de lucru si norme de pregatire si punere in opera a materialelor cu care se lucreaza.
Betonul este unul dintre aceste materiale si, ca oricare altul, poate sa fie expus degradarii inainte, in timpul sau dupa turnarea sa in cofraj.
Navigare in pagina
Ce este segregarea betonului?
Una dintre cele mai periculoase deteriorari ce poate aparea este segregarea betonului care va aduce cu sine imposibilitatea obtinerii gradului de rezistenta pentru produsul pus in opera.
Fenomenul de segregare beton este definit ca fiind unul ce se poate produce chiar si in mod natural, fara interventia exterioara, datorita faptului ca agregatele ce sunt amestecate in compozitie tind sa se separe gravitational prin propria lor greutate de restul pastei.
Chiar si apa este posibil sa urmeze acelasi fenomen, prin urmare pierderea structurii omogene a betonului ar putea sa apara in orice moment.
In termeni specifici se spune ca efectul de segregare beton este caracterizat prin separarea mortarului, adica apa si cimentul, de restul agregatelor, de regula cele cu dimensituni mari.
In practica fenomenul se va concretiza prin acumularea intr-o anumita zona a agregatelor mari si/sau mici pe durata turnarii.
Drept efect nu se mai poate mentine pozitia lor echilibrata ca dispersie in pasta de ciment si produsul isi va pierde proprietatea caracteristica de monolit, cu consecinte grave asupra rezistentei produsului.
Modalitatea prin care se obtine coeziunea amestecului prevazut in reteta betonului, adica amestecul principal dintre ciment, agregate si apa conduce implicit la obtinerea unei lucrabilitati a betonului pe durata turnarii sale si pana la intarirea definitiva.
Doar in acest mod se poate evita segregarea betonului, insa exista si alte cauze care produc acest efect, chiar daca lucrabilitatea este foarte buna.
Aceste cauze sunt legate direct de aplicarea unor manopere gresite, exagerate ca durata de aplicare sau executate pentru un timp prea mic la momentul in care betonul este turnat in cofraje. Vom prezenta in continuare cele mai des intalnite proceduri de lucru gresite care conduc la efectul de segregare beton.
Principalele cauze ale segregarii
Respectarea fiecarui pas in lucrarile ocazionate de prepararea betonului si punerea corecta in opera, sunt singurele modalitati cu care se poate tine sub control efectul de segregare beton.
Deoarece fiecare produs care se obtine prin turnarea betonului in cofraj are caracteristici volumetrice diferite, se va acorda atentie la procedurile care se executa pe toata durata pomparii betonului sosit de la centrala pentru betoane.
Cel mai des betonul segregat este depistat dupa procedura de vibrare a acestuia.
Desi acest pas de lucru este obligatoriu pentru betoanele turnate in cofraje, el poate sa aduca mari prejuditii atat timp cat nu este operat corespunzator, dupa cum urmeaza.
Vibrare insuficienta
In aceasta situatie, fara a exista vreun motiv intemeiat legat de timpul pe care operaturul trebuie sa-l aloce procedurii, va conduce la segregare beton, precum si la aparitia golurilor de aer.
Cele mai expuse produse din beton care raspund nesatisfacator la vibrare insuficienta sunt grinzile sau stalpii.
Se va avea in vedere ca vibrarea sa se faca suficient ca timp alocat in special in zonele inferioare ale acestor produse pentru ca betonul turnat sa ajunga in toate colturile cofrajului.
Pentru verificare se va folosi metoda lovirii cofrajului pana cand nu se mai distinge sunetul caracteristic de „gol”.
Vibrare excesiva
In mod evident este opusul primei situatii prezentate si similar este una dintre cauzele care permite aparitia fenomenului de segregare beton.
Normele arata ca vibrarea trebuie sa se realizeze in cel mai scurt timp de la turnarea betonului in cofraj, mai precis imediat. Pentru situatiile in care se executa turnari pe suprafate mari se vor aloca utilaje suplimentare pentru vibrarea betonului.
Extinderea ca timp a procedurii in ideea ca „nu s-a facut la timp”, nu ajuta cu nimic lucrarea, in schimb va contribui la declansarea fenomenului de segregare beton prin separarea ingredientelor – laptele de beton si agregatele.
Turnare beton prin cadere libera
Pentru situatiile in care este necesara umplerea cofrajelor verticale (stalpi, pereti, etc.) se va acorda atentie tehnologiei aprobata de normativ.
Daca aceste viitoare produse depasesc inaltimea de 1,5 metri este obligatoriu sa fie utilizate mai multe sectiuni speciale ale dispozitivului pentru turnare.
Este vorba despre introducerea in cofraj a unor sectiuni metalice cu forma tronconica care prin imbinare, atat cat este necesar, vor crea un culoar de curgere a betonului.
Modificarea debitului de curgere ajuta la mentinerea omogenitatii betonului prin cresterea timpului de turnare.
Capatul cu diametrul mai mic se pozitioneaza spre baza cofrajului, iar prin partea cu diametrul mai mare se va realiza turnarea.
Prin crearea efectului de gatuire a spatiului de curgere normala a betonului este eliminata si posibilitatea de segregare beton.
Segregare in functie de compozitia betonului.
Compozitia betonului, in speta ingredientele care se amesteca la centrala pentru betoane conform cu reteta solicitata de beneficiar, poate influenta aparitia efectului de segregare beton.
Cu siguranta ca in combinatie cu o practica gresita in privita vibrarii sau turnarii betonului efectul va fi amplificat.
Este determinat faptul ca betoanele grele, adica cele care au in compozitie agregate de dimensiuni difierite si in special de dimensiuni mari, sunt cele care comporta un risc mai ridicat de segregare.
Pentru acest motiv este de preferat ca betonul sa fie comandat la centrala pentru betoane deoarece livrarea si pomparea in regim mecanizat vor aduce in santier o pasta din beton perfect omogenizata la momentul turnarii in cofraje.
In plus, atunci cand se lucreaza cu astfel de betoane se va acorda un surplus de atentie etapei de vibrare beton.
Daca acest procedeu este impecabil realizat, umplerea cu beton a cofrajului se va face pana in ultimul sau spatiu liber, iar agregatele se vor dispersa echilibrat in masa betonului.
Cum turnam corect betonul pentru a evita segregarea?
Presupunand ca lucrati cu echipa profesionista de la centrala pentru betoane este de inteles ca nivelul de calitate al betonului livrat va fi excelent. Faptul ca turnarea se va realiza direct din cifa in mod continuu ridica si mai mult calitatea solicitata de proiect.
Normele arata ca turnarea betonului in cofraje trebuie sa se realizeze continuu pana la umplerea lor.
Exista insa situatii in care aceasta prevedere nu se poate realiza din diferite motive obiective. Atat timp cat betonul din prima secventa de turnare nu s-a intarit, se va putea lucra fara riscuri continuand cu inca o etapa de turnare.
Secretul prin care se evita si in aceasta situatie efectul nedorit de segregare beton este ca la urmatoarea vibrare a betonului care completeaza turnarea, capul de vibrare sa patrunda suficient in masa betonului turnat anterior.
Doar prin aceasta modalitatea este certa omogenizarea celor doua straturi si dispare pericolul de segregare a betonului.