Fiecare etapa in cadrul lucrarilor de constructii trebuie sa fie respectata pentru ca produsul finalizat sa fie conform cu cerintele din proiect. Cu atat mai mult, atunci cand se lucreaza cu beton turnat continuu grija pentru respectarea etapelor de punere in opera este esentiala.
Prin esential se intelege obtinerea unui produs finit sigur, care va deveni parte integrata in cadrul constructiilor cu structura din beton. Una dintre aceste etape se refera la vibrare beton si este definita ca fiind o procedura profesionala de omogenizare a pastei din beton sosita de la statia pentru betoane.
Pentru ca am aratat de unde vine betonul, este evident ca produsul care va fi pompat direct din cifa de transport respecta in totalitate reteta pe care ati comandat-o. Din acest motiv pe masura ce este turnata in cofraje, de oricare tip ar fi acestea, este obligatoriu sa se aplicare procedura de vibrare.
Acest lucru elimina posibilitatea aparitiei riscului de adaugare a apei peste volumul ce a fost deja inclus in reteta de preparare. Motivul este legat de faptul ca la prima vedere betonul turnat pare ca ar necesita un adaos de apa, insa acest lucru este interzis. Prin vibrare beton calitatea turnarii este certa atat timp cat cofrajul este etans si nu exista risc de pierdere prin scurgere a laptelui de beton.
Navigare in pagina
Cum se face corect vibrarea betonului?
Solutie optima pentru vibrare beton se va face de fiecare data in etape. Etapele sunt date chiar de grosimea stratului de beton care trebuie turnat. Este evident ca la turnarea betonului pentru stalpi de sustinere vor exista mai multe etape datorita inaltimii acestora.
Regula de baza este ca pentru fiecare circa 50 de centimetri de beton turnat (in cazul stalpilor, cu siguranta) sa intervina operatiunea de vibrare cu utilajul dedicat. Se tine cont ca urmatorul strat turnat se va pune in opera doar dupa vibrarea completa a celui precedent.
In timpul vibrarii betonului aerul captiv in pasta de beton este diretionat spre suprafata. Aceasta este singura metoda datorita careia puteti afirma ca ati executat o turnare de beton monolit.
Este esential ca stratul deja vibrat sa nu se intareasca inainte ca urmatorul sa fie turnat. Cu aceasta ocazie cele doua straturi vor fuziona deoarece vibrarea se va face prin patrunderea capului de vibrare in stratul precedent cel putin 10 cm.
Se va evita incercarea de vibrare beton pe sectiuni de inaltime mai mare decat cea aratata. Efectul unei asemenea incercari este va fi nul pentru ca aerul ramane captiv in pasta de beton, neavand posibilitatea sa iasa la suprafata.
O alta masura importanta pentru o vibrare beton corecta este pozitionarea capului utilajului de vibrare a betonului. Exista o singura pozitie corecta – de sus in jos si in pozitie verticala.
Se va evita atingerea capului de vibrare de armatura sau cofraj pentru a nu deteriora pozitionarea acestora. Atat timp cat armatura nu este atinsa se va obtine un beton compactat corespunzator care va metine in pozitie corecta armatura.
Care sunt avantajele unui beton vibrat?
Inainte de orice este evident ca aceasta procedura de vibrare beton se incadreaza in normele profesionale de punere in opera a betonului sosit de la statia pentru betoane. Ca atare avantajele sunt deja testate si nu mai incape vreo indoiala ca betonul nevibrat sau vibrat cu vicii de procedura va genera un produs necorespunzator si uneori periculos pentru o structura in constructii.
Este deasemenea adevarat ca exista produse care rezulta din turnare beton care nu trebuiesc vibrate. Pentru a fi siguri ca lucrarile pe care le aveti in executie necesita sau nu vibrarea betonului, urmarirea si respectarea proiectului este esentiala.
Aveti in continuare lista cu avantajele reale ce sunt transferate unui produs din beton turnat continuu care a beneficiat de vibrare beton.
- Compactare eficienta prin eliminarea aerului din masa de beton turnat.
- Rezistenta si durabilitate maxima in coordonare cu clasa de beton solicitata.
- Mentinerea in pozitie corecta a armaturii din cofraj.
- Protejarea armaturii pe toata durata de viata a produsului turnat.
- Evitarea aparitiei fisurilor si a ruginei pe armatura.
Tipuri de proiecte
Majoritatea produselor incluse in proiectele de constructii sunt candidate eligibile pentru a primi una sau mai multe etape de vibrare beton.
Asa cum am amintit proiectantii sunt cei care decid in functie de nivelul de siguranta pe care produsul trebuie sa-l indeplineasca, daca este sau nu necesara secventa vibrarii betonului. Prin urmare respectand proiectul cu siguranta produsul va fi conform cu utilizarea.
Iata cateva proiecte care includ vibrare beton in timpul turnarii.
Dale
Acest produs este des solicitat pentru punere in opera in special in spatiile rezidentiale exterioare.
De regula grosimea acestor dale este redusa, prin urmare etapa de vibrare a betonului se va realiza imediat dupa turnare si o singura data va fi suficient. Betonul turnat va fi perfect si rapid omiogenizat si priza cu armatura impecabila.
Sape
Turnarea de sape se face atat la interior cat si la exterior. Este evident ca sapele necesita construirea unui cofraj dedicat, sau atunci cand sunt turnate la interior peretii sunt responsabili de mentinerea pastei de beton turnata mecanizat. Si de aceasta data pentru a fi siguri ca betonul este corect omogenizat in cadrul suprafetei si va umple complet cofrajul, etapa de vibrare a betonului este obligatorie.
Grinzi
Grinzile sunt cunoscute ca fiind elemente de structura foarte importante. Grosimea lor este uneori importanta, iar etapa de vibrare poate fi necesara in doi pasi. Nu exista niciun motiv ca vibrarea betonului sa nu se realizeze avand in vedere importanta structurala a acestui tip de produs.
Placa
Placa de fundatie, sau placa despartitoare intre etaje reprezinta un element deciziv de legatura dintre niveluri. Aici se va acorda atentie la vibrare beton pentru a fi siguri ca in special extremitatile sunt impecabil compactate prin vibrarea betonului turnat.
Fundatii
Placa turnanta a oricarei constructii este fundatia. Pentru fundatii straturile care se toarna trebuiesc vibrate cu multa atentie in special in ceea ce priveste mentinerea pe loc a armaturii.
Este esential ca etapa de vibrare beton la fundatii sa fie pefecta pentru ca si cea mai mica deplasare a armaturii in cofraj poate avea ulterior consecinte extrem de periculoase pentru siguranta cladirii.