Cum stabilesc reteta de beton pentru alei?

Cum stabilesc reteta de beton pentru alei in functie de destinatie?

Aleile de utilitate rezidentiala reprezinta un factor cheie pentru maximizarea accesului in interiorul proprietatii, dar si pentru scopuri care ajuta la parcurgerea distantei de la drum la intrarea in proprietate. In functie de destinatia pe care o vor avea sunt catalogate ca fiind alei pietonale, sau alei auto.

Recomandare retete de beton pentru alei

Aceasta diferentiere arata ca va fi necesar sa utilizati o reteta beton pentru alei diferita pentru ca produsul obtinut sa fie rezistent si conform cu modul in care va fi utilizat.

Daca nu detineti un proiect este important sa tineti cont de acest aspect atunci cand lansati comanda pentru reteta beton pentru alei la statia pentru betoane.

Vom prezenta in continuare care este reteta beton potrivita pentru ambele tipuri de alei.

Reteta beton pentru alei pietonale

Se presupune ca aleile pietonale vor ramane dedicate strict pentru utilizare umana in scopuri de deplasare dintr-un punct in altul al curtii casei. De regula aceste alei au o dimensiune mai mica in latime in comparatie cu aleile pentru acces auto.

Pentru acest motiv reteta beton care se va utiliza nu necesita particularitati speciale in legatura cu compozitia, insa exista o limita minima a clasei betonului pe care nu trebuie sa o neglijati.

Ca atare, profesionistii de la statia pentru betoane recomanda pentru utilizare un beton de tip B150 drept formula de reteta minima la turnarea mecanizata si continua de alei pietonale.

alee pietonala din beton

Acest tip de beton are alocata clasa de rezistenta C08/10 ceea ce indica ca proprietatile sale sunt cel putin bune pentru scopul pe care il aveti.

In situatii in care grosimea aleii trebuie sa fie mai mare si terenul are o inclinare pe distanta de turnare a sapei pentru alee, este recomandat sa folositi armatura si sa comandati o reteta beton pentru alei din clasa imediat superioara celei aratate anterior.

Reteta beton pentru alei auto

Pentru alei ce vor fi traversate de autoturisme, sau care vor avea destinatie si de parcare este evident ca reteta beton trebuie sa fie aleasa dintr-o clasa superioara de rezistenta. Procedand in acest mod veti evita deteriorarea prematura a betonului.

Datorita greutatii la care este supus, un beton de clasa inferioara tinde sa dezvolte microfisuri care se vor extinde pana la aparitia fisurilor vizibile si a desprinderilor de material din structura aleii.

beton pentru aleile auto, intrare curte/garaj

Prin urmare, prima reteta beton pentru alei auto este cea catalogata in clasa de rezistenta C12/15, sau dupa denumirea veche aveti nevoie de o reteta beton B200.

In mod special pentru acest tip de alei se vor realiza armaturi corespunzatoare in interiorul cofrajului, iar turnarea este recomandat sa fie mecanizata si continua.

In functie de tonajul auto care va traversa aleea, puteti sa suplimentati clasa de rezistenta a betonului alegand o reteta beton superioara.

Considerati ca retea beton B200 reprezinta varianta minima pe care o puteti lua in considerare atunci cand aveti de turnat alei pentru autoturisme.

Aflati preturile estimative ale unui metru cub de beton in functie de reteta.

Ce tehnologie de beton sa aleg?

Daca strict tehnic am aratat tipurile de reteta beton pentru alei potrivite cu utilizarea, trebuie remarcata si posibilitatea alegerii tehnologiei de finisare a betonului turnat in curte.

Sunt disponibile cel putin trei variante de tehnologie, fiecare dintre ele oferind un design diferit, dar mentinand scopul rezistentei pe care il doriti foarte bun.

Pe cele mai des utilizate dintre ele le aveti prezentate in continuare.

Beton amprentat

alee acces auto in beton amprentat

Cu beton amprentat designul exterior al curtii va fi excelent gratie modelelor disponibile pentru aceasta tehnologie. Sunt imitate in detaliu materiale de constructie clasice, cum ar fi piatra de rau, marmura, lemnul, granitul.

Suprafata care se obtine poate fi utilizata atat pentru trafic pietonal, cat si pentru trafic auto.

Procedurile de obtinere a unui strat final dur si impenetrabil la factorii de mediu, confera produsului caracteristici cu totul speciale. Astfel cu betonul amprentat puteti obtine atat alei pietonale cat si alei pentru trafic auto.

Cereti oferta de pret, gratuit! (Clic aici pentru detalii)

Beton dezactivat

alee autovehicule in beton dezactivat

Prin alegerea acestei tehnologii de finisare a betonului primiti o suprafata cu aderenta foarte buna. Este metoda preferata pentru aleile folosite de autoturisme si in special pentru situatiile in care terenul este in panta.

Este de retinut ca veti preciza statiei de betoane gradul de aderenta pe care doriti sa-l obtineti pentru ca in reteta beton sa fie incluse agregate de dimensiunea potrivita.

Aceste agregate vor fi expuse la suprafata betonului, prin tehnologia de finisare, inainte de intarirea sa definitiva si vor forma o suprafata aspra asa cum este necesar in teren.

Betonul dezactivat este agreat in varianta de aderenta potrivita si pentru alei pietonale.

Cereti oferta de pret, gratuit! (Clic aici pentru detalii)

Beton simplu

turnare beton simplu in alee

Daca utilizati beton simplu inseamna ca veti primi toate proprietatile solicitate pentru alei pietonale sau auto, fara insa a fi definit un anumit design. Pentru aceste lucrari este important ca turnarea sa fie continua si mecanizata incat toata suprafata sa fie acoperita la o singura turnare.

Finisarea prin nivelare se face cu usurinta pentru ca de regula sunt utilizate retete beton cu masa totala redusa. Tineti cont de constructia cofrajului in sensul ca acesta sa fie etans.

Ce reteta de beton sa aleg pentru trotuar?

In mod clasic trotuarele sunt destinate traficului pietonal si au drept particularitate crearea unei zone continue care va delimita carosabilul de partea destinata traficului pietonal.

Puteti realiza trotuare chiar si in curtea casei in scop de suprainaltare fata de terenul aferent, sau de asigurare a unei zone de trafic pietonal in lungul aleii pentru autoturisme.

O reteta beton pentru trotuar este la fel de simplu de obtinut ca si una pentru alei. Este clar ca va fi necesara constructia unui cofraj  cu armatura, iar reteta de beton ce va fi turnata trebuie sa se incadreze intre tipul B150 si B250.

reteta beton pentru trotuar

Beton preparat manual sau comandat de la centrala?

In legatura cu modalitatea de preparare pentru reteta beton pentru alei sau reteta beton pentru trotuar, cea mai buna optiune este sa fie realizata la centrala pentru betoane.

Toate etapele de preparare sunt realizate computerizat, de la alegerea ingredientelor si pana la timpul de amestecare in betonierea. Mai mult, comanda va fi primita mecanizat si betonul va fi turnat direct din utilajul de transport.

Exista insa si posibilitatea de a lucra in regie proprie utilizand o betoniera de capacitate mica. Se pot obtine rezultate bune daca retetele sunt respectate intocmai si lucrarile de turnare pot fi mentinute continuu pana la umplerea suprafetei in cauza.

Concluzie

Solutiile pentru constructia de alei pietonale, trotuare sau alei pentru autoturisme sunt usor de accesat, iar rezultatele vor fi foarte bune cand lucrati cu profesionistii de la statia pentru betoane.

Este important sa precizati clar care va fi destinatia utilizarii acestor produse din beton si cu siguranta veti beneficia de confortul utilizarii lor ele ani la rand.