beton drenant

Beton drenant. Compozitie. Caracteristici. Utilizari.

Pentru solutii ecologice si pentru maximizarea efortului de a oferi confort in utilizarea spatiilor acoperite prin betonare, luati in considerare turnarea de beton drenant, sau beton permeabil, asa cum mai este cunoscut acest material.

Desi in perceptia generala betonul este un material dur si impermeabil, iata ca producatorii din centrala pentru betoane ofera un astfel de produs care are drept opusa caracteristica pentru care betonul este atat de cunoscut.

Drenarea apelor pluviale in mod special este o sarcina importanta pe care administratiile locale o au in distribuirea confortului de locuire si utilizarea a spatiilor publice.

Ca atare, chiar daca sistemul de canalizare este perfect functional, eliminarea direct prin sol a unei cantitati mari de apa poate fi obtinuta prin folosirea de beton drenant.

Ce este betonul drenant?

Acest beton are o porozitate de nivel macro, astfel ca golurile pe care le contine sunt suficient de mari incat apa din ploi sau apa revarsata din alte surse, fie ele si avarii ale instalatiei de alimentare cu apa a zonei, sa fie condusa rapid prin stratul de beton drenant, direct in sol.

Drept rezultat canalizarile nu vor mai fi suprasolicitate, iar baltirea in zonele adancite ale pavajului va fi practic eliminata foarte rapid dupa producerea deversarii.

In plus, o zona acoperita cu beton permeabil va contribui la ridicarea calitatii apelor provenite din ploi prin reducerea agentilor poluanti care nu vor mai intra in circuitul de canalizare si deversare ulterioara in alte cursuri de apa.

Peste toate acestea calitatea estetica a betonului permeabil este recunoscuta, el oferint un spatiu curat si care se armonizeaza extrem de usor cu orice caracteristica constructiva.

beton permeabil

Care este compozitia betonului permeabil?

Particularitatile de compozitie pe care reteta de beton drenant la include sunt cele care ofera in practica beneficiile folosirii acestui produs.

Avantajul oferit de centrala pentru betoane este legat de calitatea sortarii materialelor si dozarea computerizata care se realizeaza in procedura de malaxare a cantitatii de beton permeabil care este solicitata.

Astfel, pe langa ciment, in comporizitie se vor regasi materiale de tipul agregatelor care sunt alese dintre cele cu granulatie diferita. Acest lucru este necesar pentru crearea golurilor prin care fluidele vor putea sa fie conduse eficient spre sol.

Pentru crearea coeziunii intre aceste agregate si ciment sunt adaugati aditivi speciali care confera in plus stabilitate suprafetei turnate si o priza eficienta cu solul. De remarcat este faptul ca reteta acestui beton permeabil nu va contine nisip, ori daca va contine va fi in cantitate foarte mica.

La finalul procesului de malaxare, dar in special dupa turnare, suprafata va avea o porozitate ce este cuprinsa intre 10 si 25%, variatie care se poate regla prin marirea sau micsorarea granulatiei agregatelor, totul in functie de cerintele proiectului.

Cele mai des utilizate retete de beton pentru obtinerea unui beton permeabil sunt cele din clasa C8/10, C12/15 sau C16/20.

alee in beton poros

Caracteristici

Asa cum se poate intelege deja alegerea pentru turnarea de beton drenant aduce avantaje legate de eliberarea rapida a suprafetei de apa ce provine in ploi, ori alte evenimente care pot inunda temporar o sectiune de pavaj.

Ca atare, iata care sunt principalele caracteristici resimtite drept beneficii pe durata de utilizare a betonului permeabil.

  • Ajutor in sustinerea degrevarii sistemelor de ape pluviale la ploi abundente.
  • Eliminarea rapida a baltirii dupa ploi sau deversari neprevazute.
  • Costuri reduse de intretinere pentru zone tranzitate frecvent pietonal sau auto de mica anvergura.
  • Costuri mici pentru lucari de mentenanta sau reparatii ale suprafetei din beton permeabil.
  • Punere in opera si predare in utilizare in timp scurt.
  • Rezistenta foarte buna pentru o perioada mare de timp.

Utilizari

Aria de utilizare a betonului drenant este suficient de mare incat sa fie dorit atat pentru confortul accesului rezidential, dar mai ales pentru domeniul public.

Capacitatea suprafetei de a gestiona intr-o maniera eficienta si rapida apa acumulata din ploi ori deversari il face dorit in multe dintre spatiile conoscute si frecventate de populatie.

In plus, multe dintre structurile locale care administreaza spatii comune aplica legi care obliga dezvoltatorii sau utilizeze beton permeabil pentru imbunatatirea confortului si degrevarea sistemului de canalizare in cazul precipitatiilor masive.

In acest fel betonul permeabil contribuie si la ridicarea cotei de piata a zonei prin faptul ca nivelul de accesibilitate ramane foarte bun si atunci cand vremea nu este prietenoasa.

Cele mai cunoscute spatii pentru turnarea continua si mecanizata de beton drenant sunt prezentate in continuare.

  • Alei si trotuare cu utilizare rezidentiala sau comunitara.
  • Piste pentru biciclete sau trasee de acces spre cladiri publice.
  • Spatii pentru parcare sau depozitare temporara de marfuri in aer liber.
  • Zone in care terenul este propice pentru acumularea de apa.
  • Orice zona ce este frecventata prin trafic redus.
  • Trasee de acces spre sere sau zone de plantatii agricole.
  • In jurul copacilor din zonele de agrement sau vizitare obiective turistice.
aplicare beton drenant (drenare apa pluviala)

Mod de executie

Pentru punerea in opera a betonului permeabil trebuie sa aveti initial un proiect. Acesta va arata clar care este cantitatea de beton drenant ce trebuie comandata la centrala pentru betoane.

Se poate intelege ca un astfel de beton este imposibil de realizat in regie proprie, ca atare pentru rezultate optime si de durata apelati la profesionisti.

Pentru ca lucrarea sa fie de succes sunt necesare de parcurs o serie de etape inaintea si dupa turnarea mecanizata a betonului drenant. Iata care sunt acestea.

  • Stabilirea zonei de lucru – Determinarea si delimitarea zonei de turnare cu ajutorul unor cofraje simple din scandura cu inaltime potrivita. Drept delimitare se pot utiliza si borduri prefabricate.
  • Pregatirea terenului – Curatarea zonei de orice reziduri sau vegetatie.
  • Turnare strat permeabil – Acoperirea intregii zone cu balast de o anumita granulatie pentru crearea unui pat de sustinere ce asigura planeitatea betonului turnat si permite drenajul apei.
  • Turnare beton drenant – Turnarea se executa mecanizat si continuu, direct din cifa venita de la centrala pentru betoane.
  • Aducere la nivel – Inceperea nivelarii cu utilaje manuale sau mecanizate pe masura ce se acopera un segment din zona aflata in lucru. Se tine cont inclusiv de gradul de inclinare impus de teren pentru scurgerea gravitationala a apei.
  • Compactare – Suprafata turnata trebuie sa fie compactata cu atentie pentru a se asigura omogenizarea. Operatiunea se executa in functie de dotarea constructorului, manual sau mecanizat.
  • Trasare goluri de dilatatie – Se pot defini inainte ca betonul permeabil sa se intareasca.
  • Predarea lucrarii – Beneficiarul primeste instructiuni in legatura cu variantele de intretinere sau eventuale reparatii pentru suprafata de beton drenant finalizat.