Pentru ca fiecare constructie are particularitatile sale, atunci si materialele care sunt utilizate sunt alese pentru ca rezultatul final sa fie conform cu proiectul si siguranta garantata prin rezistenta pe termen lung sa fie indeplinita.
Navigare in pagina
Ce este betonul usor?
Betonul preparat la statia pentru betoane include si gama de betoane usore. S-ar putea crede ca este o greseala cand vorbim despre faptul ca un beton poate fi usor, stiind in fapt duritatea si masa mare pe care betonul o are in general.
Ei bine, nu este nimic gresit pentru ca acest material este disponibil si reprezentat prin mai multe tipuri pe care proiectantii le pot alege in functie de lucrarea solicitata.
Se porneste de la ideea ca prin utilizarea unor betoane usoare se reduce substantial incarcarea structurala, fara ca siguranta constructiei sa fie periclitata si nici beneficiarii sa nu aiba vreun prejudiciu in utilizare.
O prima masurare tehnica arata ca un beton usor are o greutate ce poate fi cuprinsa intre 500 si pana la 1800 kg pe m³, in comparatie cu un beton clasic a carui greutate a fost masurata intre 2000 si 2500 kg pe m³, in functie de reteta.
Va veti intreba cum se poate ajunge ca un beton sa aiba o densitate atat mica. Raspunsul este dat de faptul ca pentru acest tip de beton ingredientele din amestec au o consistenta poroasa si devin materiale de umplutura pe langa ciment si apa.
In practica se pot utiliza materiale cum sunt bile de spuma, argila sau perlit expandate, dar materiale ce sunt catalogate drept deseuri in alte industrii.
In functie de rolul pe care il va avea un betonul usor in ansamblul constructiei se va alege reteta potrivita.
In practica sunt intalnite betoane usoare care joaca rol in structura de rezistenta, insa la fel de bine se comporta cand sunt folosite in scop de izolare termica. Aceste doua caracteristici pot fi prezente simultan, sau nu.
Per total aprecierea pentru betoane usoare este unanima gratie densitatii lor scazute, proprietatilor foarte bune in izolarea termica si comportarea mult imbunatatita la actiunea focului.
In practica sunt intalnite ca produse clasice turnate cu o greutate redusa, armate sau nu, insa cu un nivel bun de termoizolare si timp redus de punere in opera.
Tipuri de betoane usoare.
Din punct de vedere al ingredientelor pe care le inglobeaza si a rezultatului obtinut in legatura cu densitatea lor, sunt disponibile mai multe tipuri de betoane usoare.
Fiecare dintre cele prezentate in continuare sunt preferate pentru anumite tipuri de structuri, insa toate raspund la aceeasi cerinta – eliminarea presiunii pe structura constructiei si pastrarea integrala a beneficiilor legate de termoizolare si costuri de punere in opera.
In functie de reteta cu care sunt produse aveti de ales intre tipuri care asigura pe rand sau simultan functia de izolatie, izolatie si rezistenta, sau doar rezistenta.
Beton usor compact
Acest tip de beton usor este produs prin includerea in compozitie a unor agregate cu caracteristici minerale naturale, ori artificiale, a caror greutate este foarte redusa.
Acest lucru este datorat porozitatii lor si se va amplifica cu cat agregatul inclus este de dimensiune mai mare.
Domeniul de utilizare al acestor betoane usoare compacte este regasit la punerea in opera a unor elemente portante cum sunt peretii cladirilor, darsi unele produse care se armeaza.
Asftel se pot construi sectiuni sau panouri de dimensiune mare pentru pereti, sectiuni pentru plansee ori zone de acoperis, placi cu proprietati de termoizolare in cladirile din agro-zootehnie, alte lucrari de rezistenta armate sau realizate din produse cu beton precomprimat.
Prin urmare sunt utilizate atat pentru rezistenta, dar si pentru structura. Timpul de lucru (lucrabilitatea), este mai mic si exista potential de segregare mai accentuat in comparatie cu betoanele obisnuite.
Se va tine cont de acest aspect, astfel ca socurile la transport sau vibrarea excesiva sa fie evitate deoarece agregatele usoare tind sa urce la suprafata masei de beton care se toarna.
La prepararea unei cantitati de beton usor se va tine cont de faptul ca agregatele ce prezinta suprafata rugoasa vor absorbi mai multa compozitie de ciment si apa.
Ca atare cantitatea de ciment utilizata poate fi de circa 20 pana la 30% mai mare fata de betoanele clasice.
Chiar daca costul acestor betoane usoare este usor mai ridicat comparativ cu cele clasice, efortul este justificat deoarece se reduce incarcarea constructiei, iar lucrarile de fundare si armare vor avea un impact mai mic in costul general.
Beton macroporos (semicompact)
Un beton usor macroporos poate fi realizat prin includerea unor agregate de tip compact grele sau usoare, asta in functie de granulozitatea lor.
Tehnologia legarii acestor agregate cu pasta din ciment si apa se bazeaza pe dozajului acesteia. Astfel se va obtine o legare a agregatelor doar in punctele lor de contact, in schimb golurile dintre ele vor ramane prezente.
Se poate atinge astfel un nivel de porozitate fata de masa mixata de pana la 35%. Aceasta versiune a betoanelor usoare are o conductivitate mai ridicata fata de cele de tip compact, lucru datorat dimensiunii porilor.
Porozitatea impune ca la utilizarea lor pentru ridicarea de pereti la exterior sa fie protejate cu o tencuiala eficienta pentru a nu permite patrunderea apei.
Pentru evitarea condensului se utilizeaza masuri de tip bariera de vapori atunci cand peretii din betoane usoare macroporoase separa incinte calde de alte incinte reci.
Un beton macroporos usor se poate utiliza cu succes pentru construirea unor blocuri de zidarie de diferite dimensiuni, la straturi de umplere sau egalizare, pentru produse care asigura drenarea, sau pentru sape ori panouri mari termoizolante.
Beton celular
Betonul celular se remarca in primul rand prin proprietatea lui de termoizolare excelenta fata de alte produse.
Astfel, nivelul sau de conductivitate termica este foarte mic, situandu-se la valori cuprinse intre 0,10 si 0,30 W/m×K. Acest lucru se datoreaza structurii alveolare ce contine pori inchisi cu o dimensiune mai mica de 1mm si care sunt egal imprastiati in masa betonului.
Responsabil de aceste valori apreciate in bransa este agregatul inclus in amestec de ciment, sau var, cu apa.
In functie de tehnologia de fabricare se disting betoane usoare celulare din tip gazbetoane sau spumobetoane. Drept rezultat al productiei sunt blocurile de diferite dimensiuni, cu acronimul BCA, adica beton celular autoclavizat.
Rezistenta acestui beton usor este diferita in functie de densitatea aparenta, directia in care se executa solicitarea de rezistenta in comparatie cu directia in care a fost produs prin expandare, dar si de continutul propriu de umiditate.
Un avantaj important pentru constructori este oferit de lucrabilitatea ce il caracterizeaza. Blocurile BCA se pot taia, ajusta sau gauri extrem de usor.
De aceea sunt preferate pentru lucrari de etansare, montaj de tamplarie de orice tip, imbinare de structuri, realizarea de trasee pentru instalatii sanitare sau electrice. Gratie calitatii impecabile a blocurilor din BCA, lucrarile ulterioare pentru finisare se fac usor si cu consum mic de materiale.
In gama de utilizari sunt incluse toate elementele in constructiile simple portante sau neportante, adica: pereti portanti sau despartitori, plansee, acoperisuri, izolari termice, etc.
Pentru armarea lucrarilor din BCA se pot folosi carcase metalice ce ulterior se acopera cu materiale ce protejeaza structura ridicata.
Beton cu agregate vegetale
Un beton usor de acest tip se remarca prin varietatea de agregate care sunt utilizate la prepararea sa.
Astfel, alaturi de ciment si apa se vor mixa in functie de disponibilitate sau solicitare agregate vegetale cum sunt: cojile de orez, rumesul, talasul, resturi (puzderie) de in sau canepa, toate fiind mineralizate anterior.
Aspectul legat de mineralizarea agregatelor este important deoarece ofera o netrutralizare eficienta a efectului de corodare al pietrei de ciment, blocheaza degradarea agregatului lemnos la umezeala sau actiunea unor microorganisme si creste aderenta dintre pasta de ciment si agregat.
Aceste betoane usoare cu agregate vegetale se remarca prin nivelul foarte bun de termoizolare si reducere a impactului fonic.
Vor aduce deasemenea si o aderenta crescuta la aplicarea mortarelor si prezinta un ecart de contractie mare dupa uscare.
Domeniul de utilizare este regasit la realizarea placilor pentru termoizolare a peretilor sau acoperisurilor, a placilor pentru ridicarea peretilor la interior sau exterior in cazul unor constructii cu termen scurt de utilizare, precum si la punerea in opera a unor blocuri de zidarie ori elemente de umplutura.
Agregatele pot fi inlocuite, dupa caz si disponibilitate, cu alte deseuri naturale specifice zonei de constructie, insa doar daca au fost verificate anterior ca fiind proprii utilizarii.
Caracteristici beton usor.
In functie de utilizarea pe care o vor primi, toata gama de betoane usoare corespunde cerintelor de constructie si obtinere a unor produse sigure pe termen lung.
Este important ca documentarea in privinta alegerii unuia sau a altui tip de beton usor sa se faca din vreme pentru a nu „experimenta” in timpul lucrarilor daca materialul este potrivit cu lucrarea.
Pe scurt prezentam principalele caracteristici, indiferent de varianta aleasa:
- Masa specifica redusa datorata densitatii mici a agregatelor incluse.
- Usor configurabil la punerea in opera.
- Reduce considerabil cantitatea de ciment din reteta
- Impact economic real prin reducerea costurilor de fundare si armare.
- Ofera produse cu rezistenta foarte buna in contextul unei utilizari corecte.
Utilizari
Varietatea posibilitatilor de includere in constructii a betoanelor usoare este suficient de mare incat sa fie des specificate in proiectele rezidentiale sau comerciale.
Bazandu-va pe gama de caracterisitici tehnice care definesc in general ca un beton usor este cel putin la fel de rezistent ca unul clasic, el poate fi inclus in constructii de tip:
- Locuinte rezidentiale cu parter si etaj.
- Depozite pentru marfuri sau locatii pentru productie din industrii de mica anvergura.
- Spatii pentru ferme de orice tip.
- Cladiri cu un singur nivel pentru birouri sau servicii pentru comunitate.
- Scoli gimnaziale, magazine mici, centre locale pentru sanatate.
Concluzie
Desi denumirea beton usor ar putea sa nu va inspire incredere, in realitate acest material este recomandat atat de proiectanti cat si de producatorul sau – centrala pentru betoane.
Ceea ce va ramane de facut este sa aveti o solutie de proiectare profesionala care sa arate clar pe care dintre aceste betoane usoare in veti solicita pentru livrare in santier.
Beneficiul cel mai important este legat de usurarea substantiala a incarcarii constructiei si simultan primirea unui procent superior in privinta termoizolarii.