Reteta beton B100 (C6/7). Compozitie. Pret mc.

Flexibilitatea punerii in opera utilizand o reteta beton B100 este motivul pentru care va fi des solicitata la preparare in statia pentru betoane. Intre constructori denumirea veche de B100 este inca pastrata si vehiculata, insa in specificatiile tehnice ale proiectelor o veti regasi sub demumirea noua de C6/7.

Definitie

Aceasta modificare nu a afectat in niciun fel proportiile de ciment, apa si agregate care se amesteca in malaxor, prin urmare veti utiliza exact reteta clasica pentru acest tip de beton.

In practica un beton din clasa C6/7 se va folosi pentru lucrari care nu necesita neaparat armatura in cofraje, insa cea mai frecventa utilizare este cea de completare si egalizare a suprafetelor, ori de pregatire a suportului pentru alte lucrari de turnare continua mecanizata.

Cand s-a decis ca este util betonul preparat cu o reteta beton B100, inseamna ca urmareste un amestec de ingrediente care sa fie mai bun fata de cel care se primeste la folosirea retetei pentru beton B75 (C4/5).

Calcul compozitie

Chiar daca ar putea parea ca acest beton nu joaca un rol important in structura unei lucrari, este totusi necesar ca prepararea sa ramana in atributiile statiei pentru betoane. Elementul care aduce argument pentru aceasta indicatie este legat de alegerea unui program computerizat prin care se sorteaza, cantaresc si amesteca ingredientele in statia de preparare.

Ca atare, lista componentelor pentru reteta beton B100 este deja definita si veti primi in santier cantitatea solicitata. Este necesar doar sa verificati ca in proiect a fost indicat sa fie utilizata o reteta beton C6/7 pentru o anumita parte a lucrarilor.

Dupa lansarea comenzii in malaxorul statiei pentru betoane se vor aduce conform programului de lucru pentru aceasta reteta urmatoarele sorturi de ingrediente ce au in componente un ciment definit cu rezistenta de 42,5R:

 • ciment – 203 kg
 • nisip granulatie 0-4 mm – 192 kg
 • agregate  diverse granulatii – 2040 kg
 • apa – 165 litri
Pret mc (metru cub) beton c6/7

Pret mc (metru cub) beton B100

Contextul inceperii lucrarilor de constructie presupune si colectarea informatiilor despre costurile cu materialele. Cum betonul are o cota importanta in ponderea materialelor incluse in proiect, este de inteles ca trebuie sa stiti care este nivelul de pret mc raportat la o reteta beton B100.

Stiind din datele proiectului cantitatea necesara pe sorturi de beton, veti avea o viziune clara asupra bugetului ce trebuie alocat.

Astfel, pretul actual pentru 1m3 de beton tip C6/7 ce este preparat si livrat mecanizat de statia pentru betoane este de 210 lei. Fiecare statie in rezerva dreptul de a livra la acest pret in marja unei distante stabilite fata de statie.

Dincolo de aceasta distanta, ce este de circa 15 km in jurul statiei, vor interveni costuri suplimentare pentru fiecare km parcurs in plus.

Mai mult, trebuie sa tineti cont ca geografia specifica locului pana la destinatia livrarii poate sa influenteze pret mc, dar si conditiile si starea drumului ar putea pune statia in imposibilitate de livrare a comenzii.

Utilizari

De remarcat si retinut este ca aceasta reteta beton B100 se incadreaza in clasa betoanelor pentru lucrari ce nu implica solicitari de rezistenta la compresiune, intindere, oboseala, soc sau uzura accentuate.

Atata vreme cat proiectul este citit si interpretat corect veti lucra cu o compozitie beton corespunzatoare si lucrarile vor fi de foarte buna calitate.

Pe cale de consecinta un beton de clasa C6/7 il veti regasi in proiect pentru lucrari a caror inaltime nu depaseste 150 de centimetri, cum ar fi:

 • turnarea de fundatii fara sarcina mare si sape de egalizare
 • turnarea de elevatii pentru atingerea unor inaltimi convenabile
 • turnarea de pardoseli clasice, armante sau nu
 • turnarea de alei pietonale sau trotuare cu sau fara armatura
 • turnarea de socluri pentru garduri
 • turnarea de incinte pentru lucrari de tip camin pentru apa si canal

Caracteristici beton C6/7

Un beton din clasa C6/7 este apreciat pentru gradul ridicat de fluiditate, aspect care ajuta la reducerea timpului de turnare mecanizata continua si de prelucrare manuala fara efort.

Agregatele care compun reteta beton C6/7 concura esential la aceasta proprietate datorita dimensiunile mici pe care le au.

In lista caracteristicilor sunt deja apreciate si urmatoarele:

 • greutate redusa raportata la 1 metru cub
 • flexibil si usor de prelucrat manual
 • rezistent daca este folosit in proiectele care il indica
 • timp de prelucrare suficient
 • timp de uscare completa redus
utilizari beton

Concluzie

Punand laolalta toate acest informatii se intelege ca beneficiile legate de folosirea unui beton B100 sunt suficiente pentru a declara o lucrare reusita.

Calitatea acestui beton sta si in faptul ca este preparat intr-o statie profesionala pentru betoane si are in compozitie beton proportii corecte ale agregatelor, apei si cimentului.

Varianta manuala de preparare are sanse ridicate de a fi eronata din perspectiva aproximarilor care se fac in privinta cantitatilor, dar si a calitatii incerte a ingredientelor. In plus pret mc pentru aceasta reteta poate fi mai convenabil atunci cand este comandat la statia pentru betoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *