Betonul este cel mai des utilizat material de constructie ce poate fi indentificat in proiectele structurii de rezistenta a cladirilor, alte aplicatii edilitare sau de interes strategic care extind confortul, accesibilitatea proprietatilor si economia in general.
Navigare in pagina
Definitie
Rezistenta betonului, in termeni comuni, este caracteristica care il face cunoscut de oricine atunci cand se refera la un perete, un plafon, o pardosea, o fundatie, sau o alee din beton. Aceasta proprietate se va concretiza in urma amestecului de ciment si agregate care se mixeaza in statia pentru betoane si va deveni viabila dupa intarirea definitiva a betonului turnat.
Betonul trece prin mai multe faze pana la momentul in care devine un produs care intra in angrenajul de rezistenta al constructiei.
Astfel in prima faza avem de-a face cu betonul proaspat reprezentat de pasta ce rezulta din amestecul ingredientelor din reteta de preparare.
A doua faza este definita prin starea de beton marfa, sau beton livrabil, pentru turnare mecanizata continua.
Ultima faza este legata de intarirea betonului si primirea clasei de rezistenta la compresiune, intindere, oboseala, soc sau uzura, conform cu specificatiile proiectului.
Avantaje beton preparat corect?
Bunele practici in constructii se bazeaza pe respectarea indicatiile care apar in proiect. Fiecare sectiune a constructiei prevede materiale si manopere clare pentru atingerea rezistentei structurale.
Erorile in acest domeniu aduc pericole evidente, de aceea asigurati-va ca toate materialele sunt de calitate si prepararea lor este realizata in regim profesional.
Iata care sunt avantajele utilizarii unui beton marfa preparat corect la statie de betoane:
- Proportii corecte conform retetei de beton solicitat
- Ciment si agregate de calitate
- Malaxare continua pana la turnare
- Ritm de livrare mentinut pana la atingerea cotei necesare
- Obtinerea de rezistenta a betonului conforma cu proiectul
Tipuri de rezistenta beton
Prin calcule specifice inginerii structuristi determina tipul de rezistenta betoane care vor fi preparate si turnate mecanizat in cofrajele pregatite. In aceasta faza a constructiei colaborarea cu o statie de betoane devine esentiala.
Continuitatea lucrarilor de turnare determina obtinerea de produse de structura conforme si elimina riscuri la care niciun constructor nu trebuie sa se expuna.
Pe rand vom analiza care sunt sunt principalele tipuri de rezistenta betoane in functie de factorii la care sunt supuse structurile turnate.
Rezistenta la compresiune
In principiu se poate spune despre un beton ca este mai rezistent cu cat forta de compresiune care i se aplica este mai mare.
Aceasta determinare se realizeaza in laborator prin folosirea unor esantioane dintr-un anumit tip de beton care au o forma de cilindru sau cub.
Cu cat forta care se aplica cu o presa de mare putere este mai mare pana la spargere piesei testate, cu atat acelei retete de beton i se va acorda o clasa beton mai mare.
De regula, dar nu numai, rezistenta la compresiune se ia in calcul atunci cand constructia este proiectata cu suprapunerea mai multor etaje. Este evident ca incarcarea fundatiei, a stalpilor si centurilor va creste cu fiecare etaj suprapus, prin urmare rezistenta betonului trebuie aleasa corect din gama de retete beton disponibila.
Rezistenta la intindere
Aceasta caracteristica este diametral opusa celei anterior prezentate. La compresiune microfisurile tind sa se inchida, in schimb la intindere acestea tind sa se extinda, producandu-se un fel de afanare a structurii interne a betonului.
Cu cat sarcina aplicata la intindere creste cu atat extinderea microfisurilor este mai mare. Ca efect se va produce o ruptura vilenta care poate antrena cu sine pagube insemnate.
Rezistenta la intindere este importanta, iar determinarea corecta prin calcul rezistenta beton va fi regasita in orice proiect profesional. Tipul de beton folosit la grinzi sau centuri de dimensiuni mari va reduce substantial riscul ruperii betonului atunci cand apar sarcini de intindere prin incovoiere.
Rezistenta la oboseala
Desi ar putea parea impropriu sa se vorbeasca despre oboseala betonului, acest termen acopera un efect real si este folosit pentru multe alte materiale utilizate sau nu in constructii.
Oboseala betonului se manifesta in structuri ale constructiilor asupra carora se aplica forte de compresiune sau intindere repetate si constante. Astfel vor aparea in masa betonului actiuni de incarcare si descarcare ciclice care provoaca in timp modificarea structurii sale interne.
Efectul va fi aparitia microfisurilor care se vor transforma in macrofisuri, iar pana la ruperea betonului va fi doar o chestiune de timp.
In functie de gradul de solicitare preconizat, dar si de alti factori reprezentati de actiunea mediului ambiental si a conditiilor de pastrare, se va face riguros un calcul rezistenta beton la oboseala ridicata.
Rezistenta la soc si uzura
Rezistenta betonului este afectata si de eforturile din categoria socurilor si uzurilor la care trebuie sa faca fata. In industrie, in mod deosebit, fundatiile din beton pe care sunt montate masini unelte care prelucreaza diferite materiale, sunt cele mai afectate structuri din beton.
Cel putin la fel de solicitate vor fi si fundatiile pentru drumuri, pistele aeroportuare, sau pardoselile industriale.
Pentru acest tip de produse turnate din beton se va alege o reteta beton cu elasticitate mai ridicata. Se stie ca betonul are o capacitate buna in a absorbi socurile in conditiile in care compozitia este aleasa corect.
In privinta uzurii prin frecare si abraziune, rezistenta este data de proprietatile agregatelor ce sunt incluse, dar si de tratamentul de finisaj pe care suprafata il primeste dupa turnarea mecanizata.
Cati ani rezista betonul in medie?
Durata de utilizare a unui produs din beton este determinata in principal de rigurozitatea alegerii tipului de beton cu care se realizeaza produsul.
In secundar, utilizarea conforma cu destinatia, conservarea prin protectie impotriva factorilor de mediu sau chimici, sunt actiuni care concura alaturi de rezistenta beton la atingerea si chiar extinderea numarului de ani de folosire fara riscuri.
In medie lucrarile de constructie clasice care sunt ridicate pe o structura din beton sunt apreciate la o durata de viata normata de circa 50 de ani. Pentru constructii speciale cum sunt podurile, centrale electrice sau nucleare, baraje, etc, durata medie de utilizare normata este de 100 de ani.
In realitate se va tine cont de toate cele patru tipuri de rezistenta prezentate anterior si in special de actiunile exterioare care pot produce daune structurilor din beton si care au efect direct asupra a ceea ce numim rezistenta betonului.