Pregatirea suportului pentru placarea pardoselilor este o activitate specifica in domeniul constructiilor rezidentiale sau comerciale. Atunci cand se opteaza pentru folosirea unui alt material decat betonul finisat intr-una dintre variantele disponibile tehnologic, se poate pune in opera un beton semiumed.
Se alege in acest mod un suport stabil si durabil pe care se va monta varianta de pardoseala ce va coincide cu designul si va servi la utilizarea specifica spatiului respectiv.
Acest material va deveni astfel suport de placare pentru gresie, parchet laminat, parchet natural, sau alt tipe material de acoperire ce a fost ales.
Navigare in pagina
Ce este betonul semiumed?
La prima vedere acest tip de sapa semiumeda se comporta asemanator ca oricare alta sapa din beton turnat continuu, insa compozitia sa este diferita.
Motivele pentru care se prepara si se solicita un beton semiumed pot fi diferite. Trebuie tinut insa cont ca, beneficiile vor putea fi primite doar daca se gestioneaza cu multa atentie modul in care se realizeaza ulterior lucrarea de placare a pardoselei.
Alegerea ingredientelor ce compun reteta pentru un beton semi-umed nu este dificila, insa este esentiala pentru a obtine produsul solicitat pentru lucrare.
Caracteristica principala a retetei este ca in compozitie se va adauga un anumit tip de nisip, precum si o anumita cantitate de apa. Aceasta combinatie contine cu siguranta si ciment, insa la cerinte speciale poate include un tip de liant hidarulic care determina extinderea proprietatiilor acestui material si exclude cimentul din reteta.
Scopul general urmarit este punerea in opera a unui strat de sapa care sa poata fi utilizata cat mai curand, iar acest lucru inseamna ca uscarea ei se va realiza intr-un interval de timp mult mai redus.
In privinta modalitatii in care se realizeaza reteta de beton semiuscat, se putea opta si pentru o preparare in regie proprie cu betoniere de mica capacitate, direct in cadrul santierului, insa recomandarea este sa fie comandat la statia pentru prepararea betoanelor.
Utilizari
Avand in vedere ca sapa semiumeda este o componenta in constructii care nu indeplineste un rol de rezistenta structurala, este de inteles ca folosirea sa se rezuma la realizarea primului pas de finisare a placilor din beton armat.
Chiar si asa, in proiectul lucrarii se va specifica tipul de trafic care va tranzita zona acoperita initial cu un beton semiumed si mai apoi cu varianta de pardoseala aleasa.
Este necesar sa se stie exact daca reteta pentru sapa dorita va contine sau nu un liant special pentru marirea elasticitatii si rezistentei la compresie, in cazul in care traficul ulterior va fi ridicat sau cu o incarcatura de greutate mai mare fata de tranzitare domestica obisnuita.
Cele mai multe utilizari care includ sub stratul final de pardoseala o sapa din beton semi-umed sunt:
- Suport pentru pardoseli de terasa, acoperite cu gresie.
- Suport pentru pardoseli de camere de locuit, acoperite cu parchet natural.
- Suport pentru pardoseli de spatii comerciale acoperite cu parchet laminat.
Turnare sapa semiumeda
O sapa semiumeda va fi cu siguranta de preferat pentru ca ofera constructorului un suport optim pentru acoperirea de finisaj dorita.
Datorita usurintei cu care se poate pune in opera, dar si a timpului mai scurt de intarire, acest produs simplifica procedurile ulterioare care se urmaresc cu multa atentie in cazul sapelor clasice.
Se elimina astfel etapa de mentinere umeda a suprafetei turnate ce dureaza de regula zile la rand, iar nivelarea se realizeaza mult mai usor.
Etapele de turnare vor include proceduri in mare parte clasice, insa ramane de retinut ca o turnare continua mecanizata reprezinta si in acest caz solutia optima:
- Comanda la statia de betoane a necesarului in metri cubi.
- Livrare si turnare mecanizata.
- Aducere la nivel cu ajutorul instrumentelor optice cu laser.
Avantaje si dezavantaje in utilizare
Fiecare metoda si material in constructii isi va impune propriile avantaje in comparatie cu altele, dar va veni si cu unele dezavantaje pe care trebuie sa le cunoasteti.
Iata ca si alegerea unui beton semiumed se incadreaza in aceasta conventie, insa atat timp cat combinatia de lucrari pregatitoare si ulterioare sunt adecvate cu folosirea sa, rezultatele vor fi foarte bune.
Recunoscute deja drept avantaje sau recomandari de utilizare, le identificam pe urmatoarele:
- Reteta usor de preparat la statia pentru betoane.
- Permite includerea in reteta a unui liant hidraulic.
- Genereaza proprietati superioare in caz de compresie.
- Elasticitate ridicata pentru utilizari zilnice.
- Timp mult mai redus de uscare.
Este de bine stiut ca in randul dezavantajelor de luat in considerare, regasim:
- Nu poate fi utilizata drept suport pentru trafic auto.
- Solicita atentie pentru alegerea corespunzatoare a agregatelor.
- Pretinde manopera atenta cand este folosita drept suport pentru pardoseli din ceramica.
Preparare reteta beton semiumed
Pentru realizarea amestecului retetei de beton semiuscat se pot avea in vedere ambele variante de lucru. Fie prin solicitarea cantitatii necesare la statia pentru betoane, fie prin amestecare cu ajutorul unor masini specializate de tipul betonierelor de mica capacitate, ori mixerelor, direct in santier.
Fiecare dintre variante trebuie evaluata corespunzator pentru a mentine un flux continuu al turnarilor necesare, dar si din perspectiva calitatii produsului care se obtine.
Specific pentru acest produs este selectarea corecta a agregatelor care se adauga langa ciment si apa. Este vorba despre nisipul spalat al carui sort trebuie sa se incadreze in valorile de 4 pana la 8mm.
Daca se opteaza pentru adaugarea unui liant hidraulic atunci se va inlocui cantitatea de ciment cu aceeasi cantitate de liant. Si in aceasta situatie este obligatoriu de adaugat acelasi tip nisip spalat ce are caracteristici deja prezentate.
Dupa turnare acest tip de sapa nu va depasi inaltimea de 5 cm, pentru a se pastra proprietatea deosebita a liantilor ce pot aduce maturarea sapei la un timp cu mult mai redus fata de cel cunoscut pentru sapele din beton obisnuit.
De retinut este ca exista indicatii precise cu privire la alegerea produselor de fixare / lipire cu care se va continua placarea pardoselilor.
Daca o sapa din beton semiumed contine un anumit tip de liant hidraulic, se va preferea folosirea de adezivi pentru placi ceramice ce sunt compatibili si provind de la acelasi producator care a livrat liantul.
Concluzie. De ce sa alegem betonul semiuscat?
Setul de caracteristici arata ca o sapa din beton semiumed reprezinta solutia care permite scurtarea timpului de executie al finisajelor, prin urmare va avea efect direct in reducere cheltuielilor de santier.
Atat timp cat reteta pentru acest tip de sapa este respectata si punerea in opera a produsului se face conform specificatiilor, rezultatele sunt evidente si de foarte buna calitate.
Sapa din beton semiumed care a fost preparat corespunzator va permite montarea unei pardoseli din gresie la circa 24 de ore de la aplicarea sa, iar pentru parchetul din lemn masiv sunt aratate ca termen maxim de asteptare 5 zile.
Diferentele de timp devind importante in cazul constructiilor edilitare de orice tip pentru ca la utilizarea sapelor clasice sunt necesare cel putin 30 de zile pana la uscarea lor completa pentru a se continua cu finisarea cu pardoseli de diferite tipuri, asa cum prevede proiectul.